1. Home
  2. Life
  3. Ocene na polugodištu: prodajni rezultati na američkom tržištu
Ocene na polugodištu: prodajni rezultati na američkom tržištu
6

Ocene na polugodištu: prodajni rezultati na američkom tržištu

215
6
Podelite sa prijateljima:

Početak jula je u američkoj automobilskoj industriji izuzetno bitan i to iz jednog važnog razloga. To je doba kada svaki proizvođač na američkom tržištu objavljuje prodajne rezultate za prvo polugođe, i zato možemo polako da izvlačimo zaključke o tome koji od njih će biti bestseler na kraju godine. I ako nam je polugodište za nama nešto pokazalo, to je da nema zime za Fordovu F Seriju.

Poslednji put je neko nadmašio još 1976. godine, popularni pikap kamionet je dostigao prednost od oko 40 hiljada jedinica nad najbližim pratiocem.

Mnogi će reći da ovakvi prodajni rezultati ne pokazuju celu priču pošto su lideri zapravo dvojac iz General Motorsa pod imenima Chevrolet Silverado i GMC Sierra. Dele platformu, mehaniku i većinu dizajnerskih linija, a njihova zajednička prodaja od 378.454 jedinica bi ih stavila na prvo mesto. Ipak, F Serija je i dalje najprodavaniji individualni model i tako će verovatno i ostati, a Silveradu pripada utešna nagrada da se vratio na drugo mesto iako mu je prethodnih godina uglavnom pripadala bronzana medalja.

Najveći napredak na listi deset najprodavanijih vozila je napravio novi Jeep Grand Cherokee. Probio se do šeste pozicije zahvaljujući rastu prodaje od čak 25%, a ujedno je jedini model na listi koji nije zabeležio pad potražnje. Na listi inače ponovo dominiraju pikap kamioneti i krosoveri, dok možemo da vidimo samo dva putnička automobila. U oba slučaja reč je o Toyotinim velikanima zvanim Camry i Corolla.

Ukoliko ste se zapitali kako to da nema niti jedne Honde na listi, da kažemo da je japanskom gigantu iz nepoznatog razloga prodaja opala za čak 50% u prvih šest meseci ove godine. Najbolje plasiran model je bio CR-V na 11. poziciji, Accord je 20., a Civic tek 25. I veliki Nissan Rogue (nama poznat kao X-Trail), koji je u prošlosti uvek pratio RAV4 i CR-V kao najpopularniji krosover, je sada tek na 17. mestu, a sa napretkom se može pohvaliti Teslin Model 3. Američki četvorotočkaš na struju se probio do 16. pozicije sa 90.100 (valjda) zadovoljnih kupaca.

Lista deset najprodavanijih vozila na američkom tržištu u prvih šest meseci 2022. godine:

1. Ford F Serija 299.345
2. Chevrolet Silverado 259.516
3. Ram Pickup 244.983
4. Toyota RAV4 200.855
5. Toyota Camry 135.925
6. Jeep Grand Cherokee 134.369
7. GMC Sierra 118.938
8. Toyota Highlander
9. Toyota Corolla 116.832
10. Chevrolet Equinox 116.678

AutoRepublika

(215)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Možda je RAV-4 na ovoj USA „polugodišnjoj “ listi tek četvrti sa „samo“ 200.855, ali, on je u svetu prošle godine bio prvi sa 1,1 milion, a samo malo manje je imala corolla na drugom mestu, a CRV na trećem sa preko 900.000.

Milan Grozdanović

To li Vam Jurkovic hakovao kompjuter? 😀

moron

Ma, jok, nego sam ja podeljena ličnost 🙂 Ima nas više na istoj web adresi,

Iznogud Časni

Zlo i naopako

Iznogud Časni

😁😁😁👍

Ja sam

Koliko je prodato Highlandera? Nije navedeno