1. Home
  2. Industrija
  3. Da li ovaj agregat može biti spas za motor sa unutrašnjim sagorevanjem?
Da li ovaj agregat može biti spas za motor sa unutrašnjim sagorevanjem?
4

Da li ovaj agregat može biti spas za motor sa unutrašnjim sagorevanjem?

6.08K
4
Podelite sa prijateljima:

Američki startap Astron Aerospace razvio je motor koji treba da bude jednostavan, lagan, snažan i efikasan u isto vreme. Omega 1 je spoj Wankela, turbine i kompresora.

Kako navodi pronalazač, Astron Omega 1 bi trebalo da bude spas za motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Glavna prednost ovog motora nazvanog Wankel turbine engine (Vankelov turbinski motor) je „ludi“ odnos snage i težine i jednostavna struktura.

Motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u automobilskoj industriji su odbrojani dani (trenutno tako izgleda, videćemo šta će vreme doneti), klasični Wankel motor je u suštini već mrtav, a turbina kao pogonski agregat kod automobila je, može se reći, mrtvorođenče. Motor američkog startapa Astron Aerospace želi da uvede revoluciju u automobilsku industriju svojim jedinstvenim konceptom.

Jednostavno rečeno, Omega 1 je mešavina rotacionog motora, turbine i kompresora. Prednji diskovi, označeni plavom bojom na crtežu (naslovna fotografija), deluju kao kompresori koji obezbeđuju da usisni vazduh bude pod pritiskom, dok su zadnji diskovi, obojeni u crveno, odgovorni za sagorevanje. Otvor na svakom disku deluje kao kompresiona komora ili komora za sagorevanje, koja se puni otvorom na drugom disku da bi se mešavina sagorela. To se dešava tako brzo da se šuplje pogonsko vratilo u sredini okreće do 25.000 puta u minuti i oslobađa 160 „konja“ (118 kW). Prema podacima Astron Aerospace-a, brzina praznog hoda Wankelovog turbinskog motora je 1000 obrtaja u minuti. Astron Omega 1 takođe ima maksimalnih 230 Nm obrtnog momenta.

Ipak, najimpresivnija osobina Astron Omege 1 je masa od samo 16 kilograma. Pored toga, savremeni turbo četvorocilindrični motori odjednom izgledaju kao brodski dizel motori ogromne težine. Kako navodi proizviđač, Omega 1 se lako može kombinovati u nekoliko modula kako bi se proizvela veća snaga. Da bi se dobila težina motora VW-a Golfa GTI (oko 150 kilograma), devet motora Omega bi se moglo kombinovati sa sistemskom snagom od 1440 konjskih snaga.

Ali prednosti se tu ne zaustavljaju: izuzetno visok pritisak do 14 bara, velika brzina i niske proizvodne tolerancije – prvobitno razvijene za avione – čine zaptivače rotora suvišnim. Astron Aerospace kaže da vazduh jednostavno nema vremena da pobegne. Zbog toga, ali i zbog nedostatka pogona ventila, radilica, klipnjače i vodeno hlađenje smanjuju gubitke trenja, što zauzvrat utiče na potrošnju goriva. Govoreći o potrošnji goriva: slično kao kod deaktivacije cilindra, softver može smanjiti paljenje na svakih 50 obrtaja radi uštede goriva.

U kompaniji navode da je Astron Omega 1 složen kao motor kosilice i može se prodavati u velikim serijama po jediničnoj ceni od oko 890 evra. Međutim, još smo nekoliko godina udaljeni od toga: do sada ne postoji čak ni prototip Wankelovog turbinskog motora.

Sve ovo deluje da je na dugom štapu. Pitanje je da li će uopšte i napraviti prototip. Svakako, AutoRepublika je tu da izvesti o tome.

AutoRepublika

(6077)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

http://www.savezinovatorars.org/index.php?option=com_content&view=article&id=88:prpkkromus&catid=59:prezentacije&lang=sr_lat&Itemid=

Sa prof. Đudurovićem sam raspravljao i o njegovom motoru. Problem je što su inovacije rezultat entuzijazma i energije pojedinaca a ne društva.

Drugi primjer je Zoran Popović i ekipa i njihova gasna komora. Ovaj pogonski sklop je genijalan (ne smijem da otkrivam detalje). Ovo je idealan kao generator struje, nezamisliva efikasnost za današnje uslove.

Obojica su mi rekli da su ovo dalje razrade teslinih ideja i patenata…

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
moron

Ništa bez „profesora Baltazara“ …Ako ga oni veliki ne sapletu ili pre toga otkupe tehničko rešenje.

Matija

Virtuelan motor, virtuelna obecanja. Praticu razvoj ovog motora sa velikim interesovanjem – ako se uopste nastavi. Bilo bi dobro da bude gotov do 2030 godine. Link koji nam je dostavio „BB“ deluje mnogo konkretnije.

Iznogud Časni

Koji bojler…0% CO2 :-))