1. Home
  2. Video
  3. Ford Supervan u modernom izdanju (VIDEO)
Ford Supervan u modernom izdanju (VIDEO)
0

Ford Supervan u modernom izdanju (VIDEO)

236
0
Podelite sa prijateljima:

Možda se sećate perioda kada su vanovi, to jest kombiji zapravo imali stila i bili popularna kategorija među onim kupcima koji ih nisu koristili samo za prevoz robe već i za takozvani „lajfstajl“ način života. Ford je bio prvi koji je uvideo takav trend debitovanjem prve generacije modela Transit, i za jedan kombi je imao izuzetne performanse i ponašanje u krivinama.

A onda se neko dosetio da ugradi školjku spomenutog Transita na šasiju legendarnog trkača GT40 i ubaci njegovu mehaniku. Kao rezultat je debitovao prvi Supervan i korišćen je za promocije tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Kasnije su predstavljeni i njegovi druga i treća generacija, a detaljnije o sva tri kombija možete da pročitate u našem izdanju zanimljivosti dana.


Prošlo je skoro tri decenije od kada smo videli poslednji Supervan, a Ford nam je spremio specijalno izdanje za ovogodišnji festival brzine Gudvud u Velikoj Britaniji. I kao naravno sve drugo u današnja vremena, više ga ne pokreće neki moćni benzinac već električni motor. I to kakav, pošto razvija čak 1.973 konjskih snaga i potrebno mu je manje od dve sekunde da ubrza od nule do 100 km/h.

Američki proizvođač vozila nam takođe kaže da je baterijama zapremine 500 kWh potrebno svega 45 minuta da se napune na standardnom punjaču. Reč je o trkačkom vozilu, ali ne možemo da ne posumnjamo da će neki njegovi detalji ipak ući u serijsku proizvodnju.

Primera radi, celokupni sistem može da se podesi na četiri različita načina, zavisno od uslova vožnje, kao što su asfalt, staza, trkanje na pravcu i reli. Zavisno koje podešavanje vozač izabere, sistem zatim ravnopravno prenosi snagu na točkove.

Vozač same prezentacije u Britaniji je čovek po imenu Romejn Dumas, a njegovo ime će biti svima poznato ukoliko pratite profesionalni auto-moto sport. Naime, on je za volanom električnog trkača Volkswagena ID.R postavio rekorde na Nurburgringu, Pajks Piku i samom Gudvudu.


U svakom slučaju, Supervan 4 je razvila najnovija divizija korporacije nazvana Ford Pro sa ciljem modifikacija i kreriranja novih modela sa visokim performansama na struju. Trkački model je zadržao većinski deo školjke sa serijskog Transita, ali sa mehaničke strane dele jako malo toga.

Dodati su mnogi aerodinamični detalji i difuzor s trkačkih modela iz kategorije GT3. Enterijer je dobio zaštitni kavez, a Ford sa ponosom kaže da je monitor pozajmljen iz modela Mustang Mach E i u potpunosti funkcionalan.

Da bi dočarao kako je zaista moguće koristiti ovaj kombi u svakodnevnom saobraćaju, američki gigant je ostavio i neke praktične detalje, kao što su bočna vrata i vrata prtljažnika da se mogu otvoriti. Stil je inače zasnovan na novoj generaciji električnog kombija E-Transit Custom koji će se pojavi u prodaji naredne godine na evropskom tržištu.

Narednih meseci ćemo sigurno videti Supervan 4 širom sveta radi promocije. Kada je prvi Supervan originalno kreriran, sumnjamo da je Ford mogao da pretpostavi u kakvu legendu će se pretvoriti.

I na sreću, legenda nastavlja da živi pa čak i kada mora biti na struju.

Pogledajte video snimak.

AutoRepublika

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments