1. Home
  2. Vesti
  3. Belgija: Litar bezolovnog benzina jeftiniji od jednog evra, kod nas nije
Belgija: Litar bezolovnog benzina jeftiniji od jednog evra, kod nas nije
7

Belgija: Litar bezolovnog benzina jeftiniji od jednog evra, kod nas nije

2.77K
7
Podelite sa prijateljima:

Region u okolini belgijskog grada Antverpena je postao raj za vozače i svojevrsni simbol onoga što je korona virus „učinio“ za naftnu industriju ali i za odnose zemalja koje su najveći proizovđači sirove nafte. Na nekoliko benzinskih stanica u tom gradu, cena goriva koje nosi oznaku SP95 E10 je po prvi put u poslednjih nekoliko godina, pala ispod psihološke granice od jednog evra za litar.

Nekoliko je faktora koji mogu objasniti zaista značajan pad cena naftnih derivata na belgijskom, ali i ostalim evropskim tržištima. Krenimo redom. Pa prvo je virus uzrokovao dramatičan pad tražnje, a onda je padu cene doprinela i ekonomska konfrontacija između Rusije i Saudijske Arabije koja je uzrokovala ogroman rast proizvodnje. Poznat je ekonomski zakon prema kome rastuća ponuda uslovljava padajuću cenu, ukoliko tempo tražnje ne prati prirast na strani ponude.

Maloprodavci goriva u Belgiji istovremeno ističu i problem nekih svojih kolega koji su nabavljali gorivo po višim cenama tokom prethodne nedelje, pa im prodaja po trenutno aktuelnoj ceni od 0,98 evra za litar derivata SP95 E10, donosi samo gubitke.

Što se tiče dizela, njegova cena u Belgiji je i dalje relativno visoko pa fluktuira u rasponu od 1,2 do 1,25 evra po litru, na koji način je samo za trunku pristupačnija tamošnjim građanima od naših.

AutoRepublika

(2765)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

U CG od prekjuče (utorak) cena dizla na 1.05e. Pre dve godine je čak bila i ispod 1e (0.98). I nemamo obavezu da gorivo uzimamo od jednog distributera tako da se može voziti na Slo i HR goriivo (Ina i Petrol pumpe). Mi nemamo NIs koji treba zaštititi od konkurencije.

moron

Nemate Vi u CG tako „gladnu državu“ kao mi ovde u Srbiji …

s mile

ali zato AV ima pun budžet, daje i šakom i kapom, gorivo na max, drumarine na max…. ima se može se. Al što ja pop##im kada čujem da je izgradio autoputeve…. a ne spominje da smo ih svi mi debelo platili

Dikh tu kava

„I nemamo obavezu da gorivo uzimamo od jednog distributera tako da se može voziti na Slo i HR goriivo (Ina i Petrol pumpe).“
Možeš li da pojasniš, ko nema obavezu da uzima od koga? U Srbiji je uvoz slobodan.

Lola

Autore :

Imam ideju za bolji naslov:

U Švedskoj problemi!

moron

Da li se meni čini ili je kod nas gorivo malo jeftinije nego pre 2-3 dana?