1. Home
  2. Prezentacije
  3. Alpina lansirala novi D4 S Gran Coupe
Alpina lansirala novi D4 S Gran Coupe
1

Alpina lansirala novi D4 S Gran Coupe

1.25K
1
Podelite sa prijateljima:

Buduća članica grupacije BMW, Alpina je predstavila blago revidiranu verziju D3 S pre oko mesec dana, dok sada u javnost izlazi s alternativom koja donosi više stila, po subjektivnoj oceni mnogih. Pred nama je D4 S Gran Coupe čiji pogonski sklop puca pred naletom raspoloživog obrtnog momenta, a kako mu i samo ime sugeriše, u pitanju je dodatno nakinđurena dizel verzija Serije 4 u Gran Coupe izvođenju.

Primenjen je stil koji se može nazvati tipskim za firmu iz malonog bavarskog mestao Bukloe, a on se rukovodi principom da je „manje u stvari više“, pa je ionako lepo vozilo, dodatno našminkano.

Pošto znamo da BMW-ova divizija M nije i neće predstaviti Seriju 4 s više od jednog para vrata, ovo Alpinino delo je nešto najpribližnije zamišljenom snagatoru kog pomenusmo. Naravno, M se ne bavi ni dizelima, pa je utoliko rad inženjera iz Bukloea značajniji.

Pod haubom ovog rmpalije pronalazimo linijski šestocilindarski motor zapremine od tri litre, koji je (valjda) oplemenjen tehnologijom lakog hibrida. Razvija 355 konjskih snaga i masivni najviši obrtni moment od čak 730 Nm, dostupnih od 1.750 rpm. Idealne predispozicije za beskonačno duga, bestrzajna interkontinentalna krstarenja. Iako baterijski modeli dominiraju s aspekta dinamičkih osobina, ni ova naftarica nema čega da se stidi jer do „stotke“ doleti za svega 4,8 sekundi kada krene iz mesta, i tako je u stanju da gruva sve do 270 km/h.

Motor krasi tehnologija koju Bavarci oslovljavaju s twin-turbo, dok GT vozilo s permanentnim pogonom na točkove obe osovine nudi fantastično nisku potrošnju, imajući u vidu snagu motora, kao i ugrađeni šestocilindarski blok. Kako drugačija reagovati na spoznaju da ova Alpina sagoreva samo 6,9 litara na svakih stotinu kilometara vožnje, mereno pravilima opisanim u ciklusu WLTP. Takva efikasnost je pandan emisiji CO2 od 182 g/km.

Motor je standardno uparen s osmostepenom automatskom transmisijom koju je razvio nemački ZF, a koja počiva na tehnologiji konvertora obrtnog momenta. Tako koncipiran, D4 S Gran Coupe predstavlja idealno prevozno sredstvo za sve dugoprugaše koji teže perfekciji, kako glasi korporacijska, ali bez sumnje istinita floskula.

Alpina se opredelila da za najsvežiju pridošlicu u gami upotrebi tradicionalno zelenu metalik farbu karoserije, a paket dodatno oplemenjuju neodoljive i karakteristične felne s prečnikom od 20 inča. Da podsetimo, naplaci poseduju 20 paoka u osobenom i gustom rasporedu.

D4 S je jedini Gran Coupe iz Serije 4 koji može posedovati četvorostruke završetke izduvnih cevi i sportski difuzor na zadnjem kraju vozila. Takođe je na tom delu vozila uočljiv i diskretan spojler, dok se na njuški nalazi karakterističan sa natpisom “ALPINA”. Slova su poređana na način na koji smo navikli kroz duge decenije poznanstva i ljubavi prema germanskom brendu.

Promene koje su sprovedene u putničkoj kabini uključuju individualno numerisanu pločicu i sedišta obložena čuvenom kožom Lavalina, koja je prirodno štavljena, a koju po želji, možete dobiti i na ručno obrađenom volanu sa štepovima.

Novitet po imenu ALPINA D4 S Gran Coupe se već može poručiti, ali vam šaka svakako neće dopasti pre prvog jesenjeg meseca. Startuje s cenom koja je za tri stotine evra manja od 80 hiljada evrića, u matičnoj državi, a može ići na gore, ako se odabere nešto s liste opcionala, poput kočnog sistema koji integriše diskove izrađene od laganog, kompozitnog materijala.

Da dodamo da kupac nije osuđen na zelenu boju, ma koliko ona nama bila predivna, već može izabrati i plavu metalik koju nudi samo Alpina, ali može dobiti i bilo koju s listinga koji je poznat pod kataloškim imenom BMW Individual.

AutoRepublika

(1247)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Crni

Ma dzaba mu sve…vi’d mu maske gadne. A kao Chris Bangle je bio los ? 😉