1. Home
  2. Vesti
  3. Stižu najave i o obnovi čuvenih imena Volga i Pobeda
Stižu najave i o obnovi čuvenih imena Volga i Pobeda
5

Stižu najave i o obnovi čuvenih imena Volga i Pobeda

465
5
Podelite sa prijateljima:

Nakon što smo čitali o čvrstom planu da se vaskrsne Moskvič, kao i o ideji da se ponovo aktivira proizvodnja vozila marke Zaporožec, evo idemo dalje s najavama u duhu „Rusiju gazim – Ameriku opkoljavam“. Ne samo u simboličkom smislu, već je i zaista u realnosti ova era najave vraćanja u život brendova iz sovjetskog doba, došla kao posledica sukoba dve velike svetske vojne sile, a što se ovaj put ispoljilo ratom na teritoriji Ukrajine.

Sada ruski mediji pišu o tome da će biti ponovo pokrenut projekat proizvodnje automobila iz palete Volge i Pobede i da će to biti učinjeno na različitim lokacijama. Naime, ministar privrede i trgovine Ruske Federacije, Denis Manturov je u intervjuu datom televizijskom kanalu RBC, govorio o planovima koji se tiču automobilskih brendova koje pomenusmo, pa je tom prilikom izjavio da

“Kolege imaju planove da ožive, na primer, marke Volga ili Pobeda, a možda na kraju i oba brenda ponovo zažive,” kazao je ministar. U isto vreme, Manturov je izbegao da odgovori na pitanje da li će se takva vozila proizvoditi u Nižnjem Novgorodu. Nije naveo ni nekakav barem približan vremenski okvir u kom bi proizvodni ciklus mogao biti uspostavljen, ali nema sumnje da bi ovo moglo biti značajno za tamošnju privredu.

Imao je ministar Manurov još interesantnih misli i saznanja da podeli s javnošću, pa je tako rekao da je odlazak Renaulta iz Rusije najverovatnije uslovio, ponajpre „logistički kolaps“.

“Globalno posmatrano, kompanija Renault je morao da se nosi s teretom održavanja AvtoVAZ-a i Avtoframosa i to na dugi rok, za razliku od ostalih proizvođača koji su se javno obavezali na isplate plata radnicima tih kompanija do kraja godine,” govorio je ministar. .

Izvestili smo da je gradonačelnik Moskve Sobjanin prošlog meseca najavio obnovu proizvodnje vozila pod markom Moskvič, što bi se odigravalo u fabrici koju je nekada korsitio Renault. Takođe smo saznali da su pregovori na ovu temu već započeli s inostranim kandidatima koji su iskazali interesovanje za uključivanje u realizaciju ideje.

 

Automobil po imenu GAZ-M-20 Pobeda, a koji vidite neposredno iznad ovog pasusa, se sklapao u fabrici Gorki automobilski zavod (GAZ), i to u periodu od 1946. do 1958. godine. Pod ovim brendom je proizvedeno više od 240 hiljada vozila. Automobili pod markom Volga se proizvode u GAZ-u od 1956. godine (GAZ 21, GAZ 24, GAZ 3102, GAZ 3110). Godine 2010, obim proizvodnje je smanjen, dok se proletarijat uposlen u fabrici u Nižnjem Novgorodu fokusirao na proizvodnju isključivo komercijalnih vozila.

AutoRepublika

(465)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Rusija se vraca svojim originalima, kako bi to rekao sef Jaguara. Hvala Bogu, najzad! Rusi su se suvise brzo predali procesima globalizacije umesto da nastave sopstveni razvoj. Pre 30 godina ni Kinezi nisu znali kako se pravi auto a pogledaj ih sada – postali su velesila. Za onoga ko ima zelju i novac nedostatak strucnog znanja nije nikakav problem. U svetu postoji bezbroj profesionalnih firmi koje prodaju svoje konstruktorsko znanje a koje bi polomile noge da dobiju jedan veliki ruski projekat. I dalje vazi: najveci deo investicije u novo vozilo ide na gradnju, instalisanje i organizaciju procesa proizvodnje. To kosta… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Sebastian L.

Gosn Matija, uz dužno poštovanje vašim godinama, ali molim vas ne lupajte ovakve izjave „konstruisanje i prototip oko desetak miliona“.

Matija

Koliko bi ste vi lupili?

Renault Terminator

👍

Matija

Sebastian je u pravu ali nije izabrao bas ljubazan nacin da mi kaze da sam pogresio. Sta se dogodilo – kada sam napisao „10 miliona“ imao sam pred ocima cenu koja vazi za konstruisanje limene karoserije. To je bio najcesci posao kojim su se bavile firme u kojima sam radio. Spisak poslova je mnogo duzi: konstrukcija enterijera, ugradnja komponenata, osovine, sistem upravljanja, kocni sistem, itd. itd. Povrh svega izrada i ispitivanje prototipa i homologacija. Grubo sabrano, troskovi bi prevazisli 100 miliona. Gresku sam primetio ali je vec bilo kasno za korekciju.