1. Home
  2. Vesti
  3. Veliki pad proizvodnje automobila u Velikoj Britaniji
Veliki pad proizvodnje automobila u Velikoj Britaniji
3

Veliki pad proizvodnje automobila u Velikoj Britaniji

134
3
Podelite sa prijateljima:

Kriza je sasekla britansku automobilsku industriju. 

U prvom kvartalu 2022. godine u ovoj zemlji stvoreno je nešto više od 207.000 automobila, što je za 32,4% manje nego li u prvom tromesečju prethodne godine. Analitičari upućuju na nekoliko primarnih razloga za ovakav pad proizvodnje na Ostrvu.

Prvi i najvažniji je nedostatak poluprovodnika i mikročipova, a otkako je počeo i rat u Ukrajini problem su i kablovi. Zatim tu je ozbiljna nesigurnost koju je izazvala pandemija korona virusa. Eksperti upućuju i na to da se potrošači pribojavaju nove ekonomske krize, te da se ne odlučuju tako lako na kupovinu novog automobila.

Uz to tu je i veliki problem u vezi sa isporukama vozila. Neki proizvođači ne garantuju da će četvorotočkaš doći do novog vlasnika za najmanje godinu dana, dok su se negde periodi isporuke popeli i na ogromnih 18 meseci!

Sve to stvara ogroman pritisak na automobilsku industriju u celoj Evropi, pa tako i Velikoj Britaniji. Tamošnji analitičari upućuju na to da je prošle godine u Q1 dostavljeno više od 300.000 automobila, što znači da je ove godine upisan ogroman manjak od stotinak hiljada! Osim toga navode da se britansko tržište nije počelo oporavljati od krize koju je donela pandemija korona virusa, ali i da ne vide da će se stvari popraviti u dogledno vreme, sigurno ne ove godine.

AutoRepublika 

(134)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eh, neću zbog njih moći zaspati.

S mile

U evropi pad nekih 18%. Sta napravise ovi čipovi 🤣

BB

Živi šipvajz 😂🤣