1. Home
  2. Life
  3. Bivši inženjeri BMW-a razvijaju SUS motor koji sagoreva vodonik
Bivši inženjeri BMW-a razvijaju SUS motor koji sagoreva vodonik

Bivši inženjeri BMW-a razvijaju SUS motor koji sagoreva vodonik

1.04K
9
Podelite sa prijateljima:

Novoosnovana kompanija, startap iz Minhena Keyou GmbH će pokušati da se ubaci u kategoriju proizvođača komponenti (OEM) koje su nužne kako bi se dizel ili benzinski motor s unutrašnjim sagorevanjem konvertovali u agregate koji su sposobni da sagorevaju vodonik. Zahvaljujućim takvim promenama, sudeći po onome što tvrdi razvojni tim, biće moguće postići čiste izduvne gasove u segmentu komercijalnih vozila. Izmene bi trebale da budu što skromnijeg obima.

Tema vodoničnih motora s unutrašnjim sagorevenjam sve više zaokuplja učene glave automobilske industrijie i deluje kao dobra prilika da se na jeftin način rešimo štetnih isparenja, uglavnom komercijalnih vozila. Prelazak s benina i nafte na vodonik donosi toliko željeni ekološki momenat, uz očuvanje radnih mesta u industriji proizvodnje motora, a sve što se nameće kao neophodnost jeste široka rasprostranjenost ponude vodonika kao energenta. Upravo u ovom periodu evropske vlasti troe milijarde evra za ove namene.

Za sada se još uvek ne zna da li će električni automobili, oni s velikim baterijama (pošto i oni s vodoničnim gorivnim ćelijama takođe nužno poseduju bateriju, samo manju) preživeti test vremena i dugotrajan proces transformacije, ali deluje izvesno da će u komercijalnom segmentu pobediti vodonik (uz SUS motor). Ukratko, ovo je ono u šta veruju rukovodioci startapa Keyou. Vozila s vodoničnim gorivnim ćelijama su dobra alternativa u ovom segmentu, ali su i dalje veoma kompleksan i skupa za izradu, dok dodatno još uvek nisu ni dovoljno pouzdana, što je posebno otežavajuća okolnost u segmentu teških komercijalnih vozila gde se traži dalekometražna pouzdanost.

Startap Keyou su 2015. godine osnovali inženjeri Tomas Korn, Markus Šnejder i Alvaro Sousa, koji su prethodno radili u BMW-u u timu za razvoj alternativnih pogonskih sklopova. Konkretno, Korn je bio deo ekipe za razvoj maloserijskog sedana BMW Hydrogen 7 koji je pokretan motorom u konfiguraciji V12, što je bilo aktuelno prve decenije ovog veka. Potom je BMW napustio ideju promocije vodoničnih SUS motora i preusmerio interesovanja na segment vozila s elektrohemijskim generatorom, dok bi Korn želeo da se sa saradnicima okoristi na temelju skupljenih iskustava u BMW-u.

Keyou ne razvija ove motore od nule, već predlaže konverziju dizel i benzinskih motora, što znači da će kompanija ponuditi ključne komponente za prelazak na sagorevanje vodonika, pa se nude jedinice za čuvanje vodonika (cilindri, rezervoari), glave cilindara optimizovane za sagorevanje vodonika, kontrolni programi i sistemi za kontrolu izduvnih gasova, kao i ostale nužne komponente.

Da, vodonični motori s unutrašnjim sagorevanjem nisu ekološki podobni po definiciji, pošto se obično oslanjaju na mešavinu vazduha s vodonikom, pa iako u izduvnim gasovima nema štetnog CO2, ima još mnogo štetnijih azotnih-oksida, pa je potrebno koristiti sličan sistem prečišćavanja izduvnih gasova kakav se danas koristi kod dizela (SCR – selektivna katalitička redukcija). Nakon ovakvog tretmana, izduvni gasovi bi bili bezmalo bezgrešni, odnosno uz beznačajne količine nečistoća.

Keyou očekuje da će vodonični motori s unutrašnjim sagorevanjem nuditi više od 270 konjskih snaga uz sposobnost da prevale i po 700 hiljada kilometara i nivo troškova eksploatacije koji bi bio uporediv s dizelima. Pride se računa i na autonomiju koja je veća od 500 kilometara.

U ovim danima rukovodstvo startapa pregovara s raznim proizvođačima automobila i komponenti koji bi bili zainteresovani za konverziju na vodonične sklopove, ali je još uvek veoma teško postići željeni nivo masovnosti, a sve će zavisiti od stepena i brzine razvoja vodonične infrastrukture.

U međuvremenu je belgijska Punch grupa iskazala nameru da započen s proizvodnjom sopstvenih SUS motora koji rade na vodonik, što je najavljeno za 2024. godinu. Motore ovog tipa danas razvijaju i Ford, Toyota i Yamaha .

AutoRepublika

(1043)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Evropske vlasti troše milijarde eura?!? S kojim pravom? Jel imaju Toyota, Hyundai i čini mi se Honda to? Imaju….trebaju punionice i poticaji, jer su ovakva vozila skupa.

Matija

Da malo dopunim ovaj izvestaj. Kao sto je i u tekstu receno, razlozi za sve intenzivnije eksperimente sa gorivnim vodonicnim motorima su sledeci: – baterije su teske – konstrukcija karoserije sve masivnija i skuplja – imaju veliku zapreminu – zahtevaju vecu visinu vozila – losija aerodinamika – imaju mali kapacitet – mala autonomija vozila – za brzo punjenje potrebna je ekstremno jaka struja – iz dana u dan su sve skuplje – prihvatljive cene moguce su samo u Kini – preti nestasica sirovina – geostrategijski politicki problemi – reciklaza nije resena – generalni problem – razvoj baterije stagnira – najavljene… Pročitaj više »

Neko iz mase

NOx nema veze sa uljem ali ima sa pritiskom i temperaturom.

BB

NOx dolazi iz vazduha i visoke temperature unutar cilindra. Može se i to riješiti… Stavi se još jedan tank za O2 😂🤣😂 Postoje još neke interesantne tehnologije, recimo sipanje naelektrisane tečnosti koja frši funkciju elektrolita u baterijama (gorivnim ćelijama), i onda se voziš na struju a tu tečnost, faktički struju, točiš na pumpi, s tim da se tečnost ne troši nego se prebacuue u drugi rezervoar pa se na „pumpi“ istoči gdje se ponovo naelektriše… Po meni najekološkija i najupotrebljivija tehnologija. E sad oko cijena ne znam, vjerovatno skupo kao i sve novo ali mislim da ovaj pravac najviše obećava.… Pročitaj više »

Matija

Komentari o nastanku NOx gasova pri sagorevanju vodonika u motoru su vrlo interesantni! Molim kolege „Nekog iz mase“ i „BB-a“ da navedu izvore ovih informacija.

U strucnim izvestajima o vodonicnom motoru nigde nisam nasao informaciju koja nastajanje NOx jedinjenja objasnjava prisustvom azota u vazduhu.

Za „BB-a“: elektrolit kao izvor energije – pre nekoliko godina jedan tip iz Svajcarske napravio je nekoliko prototipova sa elektrolitom. Ispostavilo se da je, kao kod baterije, kolicina akumulirane energije po kilogramu veoma niska. Trebalo bi natovariti nekoliko stotina kilograma elektrolita da bi se dobila autonomija slicna baterijskoj. Ovaj eksperiment je pao u zaborav.

BB

Ali možeš brzo dotočiti kad ti zatreba 😉

A i to je pokušaj jednog ili nekoliko stručnjaka u poređenju sa armijama inžinjera na SUS i elekro pogonima. Ne može uspjeh na prvu, nigdje i nikom…

Matija

Odgovor „Nekom iz mase“ i „BB-u“ – pronasao sam u literaturi objasnjenje za NOx:

– Glavni izvor je sam vazduh koji sadrzi oko 70% azota. Azot je veoma inertan ali pod dejstvom visoke temperature i pritiska dolazi do reakcije azota i kiseonika.

– Sporedan izvor je ulje koje u vodonicnom motoru sagoreva 100%! U obicnim motorima plamen se gasi u blizini zidova komore za sagorevanje dok je kod vodonicnih motora sagorevanje 100% do samih zidova cilindra.

Momici su bili u pravu!

Matija

Jos jedna informacija na temu „vodonicni motor“. Dana 18.02.2022 „Auto, Motor und Sport“ objavio je informaciju da Reno priprema prezentaciju svog prototipa sa vodonicnim motorom, naveden je i tacan datum: 20. maj 2022. Ovde je link: https://www.auto-motor-und-sport.de/neuheiten/renault-plant-wasserstoff-verbrenner/ Ovo je ukratko sadrzaj informacije: – Luka de Meo, sef Renoa, izjavio je tokom prosle godine da Reno ide u pravcu elektrifikacije vozila. Istovremeno je skrenuo paznju da u slucaju da mreza el. punjaca ne dostigne neophodni stepen razvoja, Reno ce nastaviti dalje sa proizvodnjom gorivnih motora. – U nastavku evolucije koncepta ciste mobilnosti Reno ne stavlja vise u prvi plan elektroautomobile vec… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Matija
Matija

Dodatak – evo zbog cega je vodonik sve interesantniji:

comment image

Cena litijuma po kilogramu

comment image

Kolicina specijalnih metala potrebnih za jedan prosecan e-auto.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Matija