1. Home
  2. Vesti
  3. Zašto Chevrolet Silverado ZR2 ne može da parira Raptoru i TRX-u?
Zašto Chevrolet Silverado ZR2 ne može da parira Raptoru i TRX-u?
3

Zašto Chevrolet Silverado ZR2 ne može da parira Raptoru i TRX-u?

265
3
Podelite sa prijateljima:

Na sajtu AutoRepublike smo često pisali o ekstremnom izdanju modela Chevrolet Silverado nazvanom ZR2. Ford nam je originalno podario F-150 Raptor, dok je Ram odgovorio super moćnim modelom 1500 TRX. Dugo se čekalo na nekakvu reakciju iz rivalskog Chevroleta, to jest General Motorsa, pa smo očekivali da bi najveći američki proizvođač svakako imao uslove da nadmaši rivale.

Ali kada je ZR2 ugledao svetlost dana, postalo je jasno da je reč o tek nešto malo tjuniranom standardnom Silveradu, i da većinu njegovih modifikacija gotovo svako od nas može da ugradi u ličnoj garaži.

Silverado je zadržao fantastični 6,2-litarski atmosferski motor sa osam cilindara i 420 konjskih snaga, što je daleko manje od spomenutih rivala, a većina modifikacija se odnosila na veće felne i pneumatike. Na sve to Chevrolet je postavio cenu koja je viša od Raptorove, pa je uspeh definitivno izostao. O tome smo ranije i pisali, a tu priču možete da pročitate ovde.

I zašto je onda tako? Kako to da kompanija koja je u stanju da napravi legende kao što su Chevrolet Camaro ZL1 i Corvette i razne Cadillace visokih performansi, nije u stanju da pruži dostojnog rivala značajno manjim Fordu i Ramu?

Novi Cadillac Escalade-V je pokazao da General Motors svakako poseduje potrebnu mehaniku pošto ovaj terenac razvija čak 682 konjske snage, a kako Escalade i Silverado dele identičnu platformu, ugradnja takvog motora bi barem u teoriji trebalo da bude relativno jednostavan posao, zar ne?

General Motors očigledno tako ne misli i sve do nedavno nismo znali zašto. Sada nam kolege sa sajta GM Authority kažu da je razlog čisto finansijske prirode i da bi proizvodnja direktnog rivala Raptoru i TRX-u bila veoma skupocen i dugogodišnji proces. Čak i kada bi on bio kompletiran, General Motors bi zatim morao da modifikuje fabrike (proizvodne linije) i svaki ZR2 bi zahtevao dodatni vremenski period da se ugrade specijalni delovi za njega.

Najveći američki proizvođač ne smatra da je investicija vredna vremena i novca, pa se tako moramo zadovoljiti konfiguracijom koju bi svaki ljubitelj Chevroleta najradije zaboravio.

Nismo sigurni da li ova strategija utiče na prodajne rezultate, ali je Silverado protekle godine izgubio svoje drugo mesto. Isporučeno je 519.774 primeraka, što je značajno manje od Forda F Serije (726.004) i Rama Pickupa (569.388), pa bi General Motors možda trebao da razmili o promeni strategiju.

AutoRepublika

(265)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Kad amerikanci govore(hvale se) svojim pikap-ovima to Srbina primorava da progovori o FAP-u 4×4.Različiti svjetovi.

Mustang

dobar je sirverado
sa 5,3 V8 355 hp, ceni se skoro 37k $
iako sam pristalica velikih američkih vozila, smatram da ako je nešto veće treba da bude i skuplje
pa sad vidite šta u evropi za te pare možete naći
honda e, A4 itd su čak i skuplji od ovog američkog pickup-a

Yankee

Moze Silverado da kosta i do $100.000 ako izaberes punu opremu. Doduse u tom slucaju dobijas fantasticni 6,7 Duramax V8 dizel, ali i sa ovim 5,3 benzincem sa punom opremom cena moze da ide do $80.000.