1. Home
  2. Vesti
  3. Acura ARX-06 LMDh prikazana u kamuflaži
Acura ARX-06 LMDh prikazana u kamuflaži
0

Acura ARX-06 LMDh prikazana u kamuflaži

120
0
Podelite sa prijateljima:

Acura je u petak objavila tizer svog prototipa trkačkog automobila sledeće generacije za šampionat IMSA (WeatherTech SportsCar Championship).

Acura ARX-06 (skraćenica od Acura Racing Experimental, generacija 6) LMDh trkač će debitovati za sezonu 2023. kao zamena za ARX-05. Tamo gde je ARX-05 napravljen prema trenutnim pravilima Daytona Prototype International (DPi), ARX-06 će se takmičiti u novoj klasi LMDh (Le Mans Daytona Hybrid). Ta klasa će biti označena kao GTP u odnosu na klasu prototipa iz IMSA-inog vrhunca osamdesetih godina prošlog veka. Da podsetimo, IMSA je International Motor Sports Association, to jest Međunarodna asocijacija za Moto sport.

Klasa LMDh je dizajnirana tako da se preklapa sa klasom Le Man Hiperautomobila (LMH) FIA svetskog prvenstva u izdržljivosti (WEC), omogućavajući automobilima da se takmiče u obe serije i omogućavajući automobilima iz IMSA-e da učestvuju u trci zvanoj 24 sata Le Mana. Dok su neki proizvođači potvrdili planove za trkanje i u seriji IMSA i u Le Manu, čini se da će Acura za sada ograničiti svoju kampanju na IMSA.

Kao i ARX-05, ARX-06 je zasnovan na šasiji kompanije Oreca za trkačke automobile, ali će imati pogonski sklop i karoseriju koju je razvila Acura, navodi se u saopštenju za štampu kompanije Acura. Tu karoseriju oblikuje isti studio sa sedištem u Los Anđelesu koji se bavi drumskim automobilima ovog proizvođača. Tizer, odnosno like pokazuju evoluciju stila modela ARX-05.

ARX-05 se dobro pokazao. Predstavljen za sezonu 2018. sa timom Penske, doneo je šampionske titule tima, proizvođača i vozača 2019. i 2020. Partnerstvo sa Penskeom je raskinuto posle 2020. godine, tako da je Acura podelila dve ARX-05 šasije između Wayne Taylor Racing i Meyer Shank Racing. Ti timovi su ostvarili uzastopne pobede u 24 sata Dejtone za Acuru 2021. i 2022. godine.

Era LMDh-a bi trebalo da donese još više konkurencije u trkama koje se organizuje u okviru serije IMSA. Branilac šampiona DPi proizvođača Cadillac prelazi u novu kategoriju. BMW je spreman da se vrati u trke prototipova najvišeg nivoa sa automobilom koji bi trebalo da debituje 6. juna. Porsche i Lamborghini su takođe posvećeni LMDh-u, ali potonji neće ući u borbu do 2024. godine, godinu dana nakon debija LMDh-a na 24 sata Dejtone 2023.

AutoRepublika

(120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments