1. Home
  2. Vesti
  3. Koliko Ford F-150 Lightning može da pređe dok vuče prikolicu?
Koliko Ford F-150 Lightning može da pređe dok vuče prikolicu?
1

Koliko Ford F-150 Lightning može da pređe dok vuče prikolicu?

2.92K
1
Podelite sa prijateljima:

U doba kada se u razvijenijem delu sveta polako prelazi na električni pogon, još uvek postoje opravdane sumnje u domet električnih vozila. I, umesto da se radi na infrastrukturi za dopunu baterija i brzini punjenja, proizvođači se utrkuju čiji će model da pređe najviše kilometara s punom baterijom.

Do sada se pokazalo da domet EV, čak i kada proizvođač obeća veliku kilometražu, u stvari nije baš tako sjajan. I generalno uzev, navedeni rezultati su uglavnom u nekim idealnim uslovima dobijeni. Da ne govorimo napamet, dokaz za to su neposredna iskustva našeg Parizlije, a njegova zapažanja možete pronaći u rubrici Testovi, gde imate izbor sijaset električnih modela.

Elem, električnim vozilima svako opterećenje, bilo u vidu velike brzine kretanja ili dodatne mase, prouzrokuje smanjenje autonomije.

Stoga se jedan Amerikanac odvažio da proveri koliko kilometara njegov Ford F-150 Lightning može da pređe dok vuče prikolicu. Uz to, vlasnik je takođe dao neke uvide u iskustvo vožnje tokom vuče. A da li može sam sebe da puni, pogledajte ovde.

Kao što smo već pisali, Ford F-150 Lightning je veoma sposoban električni kamionet. Ima nosivost do 1.014 kilograma, dok kapacitet vuče može biti i do 4.536 kg, u zavisnosti od tipa baterije.

Iako su ovi brojevi više nego u redu, mnogi su se zapitali kako bi vučenje moglo uticati na domet kamioneta s nalepnicom F-150. Nikolas Šmit, vlasnik Lightning Platinuma, stavio je svoj novi električni kamionet na test i podelio svoja otkrića na sopstvenom blogu pod nazivom Geeky Schmidt.

Kako je Šmit za svoj test koristio F-150 Lightning Platinum, on je opremljen svim Fordovim karakteristikama, uključujući paket tehnologije za vuču, bateriju proširenog dometa i paket Max za vuču prikolice (Max Trailer Tow Package). To znači da je njegov potpuno električni kamionet predviđen za vuču.

Prema Šmitu, prikolica za kamper Airstream koju je vukao bila je teška oko 2.722 kg, prepuna opreme i oko 76 litara sveže vode. On je jedini putnik u kamionu plus moramo napomenuti da je vožnja bila samo na ravnom putu bez ikakvih brda.

Pre nego što je Šmit povezao prikolicu sa kamionetom, domet je bio 85 milja (137 kilometara). Nakon unosa mase prikolice u sistem, Lightning je automatski ponovo izračunao domet na 54 mi (87 km). Što se tiče efikasnosti, rekao je da vidi 0,8 mi/kWh (77,67 kWh/100km) kada je prikolica povezana – oko polovine uobičajenih 1,5-1,8 mi/kWh (41,42-34,52 kWh/100km) koje dobija bez kampera Airstream. Namučismo se konverzijama američkih jedinica u nama normalne (smajli).

Treba napomenuti da je F-150 Lightning opremljen baterijom većeg dometa i ima procenjenu autonomiju do 515 kilometara. Standardna baterija ima dovoljno snage za pogon kamioneta do 370 km.

Što se tiče iskustva vožnje, Šmit je naveo: „Iskustvo vuče je impresivno. Trenutni obrtni moment čini vuču lakom, a vi nekako zaboravite da je tolika težina iza vas dok ubrzavate.“

AutoRepublika

(2924)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Zato je Bajden uveo vanredno stanje u oblasti energetike 😉😂😄