1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ford Excursion – zato što je Hummer za devojčice
AR pijaca klasika: Ford Excursion – zato što je Hummer za devojčice

AR pijaca klasika: Ford Excursion – zato što je Hummer za devojčice

1.17K
0
Podelite sa prijateljima:

Eh ti Amerikanci… Svi znamo da vole sve što je veliko i moćno, ali čak i oni često umeju da preteraju. Uzmimo za primer model Ford Excursion. Sa dužinom od preko 5,8 metara, bio je prevelik da uđe u prosečnu američku garažu. Takođe je imao masu od preko 3,5 tona, zahvaljujući kojoj se vodio kao teretno vozilo, i nije morao da se uklapa u zakone u vezi potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova.

Da, čak bi i Hummer izgledao kao igračka pored Excursiona.

Možda bi neko očekivao da će tako besmisleno vozilo biti veliki uspeh kada znamo američku opsesiju sa takvim četvorotočkašima, ali Excursion je izuzetak od tog poznatog pravila. Proizvodio se samo od 1999. do 2005. godine i u tom periodu je pronašao 195.404 primerka, od čega je četvrtina otišla na debitantsku godinu.

Ford je stigao na ovu ideju nakon što se manji terenac od Excursiona pokazao velikim komercijalnim uspehom. Debitovao je 1997. godine na bazi pikap kamioneta F-150, pa je odluka pala da bi i veći model F-250 trebalo da dobije svoje terensko izdanje.

Iako će oboriti rekorde kao najveći i najteži masovo proizvedeni model, čak i Amerikanci su priznali da je Ford preterao i da Excursion stvara više glavolje nego koristi. Nudio se sa poznatim Fordovim paketima opreme kao što su XL, XLT, Limited i Eddie Bauer. To znači da je ciljao na kupce svih godina, budžeta i namera.

Excursion je mogao da se naruči sa tri motora. Ponuda je startovala sa 5,4-litarskim benzincem sa osam cilindara koji je razvijao 255 konjskih snaga dok je druga benzinska ponuda bila u vidu čuvenog 6,8-litarskog V10 sa 310 „grla“.

Snaga se u oba slučaja snaga prenosila na sva četiri točka preko četvorostepenog automatskog menjača. Za one koji bi radije turbodizel modifikaciju, američki gigant je ponudio nešto i za njih. Tokom prve tri godine proizvodnje Excursion se mogao naručiti sa 7,3-litarskim agregatom PowerStroke sa 250 „konja“, a nakon toga i sa modernijim 6,0-litarskim turbodizelom sa 325 konjskih snaga. U tom slučaju izbor menjača se svodio na automatski sa pet stepeni prenosa.

Većina Excursiona je vožena na velikim kilometražama i danas ih je relatno teško pronaći u oglasima a da su u besprekornom stanju. Primerak iz današnje priče je iz 2003. godine i originalno je koštao 44.935 američkih dolara (oko 72.328 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Trenutno se nalazi u gradu Blejn unutar američke savezne države Vašington i do sada je prevalio 92 hiljade milja (147.200 kilometara). Pokreće ga onaj najpoželjniji motor u ponudi, radne zapremine 6,8 litara sa deset cilindara, a u istoriju je otišao sa reputacijom veoma pouzdanog i zahvalnog agregata.

Iako je bio bogato opremljen, Excursion nije bio luksuzni terenac pošto je njegova baza ipak bila radnički pikap kamionet. Vlasnik je u ovaj model ugradio moderniji 10,1-inčni monitor sa ciljem da poveže svoj mobilni telefon preko Andorid Auto i Apple CarPlay interfejs konekcija, ali osim toga pruža istu opremu kao i svaki drugi terenac.


Nakon deset dana aukcije i maksimalnih sedam ponuda, najviša je iznosila 25.750 američkih dolara. Excursion će zameniti produžena verzija modela Expedition i možemo ga videti u serijskoj proizvodnji do današnjeg dana.

Zoran Tomasović

(1168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments