1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Retro na japanski način
AR pijaca klasika: Retro na japanski način

AR pijaca klasika: Retro na japanski način

578
6
Podelite sa prijateljima:

Verovatno ćete se iznenaditi kada vam kažemo da je model Nissan Figaro sa priloženih fotografija izrađen tek 1991. godine, iako deluje barem tridesetak godina stariji, zar ne? Ono što će vas još više šokirati je informacija da se ispod ove prelepe školjke krije platforma superminija pod imenom Micra.

Zaista je postojao jedan period krajem osamdesetih godina prošlog veka kada je japanski proizvođač vozila aktivno predvodio takozvanu retro revoluciju, a zapad je pratio tek desetak godina kasnije. Debitovali su neki zaista unikantni modeli kao što su Pao, Be-1 i S-Cargo, a spomenuti Figaro je bio u vrhu po popularnosti.

Proizvodio se samo 1991. godine i tada je pronašao 20.073 kupca. Njegov dizajner će reći da je koristio relativno nepoznati nemački kabriolet Gutbrod Superior kao inspiraciju.

S izuzetkom klasičnog izgleda, Figaro je zapravo imao sve one moderne karakteristike i opremu koje bismo očekivali od četvorotočkaša od pre tridesetak godina. To se odnosi na klimu, CD plejer, kožna sedišta, prozore na dugme i još mnogo toga.

Njegov 1,0-litarski turbobenzinac je preuzet iz Micre i to mu je omogućavalo 75 konjskih snaga i maksimalnih 106 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač u izboru je bio trostepeni automatski, a Figaro je bio u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od 170 km/h.

Nissan je originalno planirao da ponudi samo osam hiljada jedinica, ali je na kraju povećao brojku na spomenutih 20.073 primerka i zbog velike potražnje. Originalno je koštao 1.870.000 jena što iznosi 29.746 dolara u današnjoj vrednosti novca.

Figaro se prodavao samo u Japanu i sa volanom sa desne strane, ali kako je danas stariji od 25 godina, legalan je za uvoz širom sveta kao klasični automobil. Primerak iz današnje priče je tako završio u Sjedinjenim Američkim Državama i trenutno se nalazi u gradu Long Bič u Kaliforniji.

Uvezen je pre tri godine i na satu strenutno stoji brojka od 91 hiljada kilometara. Automobil je uglavnom u originalnom stanju sa izuzetkom kočnica (napred su diskovi, a pozadi doboš) i motora koji je morao da prođe kroz proces „generalke“. Kako je stariji od spomenutih 25 godina, Figaro može da se registruje i vozi na javnim američkim putevima bez ikakvih problema.

Do kraja aukcije je ostalo još tri dana, a trenutno najviša od osam ponuda iznosi 24.750 američkih dolara.


A ukoliko ste zainteresovani da naučite više o Nissanovim retro automobilima, preporučujemo vam da kliknete na jedno od prethodnih izdanja zanimljivosti dana.

Zoran Tomasović

(578)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matori

Nisam baš siguran da je legalan za uvoz u Srbiju.

Matija

Mogao bi kao oldtajmer, sada vec ima 31 godinu?

Matija

Prodati 20.000 vozila u prvoj godini proizvodnje je neverovatan uspeh za ovakvu vrstu automobila! Zasto je resio da ih vise ne proizvodi??? Sa elektricnim motorcicem bio danas hit sirom sveta! Tadasnja cena od 30.000 dolara je previsoka za ovakav autic!

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
BB

I meni je zanimljiva ta brojka odmah na startu… A isto tako činjenica da su ga pravili samo godinu…

S mile

Interesantan dizajn. Sviđa mi se.

moron

Auh, kakav sam „majko moja mila“ …