1. Home
  2. Vesti
  3. Da li Ford F-150 Lightning može sam sebi da dopunjuje bateriju?
Da li Ford F-150 Lightning može sam sebi da dopunjuje bateriju?
1

Da li Ford F-150 Lightning može sam sebi da dopunjuje bateriju?

522
1
Podelite sa prijateljima:

Pisali smo mnogo puta o Ford F-150 Lightningu. Da vas podsetimo, to je električna verzija kultnog modela s druge strane Atlantika, a koji decenijama dominira na tamošnjem tržištu kao najprodavaniji model.

Danas je tema to što ovaj model poseduje funkciju generatora zvanu Pro Power Onboard, što mu omogućava da puni baterije drugih EV. A da li može i sam sebe da dopuni?

Naravno, neko je to morao da ispita. Funkcija agregata (proizvođača struje) Pro Power Onboard omogućava da sve varijante proizvode do 2,4 kilovata iz raznih utičnica u prtljažniku, kabini i prikolici. Postoji i opcija koja je uključena u dva najviša paketa opreme, Lariat i Platinum, kada se ta sposobnost povećava na 9,6 kilovata.

Verzija sa većom izlaznom snagom uključuje utičnicu od 240 volti i 30 ampera u sanduku, a koja se može koristiti za razne potrebe veće potrošnje, uključujući punjenje drugog EV sa pristojnih 7,2 kilovata. Sad je pitanje šta se desi kada se Pro Power Onboard priključi na utičnicu za punjenje samog Lightninga.

Iznenađenje je da je posle priključenja Lightning počeo da „vuče“ struju iz baterije, a zatim da tu istu struju vraća nazad u bateriju kroz priključak za punjenje na braniku sa vozačeve strane. Ekran na centralnom ekranu poslušno prikazuje zadnji izlaz maksimalne snage 7,2 kilovata, dok displej merača predviđa vreme kada će punjenje biti završeno.

U stvarnosti, postoje gubici povezani sa procesom pretvaranja jednosmerne električne energije uskladištene u bateriji u izlaz naizmenične struje do opreme za punjenje, a zatim naizmeničnu struju nazad u jednosmernu preko priključka za punjenje. Pod pretpostavkom gubitaka od 12 procenata, Lightning bi mogao da održi ovu šaradu oko 150 sati, ili nešto više od šest dana, pomerajući ekvivalent oko osam puta više energije uskladištene u svom paketu proširenog dometa od 131 kWh pre nego što bi se potpuno ispraznio. To bi zapravo bilo manje od toga, jer se funkcija generatora gasi kada se stanje napunjenosti smanji.

Zanimljivo je to da kamionet ne kapira da je ovo presipanje iz šupljeg u prazno, ali svakako je ovo još jedan dokaz da zakoni fizike i dalje važe (smajli).

AutoRepublika

(522)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ford F-150 self-fellatio.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Balkanboj