1. Home
  2. Vesti
  3. Nemački proizvođači automobila s više samopouzdanja
Nemački proizvođači automobila s više samopouzdanja
2

Nemački proizvođači automobila s više samopouzdanja

292
2
Podelite sa prijateljima:

Germanski proizvođači automobila očekuju da će visoke cene putničkih vozila i dalje opstati na tržištu, i procenjuju da su knjige porudžbina u ovom trenutku prilično popunjene. Što se tiče snabdevačke industrije, može se reći da i kod njih prevladava raspoloženje sličnog tipa.

Očekivanja nemačkih proizvođača automobila u pogledu poslvonog ambijenta, a na koju temu je anketu sproveo institut Ifo, značajno su se poboljšala u poslednje vreme. Odgovarajući indeks je porastao sa minus 20,5 poena u aprilu na plus 38,0 poena u maju. Profesor Oliver Falk, šef Ifo-ovog centra za industrijsku ekonomiju, rekao je u petak u Minhenu: „Proizvođači automobila mogu da nastave da forsiraju visoke prodajne cene vozila i očekuju samo nekoliko daljih ograničenja zbog situacije u Ukrajini.“

Indikator očekivanja u pogledu kretanja cena je ostao visok na koti od 82,6 poena, što je pad sa 86,1 poena zabeleženih u aprilu. Pozitivno ocenjuju i proizvođači trenutnu poslovnu situaciju, pri čemu je pokazatelj porastao sa 11,9 na 17,5 poena. Proizvođači automobila ocenili su stanje narudžbi kao veoma dobro, a očekivanja proizvodnje kao dobra. „Uprkos stalnom nedostatku sirovina i materijala, proizvođači žele da proizvode više“, rekao je Falk.

I dobavljači automobilske industrije su se našli u nešto boljem raspoloženju, prenose nemački mediji. Njihova očekivanja u vezi poslovne klime su i dalje negativna na nivou od minus 17,9 poenta, ali su svakako bolja no ranije. „Dobavljači se suočavaju sa povećanim nabavnim cenama i nadaju se da će ih preneti na svoje prodajne cene, odnosno preneti na teret svojih kupaca“, rekao je Falk. Njihova očekivanja u pogledu cenovnog kretanja su ostala visoka na 62,7 poena.

AutoRepublika

(292)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Manje radiš, a više zaradiš … Zar to nije svačiji san. A taj san se u auto industriji ostvaruje. Jer su bukvalno procvetali, mada svi redom kukaju na sva zvona 🙂

Iznogud Časni

Valja tamo tražit posla onda. Ja mislio da kod vas advokata tako.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni