1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Alpina C2 kada BMW M3 E30 nije dovoljan
AR pijaca klasika: Alpina C2 kada BMW M3 E30 nije dovoljan

AR pijaca klasika: Alpina C2 kada BMW M3 E30 nije dovoljan

1.17K
0
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da je BMW M3 iz generacije pod kodnom oznakom E30 jedan od najpoželjnijih ikada ponuđenih od svog nemačkog proizvođača vozila. Nije bio najbrži niti je bio najmoćniji, ali je svakako pružao odličan balans u malom pakovanju, i s razlogom je jedan od omiljenih modela za tjuning, čak i u današnja vremena.

Ali ukoliko ste želeli još bolje izdanje ovog modela M3, i to direktno iz fabrike, izbor je svakako padao na onaj od četvorotočkaš koji je sa svoje strane doradila i Alpina.

Čuveni nemački tjuner već približno šest decenija sprema specijalne modele BMW-a i ima blisku saradnju sa njim, a primerak iz današnje priče nosi oznaku C2 2.7. Bio je zasnovan na BMW-u 325i i pokretao ga je 2,7-litarski benzinac sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji.

To je bilo dovoljno za 206 konjskih snaga ili petnaestak „grla“ više nego što je ponudio tadašnji M3. Performanse su bile impresivne za navedeni period proizvodnje i C2 je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za manje sedam sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 225 km/h.

Ono što ovaj C2 čini posebnim jeste podatak da je daleko ređi nego M3. Napravljeno ih je samo 74 između 1985. i 1986. godine i to svega sedam sa ovim motorom i petostepenim manuelnim menjačem. Fabriku u Nemačkoj je napustio u septembru 1986. godine, i prvi put je registrovan u julu 1988. godine, a originalno je prodat u Japanu.

U ovoj državi modelska godina se vodi na osnovu prve registracije i samim tim C2 je prema dokumentaciji 1988. godište. U državi izlazaćeg Sunca je proveo sve do 2016. godine, a tada je importovan u Sjedinjene Američke Države i tu se nalazi do današnjeg dana.

Njegova trenutna lokacija je grad Feniks unutar savezne države Amerike Arizone. Kao i svaku drugu Alpinu, i ovaj primerak odlikuju posebni, brendirani branici, a tu i 16-inčne felne, maglenke, šiber, luksuzniji enterijer i još mnogo toga.

Na satu trenutno stoji brojka od 107 hiljada kilometara, što i nije baš mala brojka za automobil koji je napravljen sa performansama na umu, ali deluje izuzetno očuvano.


Ušli smo u poslednji dan aukcije, a trenutno najviša ponuda iznosi 71 hiljadu američkih dolara. Kao što smo spomenuli, C2 je toliko redak da je teško napraviti paralelu sa nekim drugim primerkom o njegovoj vrednosti. Jedan od njih sa manjom kilometražom je prodat za 64 hiljade „zelembaća“ na sajtu „Bring a Trailer“, pa možemo da zaključimo da ovaj BMW definitivno dobija na vrednosti.

Samo pitajte supreme leadera Auto Republike Zvezdana…

Zoran Tomasović

(1172)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments