1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Zašto Porsche nije uspeo da eliminiše prodajne salone u Americi a Tesla jeste?
Zanimljivost dana: Zašto Porsche nije uspeo da eliminiše prodajne salone u Americi a Tesla jeste?

Zanimljivost dana: Zašto Porsche nije uspeo da eliminiše prodajne salone u Americi a Tesla jeste?

1.29K
3
Podelite sa prijateljima:

Tesla je kompanija koja je pionir u automobilskoj industriji po mnogo osnova. Od masovne proizvodnje električnih vozila i brzih punjača pa sve do načina na koji pronalazi kupce za svoje proizvode. Naime, firma iz američke savezne države Kalifornije nema tradicionalne izložbeno-prodajne salone, koji bi bili u privatnim rukama (što je poslovni model koji neguje svaki drugi proizvođač), već je jedino moguće kupiti Model 3, Model S i Model Y, narudžbom direktno iz fabrike.

Ova ideja nije nova i Porsche je u ovoj situaciji pokušao da odigra ulogu pionira u Americi i  da je realizuje još tokom osamdesetih godina prošlog veka, pre nego što je usledila tužba.


Piter Šuc je postao predsednik nemačkog proizvođača vozila početkom osamdesetih godina prošlog veka, i uspeo je da brzo preokrene situaciju u kompaniji. On je rođen u Nemačkoj, iako je po nacionalnosti bio Amerikanac, a zanimljivo je da nikada ranije uopšte nije vozio neki Porscheov proizvod.

Šuc je odlučio da promoviše visoku tehnologiju i do 1982. godine prodaja i protif su udvostručeni. Takođe je odobrio razvoj jednog od najboljih automobila u istoriji (Porsche 959) i osnovao potpuno novi tehnološki studio u Nemačkoj.

Istovremeno, najveći broj prodatih primeraka, pa samim tim i profita, je stizao sa američkog tržišta. Šuc je uvideo dva problema za koje je pokušavao da pronađe soluciju. Prvi se odnosio na distrubutere. Naime, još od 1969. godine, sve modele Porschea u Americi je uvozio Volkswagen, a zatim prodavao preko salona Audi – Porsche.

Ugovor je isticao posle 1984. godine i Šuc je odlučio da ga ne obnovi. Njega je takođe brinuo i uvoz preko takozvanog sivog tržišta, koji je dozvoljavao privatnim uvoznicima da kupe Porscheove modele u drugim američkim saveznim državama za nižu cenu, a zatim da ih prodaju po višim tarifama. Čak su i oni legalni uvoznici koji su posedovali spomenute salone Audi-Porsche su diktirali cene, a one su nekada bile i po nekoliko puta više od naknada koje je preferirao proizvođač (to se, pre svega, odnosilo na retke modele).

Šuc je imao nameru da zadrži svo radno osobolje nekadašnjih Audi-Porsche salona, ali ne kao prodavce. Njihova uloga bi bila takva da bi služili kao neko ko će poslati potencijalnog kupca Porscheu, a u zamenu dobiti 8% od ukupne vrednosti prodajnog automobila. Na taj način većinski profit bi ostajao kompaniji pa su nezadovoljni saloni odlučili da nešto urade povodom toga.

Oni su pokrenuli sudsku parnicu vrednu preko milijardu američkih dolara sa ciljem da pokažu da bi radili većinu posla iako bi im pripao „minimalac“, a u korist su im išli i lokalni zakoni u pojedinim saveznim državama. U većini njih Porsche jednostavno nije smeo da eliminiše salone bez valjanog razloga pa su Nemci odustali od svoje namere.

Zanimljivo je da je isti plan imao i veliki General Motors sa svojim brendom Saturn, ali je odustao nakon što je postalo jasno da će Porsche biti poražen na sudu. Pa kako je onda Tesla uspela? Pre svega, za razliku od Porschea, Tesla nikada nije primenjivala poslovni model koji uključuje funkcionisanje izložbeno-prodajnih salona. Samim tim, Tesla nije imala šta da ugasi, niti sa kim da se sudi tim povodom…

Zoran Tomasović

(1294)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Majku mu, pa nije Porsche „u ortakluku“ sa dilerima u USA, pa da ne može bez saglasnosti druge strane da izadje „iz ortakluka“. Moguće je iz tog „zajedničkog cirkusa“ izaći, ali, ne brzo, preko noći, već planski, dugoročnim aktivnostima, uz svest da bi to Porsche u svakom slučaju dosta koštalo.

Lazar

nisam siguran ali mislim da je u pojedinm državama u okviru USA prosto zakonom zabranjeno prodavati automobil direktno kupcu, tako da ni Tesla nema ni servise u tim državama nego odšlepa auto do najbliže druge …

Yankee

Upravo to. U vecini drzava je zabranjeno prodavati aute direktno iz fabrike.