1. Home
  2. Vesti
  3. Geely kupio udeo u korejskoj diviziji Renaulta
Geely kupio udeo u korejskoj diviziji Renaulta
0

Geely kupio udeo u korejskoj diviziji Renaulta

216
0
Podelite sa prijateljima:

Kinezi nastavljaju da šire svoje pipke kroz automobilsku industriju. 

Geely je kupio udeo od 34,02% u kompaniji Renault Korea, bivšem Renault-Samsungu i za to su platili 200 miliona američkih dolara. Kako stoji u saopštenju kineskog diva, razlog za ovu akviziciju jeste mogućnost da se proizvode automobili u Južnoj Koreji i zatim odatle izvoze u SAD.

„Ovo partnerstvo omogući će snažniju saradnju Renault grupe i Geely grupacije u narednom periodu, pre svega na polju proizvodnje u Južnoj Koreji“, navode predstavnici za odnose sa javnošću iz kineskog preduzeća.

Stručnjaci u ovom dogovoru vide win-win situaciju. Geely je dugo tražio način da plasira svoja vozila u SAD bez carina, pa će sada zahvaljujući bescarinskom sistemu trgovanja između Južne Koreje i jedine svetske supersile širom otvoriti vrata američkog tržišta. Sa druge strane, Renault je krenuo u iscrpan proces elektrifikacije, te su mu nova finansijska sredstva neophodna.

Korejski mediji veruju da će Geely iskoristiti Renaultovu fabriku u Busanu (godišnji kapacitet 300.000 automobila) za proizvodnju nekog od njegovih modela. Što se tiče vlasničke strukture, francuski brend i dalje ima kontrolnu većinu.

Ove vesti stižu samo nekoliko meseci nakon najave da će Renault Korea koristiti CMA platformu Geelyja za svoje buduće modele. Ovu bazu upotrebljava niz modela, kao što su recimo Volvo XC40 i Polestar 2.

AutoRepublika 

(216)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments