1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Čak 620 hiljada dolara za legendu superautomobila
AR pijaca klasika: Čak 620 hiljada dolara za legendu superautomobila

AR pijaca klasika: Čak 620 hiljada dolara za legendu superautomobila

332
1
Podelite sa prijateljima:

Postoji ona priča da ukoliko ste odrasli tokom osamdesetih godina prošlog veka, verovatno ste na zidu imali postere tri automobila. Jedan od njih je čuveni Ferrari F40, zatim nemačko tehnološko čudo Porsche 959 i na kraju Lamborghini Countach. Ne sumnjam da su F40 i 959 verovatno bolji, brži i tehnološki napredniji četvorotočkaši nego što je Countach, ali u očima pisca ove priče, model Lamborghinija je onaj kom dodeljujem titulu najvećeg ikada proizvedenog superautomobila.

Neki će reći da ta čast pripada jednom drugom „biku“, to jest Countachovom prethodniku Miuri, ali smatram da je ovaj sportista bio onaj koji je kombinovao stil, snagu i sam imidž.


Countach se proizvodio od 1974. do 1990. godine i u tom periodu je pronašao 1.983 kupaca. Prvi prototip je dizajnirao čuveni Marcelo Gandini iz velike samostalne stilske kuće Bertone, i to tako što je iskoristio mnoge detalje sa nekih drugih svojih koncepta.

Tu pre svega mislimo na one kao što su Alfa Romeo Carabo i Lancia Stratos Zero, a kako nisu bili zainteresovani za serijsku proizvodnju, uskočio je Lamborghini. Zatim je domaći stilista Paolo Stancani usavršio linije za serijski model i svet je dobio legendu.

Italijanski proizvođač vozila je usavršavao dizajn i predstavljao specijalne modele tokom godina, posebno kada se životni vek približavao kraju i kada je Countach definitivno počeo da pokazuje godine. Najpoželjnija verzija je ona iz 1988. to jest ona koja je predstavljena kao jubilarac za 25 godina postojanja kompanije, a verno ga prati primerak iz današnje priče.

On se zove LP500 Quattrovalvole, što na italijanskom jeziku znači četiri ventila po cilindru. Pokretao ga je 5,2-litarski motor sa dvanaest cilindara koji je razvijao čak 449 konjskih snaga i maksimalnih 500 Nm obrtnog momenta.

Lamborghini će da proizvede samo 610 jedinica, od čega je 66 pružalo Boschov sistem sa direktnim ubrizgavanjem goriva, a ostali Weberov karborator. Fabrički podaci kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 4,7 sekundi dok je maksimalna brzina iznosila 295 km/h. Takvo zadovoljstvo je koštalo čak 142.855 američkih dolara ili 347.180 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče je proizveden 1988. godine i do sada je prešao tek nešto više od jedanaest hiljada milja. Originalno je isporučen izložbeno-prodajnom salonu Claudio Italia Sports Car u gradu Šerman Oks unutar američke savezne države Kalifornije, a danas se nalazi u susednom gradu pod imenom Orandž.

Navodi se da je ofarban u najpoželjniju crvenu boju i da poseduje neke detalje sa Lamborghinija koja su se prodavali na evropskom tlu. Razlog za tako nešto leži u veoma oštrim zakonima po pitanju bezbednosti, koji su uostalom razultirali da Countach dobije značajno veće branike.

Jedan od prethodnih vlasnika ih je zamenio onima iz Evrope, a identično poreklo ima i spojler. Enterijer je u besprekornom stanju, a pre četiri godine je servisiran klima uređaj, dok je motor prošao kroz detaljno osvežavanje 2019. godine.

Tokom sedmodnevne aukcije vlasnik je dobio četrnaest ponuda, a najviša od njih je iznosila 620 hiljada najmanjih zelenih novčanica.

Zoran Tomasović

(332)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lamborghini – Miura – Espada – Countach – neka im je vecna slava!