1. Home
  2. Vesti
  3. Ford će prodavati pikap kamionete sa SUS motorima bar do 2040. godine
Ford će prodavati pikap kamionete sa SUS motorima bar do 2040. godine
0

Ford će prodavati pikap kamionete sa SUS motorima bar do 2040. godine

148
0
Podelite sa prijateljima:

Ford je nedavno započeo sa proizvodnjom svog električnog pikap kamioneta pod nazivom F-150 Lightning i trebaće mu sigurno nekoliko godina da zadovolji ranu potražnju. Američki proizvođač vozila je do sada primio preko 150 hiljada narudžbi i ovim tempom, ukoliko sada naručite F-150 Lightning, biće vam isporučen tamo negde krajem 2024. godine.

Ostaje naravno mogućnost da ga kupite direktno od izložbeno-prodajnog salona, ali je zaliha toliko mala da vlada onaj zakon potražnje i ponude zbog kojeg ćete morati platiti daleko više od cene određene od strane fabrike.

Znajući sve to, očekivali bismo da će Ford požuriti da što pre penzioniše ponudu motora sa unutrašnjim sagorevanjem goriva i kao i mnogi drugi, da vidi svoju budućnost u vozilima na struju. Ali, ne tako brzo i fabrika u kanadskom gradu Vindsoru će proizvoditi SUS motore za pikap kamionete najmanje do 2040. godine.

Ovu vest je potvrdio čovek po imenu Džon Dagnolo, koji je ujedno predsednik Fordove divizije za Kanadu. On je u razgovoru za lokalne medije i list „The Windsor Star“ rekao da vlada provincije Ontario zahteva samo električne kamionete u takozvanoj laganoj kategoriji do 2035. godine, ali da takva pravila ne važe za one pikap kamionete u teškoj klasi.

U njoj dominira Fordov model SuperDuty i u njegovu porodicu spadaju modeli od F-250 pa sve do F-850. Trenutno se nude sa 6,2 i 7,3-litarskim benzincima kao i 6,6-litarskim dizelom. Dagnolo je potvrdio da će im se uskoro pridružiti i novi 6,8-litarski benzinac pa ćemo pretpostaviti da će relativno zastareli 6,2-litarski u penziju.


I zašto onda SuperDuty ne prati potez spomenutog Lightninga? I tu je Dagnolo imao odgovor i naveo je dva razloga. Za početak, trenutno vlada velika nestašica kompjuterskih čipova, a kao što znamo, vozila na struju ih zahtevaju mnogo. U ovom konkretnom slučaju, svaki proizvedeni Lightning zahteva čak 1.700 čipova što je za oko osam puta veća brojka u poređenju sa benzinskim modelom. I naravno – profitabilnost.

Električni kamioneti su još uvek relativno skupi za proizvodnju i nikako ne donose veliku zaradu, dok na benzinskim i dizel Serijama F, kompanija u proseku zarađuje oko 17 hiljada američkih dolara po svakom prodatom vozilu. U prevodu na neki jednostavniji jezik, Fordu su potrebni modeli sa SUS motorima kako bi finansirali proizvodnju onih na struju. a ne sumnjamo da će ova vest obradovati mnoge tradicionalne kupce.

AuitoRepublika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments