1. Home
  2. Vesti
  3. Zamire prodaja novih automobila u Rusiji
Zamire prodaja novih automobila u Rusiji
3

Zamire prodaja novih automobila u Rusiji

991
3
Podelite sa prijateljima:

Sankcije koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji zbog rata u Ukrajini dovele su do ogromnog pada prodaje novih automobila. 

U aprilu je u ovoj zemlji prodato samo 28.000 automobila, što je neverovatno mala brojka. O kakvom dramatičnom padu prodaje se radi najbolje ilustruje sledeći podataka – tokom aprila 2021. godine ubeleženo je 171.400 registracija novih vozila! Iz Rusije stižu podaci da je ovakav pad prodaje rezultat niza okolnosti…

Pre svega zbog uvedenih sankcija, zatim veliki broj brendova je zaustavio proizvodnju (a i prodaju) u ovoj zemlji, potom tu je nedostatak komponenti kao što su poluprovodnici i mikročipovi. Dakle, veliki broj problema za rusko automobilsko tržište.

U takvim uslovima, najpopularniji brend je, naravno, domaća Lada sa 6.377 prodatih četvorotočkaša. Iza nje su korejske marke Kia i Hyundai sa po 3.396 odnosno 2.877 dostavljenih vozila. Renault je uspeo da nakupi 2.166 registracija… Verovali ili ne, ali pomenuta četiri proizvođača su u aprilu skupa činila više od polovine tržišta!

Više od hiljadu prodatih primeraka imaju i Škoda (1.402), Toyota (1.225), Chery (1.143) i Volkswagen (1.046). Vrlo blizu te brojke je i Haval sa 996 dostavljenih četvorotočkaša u Rusiji tokom aprila.

Kada je reč o uspesima zasebnih modela, podijum pripada Ladinim adutima. Na prvom mestu tokom prošlog meseca bila je Granta za koju se odlučilo 2.180 kupaca u Rusiji, a društvo joj prave Vesta (1.652) i Niva (1.604). Nakon njih slede tri južnokorejska automobila: Kia Rio, Hyundai Solaris i Hyundai Creta. Oni su u tom redu stigli do 1.213, 1.210 i 895 potrošača u Rusiji.

Škoda Rapid je u aprilu dodala na svoj konto 876 registracija, dok je Renault Duster ostvario 766 isporuka. I ove prodajne brojke oslonjene su gotovo u potpunosti na postojeći lager vozila u Rusiji. Uvoza gotovo da i nema, a proizvodnja je takođe minimalna.

Ruske kolege veruju da lagerovanih automobila ima još uvek, te da će se prodaja u narednim mesecima mahom svoditi na upravo ta vozila. Nakon toga, mogla bi uslediti prava katastrofa ruskog tržišta.

AutoRepublika 

(991)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Trenutka ratna dešavanja meni ne deluju kao preterano motivišući faktor za kupovinu novog vozila čak ni u Srbiji, a mogu tek zamisliti kako to utiče na psihu potencijalnih kupaca u Rusiji. Prosto, ko (kao gradjanin) u uslovima rata razmišlja o kupovini (novog) vozila ?

DUDE

Cenim da ce Chery i HAVAL uskoro preuzeti trziste uvoznih modela.
LADA ce nastaviti da se proizvodi u osnovnom izdanju bez elektronike, ali ce se proizvoditi. AvtoVAZ-u ce biti potrebno odredjeno vreme da nadju nove snabdevace elektronike (verovatno kineske), ali cemo vec za godinu dana imati prilike da gledamo sasvim drugacije trziste novih automobila u Rusiji.

BB

Pa zar nije elektronika već skoro sva kineska? 😉 A greška je misliti da Ruski ja nema svoju proizvodnju čipova…. Ima, samo što litografina nije na nivou 4 nm, ili ti iz 2020 godine, nego na nivou cca 60 nm (nanometara) ili na nivou 2008. godine. Ali automobili većinom trebaju još starije generacije tako da neće biti prevelik problem (nije zbog tehnologije, ali biće zbog količine). Međutim, za proizvodnju čipova je potreban gas neon i paladijum, a toga Rusija ima najviše od svih zemalja, tako da će se pronaći neki način za trampu za čipove inače čitav svijet ih neće… Pročitaj više »