1. Home
  2. Vesti
  3. Genesis G90 sada i sa hibridnim izdanjem
Genesis G90 sada i sa hibridnim izdanjem
0

Genesis G90 sada i sa hibridnim izdanjem

359
0
Podelite sa prijateljima:

Genesis G90 je nešto najbolje što korejska automobilska industrija može da ponudi. Sa cenom od 72.950 dolara na američkom tržištu, ova limuzina cilja na one kupce sa dubokim džepom koji bi zaobišli Mercedesovu S Klasu ili BMW-ovu Seriju 7. Sumnjamo da ih je mnogo pošto je prošlogodišnja prodaja iznosila tek 1.821 jedinicu, ali i pored toga, G90 je izuzetno bitan model za premijum diviziju grupacije Hyundai, ako ni zbog čega drugog onda zbog prestiža.

Do sada je samo jedan motor bio opcija i to proverini 3,5-litarski turbobenzinac sa 375 konjskih snaga. Ali, kako pišu kolege sa sajta Car & Driver, Jenkiji će do kraja godine dobiti i hibridno izdanje koje se već prodaje u Južnoj Koreji.

Nažalost, Genesis nema u planu da ponudi i verziju sa produženim međuosovinskim rastojanjem koja se takođe nudi na domaćem tlu već samo s onim standardne dužine. Doduše, sumnjamo da će neko imati zamerki pošto je reč o limuzini dužine oko 5,3 metara, a svaka dodatna konjska snaga je dobrodošla pošto G90 dostiže masu i do 2,3 tone.

Hibrid će kombinovati spomenuti 3,5-litarski turbobenzinac sa električnim agregatom za ukupno 409 „konja“ i maksimalnih 550 Nm obrtnog momenta. Mediji smatraju da oba brojka nije slučajna pošto hibrid razviju istu snagu kao 5,0-litarski „atmosferac“ sa osam cilindara iz prethodnika, mada ga hibrid nadmašuje za oko 30 Nm obrtnog momenta.

Kategorija u kojoj bi hibrid trebalo da dominira jeste potrošnja, ali ne u onoj meri u kojoj smo očekivali. Prema fabričkim podacima, spomenuti V8 je u proseku trošio nešto više od trinaest litara na pređenih sto kilometara kombinovane vožnje dok je hibrid za 1,4 litre ekonomičniji. U izboru su ponovo pogon na zadnje, kao i na sva četiri točka dok je menjač osmostepeni automatski.

Genesis je bacio sve karte na luksuzniji enterijer i smatra da nudi više za svoju cenu nego što to čini konkurencija iz Nemačke i Japana. G90 zaista stiže bogato opremljen sa kvalitetnijm materijalima poput kože i drveta, zatim 12,3-inčnim monitorom i čak 23 zvučnika, ali kao što smo spomenuli na početku priče, sumnjamo da će mnogi kupci obratiti pažnju.

Brend je ipak u ranim godinama samostalnog postojanja i mnogi ga još uvek vide kao „prepakovani Hyundai“. Iako je takva tvrdnja daleko od istine, moraće proći još dugo godina pre nego što Genesis bude relevantan igrač u kategoriji gde dominiraju Mercedes, BMW i Lexus.

Ako ništa drugo, brend je za sada ostvario dobre rezultate među jeftinijim premijum četvorotočkašima, ali među velikim luksuznim limuzinama je još uvek sitna riba.

AutoRepublika

(359)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments