1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nissan bi mogao da postane manja kompanija nego što trenutno jeste
Nissan bi mogao da postane manja kompanija nego što trenutno jeste
0

Nissan bi mogao da postane manja kompanija nego što trenutno jeste

244
0
Podelite sa prijateljima:

Od kompanije se očekuje da redukuje obim proizvodnje i smanji očekivanu prodaju za milion automobila.

Reći da Nissan već izvesno vreme prolazi kroz teška vremena možda i ne odražava u potpunosti prave nevolje japanske kompanije. Ona se muči suviše dugo, a debakl prouzrokovan aferom „Karlos Gon“ svakako nije doprineo popravljanju stvari, baš kao ni aktuelna pandemija koronavirusa. Samim tim, nije iznenađenje što visokopozicionirani menadžeri planiraju reorganizaciju da bi se uskladili s novim okolnostima.

Izvori bliski dešavanjima, koje je citirao Rojters, kažu da će Nissan drastično redukovati svoju ciljanu godišnju prodaju, i to za čak milion jedinica, u okviru novog plana restrukturiranja koji će biti objavljen u maju. Drugim rečima, japanska marka će postaviti novi plan, koji podrazumeva prodaju od pet miliona automobila godišnje, u poređenju s prethodnim, koji je za cilj imao plasman od šest miliona vozila, i koji je postavio bivši šef Nissana, Hiroto Saikava. Čak i njegovi planovi, koji se sada čine ambicioznim, znatno su ispod želja Karlosa Gona, koji je želeo da s Nissanom ostvari prodaju od osam miliona automobila godišnje.

Očekuje se da plan restruktuiranja traje zaključno do marta 2023., što bi kao epilog imalo praktično formiranje manje kompanije s obzirom na smanjenje plasmana od čak milion vozila. Naravno, do bi doprinelo gubitku hiljada radnih mesta, da ne govorimo o ranije najavljenom planu redukovanja radne snage za 10 odsto.

Spomenuti novi cilj od pet miliona vozila bi dodatno mogao da bude redukovan zbog koronavirus, smatra neimenovani izvor iz komapnije. Još jedna osoba bliska dešavanjima priznala je da Nissan nikada nije uspeo da proda značajno više od pet miliona automobila godišnje, uprkos postavljanju optimističnih ciljeva od 7-8 miliona automobila godišnje. Zapravo se radilo više o željama nego realnom stanju stvari, tako da je ozbiljno uzet u obzir plan redukovanja brojki.

Koliko je zapravo teška situacija u Nissanu? Naime, japanski proizvođač je ostvario najveći kvartalni gubitak u poslednjih deset godina – 238 miliona dolara, od oktobra do decembra 2019. Kompanija je sada u potrazi za kreditom u vrednosti od 4,6 milijardi dolara, koji bi joj pomogao da prođe kroz ova teška vremena.

Ukoliko bismo pokušali da nađemo nešto dobro u svemu lošem, to bi bila najavljena ovogodišnja lansiranja, uključujući novu generaciju Qashqaija, revidirani X-Trail i novi Frontier kamionet. U pripremi je i novi Z model, mada sportski model neće značajno doprineti prodaji.

AutoRepublika

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments