1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi sedan BYD Seal će nastupiti u istoj klasi kao Teslin Model 3
Novi sedan BYD Seal će nastupiti u istoj klasi kao Teslin Model 3
0

Novi sedan BYD Seal će nastupiti u istoj klasi kao Teslin Model 3

306
0
Podelite sa prijateljima:

Sedan BYD Seal će biti drugi električni model u nautičkoj gami (Marine) kineskog proizvođača, uz opasku da je prvenac lansiran prošle godine u formi heča i pod imenom BYD Dolphin. Oba modela su utemeljena na trećoj, taze generaciji modularne platforme (e3.0), ali ako su u slučaju pomenutog Dolphina, dizajneri morali da se pomire s brojnim kompromisima, kako bi cenu vozila držali što nižom, onda je „tuljan“ (šala jer „seal“ može značiti i „foka“) dobio pravo na sva tehnološka rešenja koja su raspoloživa uz korišćenje pomenute arhitekture. 

Kada to znamo, onda je nekako i normalno da se čuje da je glavni rival kineske limuzine, u stvar referentni američki sedan s imenom Tesla Model 3.

BYD Seal je gabaritno posmatrano, superiorniji od „trojke“. Od nje je duži za 106 milimetara i dobacuje do 4,8 metara po dužini, dok je i međuosovinski razmak za 45 mm impresivniji (2.920 mm). Ali zato, po širini i visini, poređeni modeli su bezmalo identični.

Nova platforma s oznakom e3.0 uključuje električni sistem koji radi na naponu od 800 volti (za razliku od „premijum“ modela Mercedesa i BMW-a, koji zaostaju), a trakciona baterija je integrisana u okvir karoserije, dok je uređaj za klimatizaciju obogaćen i toplotnom pumpom. Dodatno, kineski model računa na moderna i kvalitetna rešenja kada pričamo o oslanjanju i šasiji, pa tako nudi dvostruka poprečna ramena na prednjoj osovini i vešanje u pet tačaka na zadnjoj.

Glavni timski dizajner BYD-a, reklo bi se germanskog porekla, Volfgang Eger, koji je razvio aktuelni identitet brenda, izašao je sa svežim konceptom Marine Aesthetics inspirisanim nautičkim temama. Na primer, prorezi na prednjem braniku i pragovima bi trebalo da podsećaju na škrge. Pride, repno pero se da naslutiti iz načina na koji je stilizovan obruč upravljača, dok su bočni otvori za vazduh dati u obliku bočnih peraja.

BYD nije stremio tome da slepo kopira minimalistički stil enterijera koji je ponudila Tesla. BYD Seal poseduje projekcioni ekran (head up display – HUD) i instrumentacioni ekran velikog formata, i to već od serijske opreme. Zasebni tasteri i rotacioni selektori su zadržani, dok je kristalni džojstik na centralnom tunelu odgovoran za izbor stepena prenosa. Oprema uključuje i adaptivni tempomat kao i sistem za pomoć vozaču u težnji da održi pravac unutar saobraćajne trake. Niko ne pominje nikakav autopilot, niti bilo šta slično onom čime se Tesla hvali.

BYD Seal je opremljen pakovanje baterija iz klase litijum-gvožđe-fosfat iz porodice Blade, ali ne saznadosmo koji je kapacitet iste. Kupci će birati među tri alternative, od kojih su dve utemeljene na zadnjem pogonu. Bazični sedan pruža motor od 204 konjske snaga, a i autonomiju od 550 kilometara. Sledeća varijanta daje 313 „konja“ i 700 kilometara dometa, dok je najprestižnija modifikacija ona koja nudi agregat s 218 konjskih snaga napred i još jedan od 313 „grla“ nazad. Ukupna snaga ovog dueta pogonskih jedinica iznosi 530 „konja“. Tako skockan sedan se s jednom dopunom baterijskih ćelija voza oko 650 kilometara, dok do „stotke“ iz mesta ubrzava ekspresno, to jest za 3,8 sekundi.

BYD namerava da u maju ponudi zemljacima (Kinezima) ovaj model. Cene će se kretati u rasponu od 34 do 43 američkih dolara. Najpristupačnija u Kini sklopljena Tesla s oznakom Model 3, na tamošnjoj teritoriji se nudi po najnižoj ceni koja se podudara s najvišom ponduom BYD-a Seala.

Nama ovde samo ostaje da žalimo zašto više cene plaćamo za dve klase niže pozicionirane evropske modele koji kaskaju za kineskim… Pogledajte koliko košta, na primer Volkswagen ID.3…

AutoRepublika

(306)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments