1. Home
  2. Vesti
  3. Ram pecnuo marku Ford važnog dana za plavi oval
Ram pecnuo marku Ford važnog dana za plavi oval
1

Ram pecnuo marku Ford važnog dana za plavi oval

181
1
Podelite sa prijateljima:

Divizija Ram koja posluje unutar velikog Stellantisa i Ford su razvili izrazito rivalski odnos tokom prethodnih godina. Sve je započelo onda kada je Ford najavio svoj model Bronco, i na taj način pecnuo marku Jeep koju je smatrao za nekog ko mu se „meša u posao“, pošto među ekstremnim terencima dominira njegov model Wrangler.

I kako je Jeep odgovorio?

Tako što je na dan velike Broncove premijere najavio svoj model Wrangler 392 sa čak 475 konjskih snaga i na taj način barem malo skrenuo pažnju na sebe. Ista situacija se ponovila i ove sedmice. Ford je u utorak krenuo sa serijskom proizvodnjom svog električnog pikap kamioneta F-150 Lightning i potvrdio da je do sada primio preko 200 hiljada narudžbina, a zbog neočekivano jake potražnje će prestati sa prima uplate sve do naredne godine.

I kako je Ram uspeo da „upropasti“ veliki dan konkurenta? Pa tako što je nekoliko sati pre zvanične prezentacije Forda, javnosti pokazao fotografije svog kamioneta na struju koji će da debituje do 2024. godine. Sasvim je sigurno da će biti zasnovan na sadašnjoj konfiguraciji nazvanoj 1500, ali nam istovremeno donosi novi dizajnerski pravac sa podeljenim farovima.

Nismo sigurni da li je ona planirana za celokupnu Ramovu ponudu ili pak za samo električni model. Možete da vidite i jednu od priloženih fotografija od veštački spremljenu strane kompjuterskih eksperta, a koju možete videti malo ispod, i koja nam govori o tome kako bi konačan proizvod mogao da izgleda.

Ranije smo pisali da Ramov plan zahteva maksimalnu autonomiju od čak 800 kilometara, što bi ga postavilo daleko ispred Lightninga i njegovih 515 kilometara, ukoliko je ova vest istinita. Moramo da spomenemo i da budući Chevrolet Silverado EV nastupa s obećavanih 640 kilometara, ali će on stići u izložbeno-prodajne salone tek 2025. godine.


Prvi čovek brenda, Majk Koval je ranije pričao s kolegama sa sajta „EV Pulse“ i otkrio još neke detalje. Najviše pažnje privlači nešto što se zove REx (Range Extender ili „proširivač dometa“), a oznaka je predstavljena kroz pomodnu reč za dodavanje još jednog motora čiji bi posao bio da puni baterije. Na taj način, tokom velikih napora ili duže vožnje, mali benzinski agregat bi punio baterije i omogućio maksimalnu autonomiju od spomenutih 800 kilometara. Ovakav princip je dosta efikasniji, pa ako vozilo već mora da ima benzinski motor, onda se više isplati da puni baterije nego da pokreće kamionet težak 2,5 tone.

Bilo kako bilo, sumnjamo da je ovakav potez uspaničio kompaniju Ford, posebno zato što je njegov predsednik Džim Farli istog dana najavio debi još jednog električnog pikap kamioneta do 2025. godine, pa su takvu vest preneli svi automobilski mediji. Sumnjamo da je ovo kraj peckanja dve strane, a željno očekujemo sledeću situaciju…

AutoRepublika

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Zdrava konkurencija podstice kreativnost u najsirem smislu ali ne na ovakav nacin! Prikazivanje dva nova modela u istom danu je, po mom misljenju, sasvim pogresna marketing strategija. Publika ce paralelno da gleda u internetu oba modela i nece moci 100% da se posveti ni jednom od njih. Odluka o izboru vozila donece se vise dana kasnije. Prema tome, ako je konkurent najavio svoju predstavu onda ga tog dana ostavi na miru! Nekoliko dana ili nedelja kasnije, kada se glave ohlade, predstavi svoj auto i publika ce se posvetiti samo njemu.