1. Home
  2. Vesti
  3. BMW: Težina vozila je dostigla najvišu tačku i neće dalje rasti
BMW: Težina vozila je dostigla najvišu tačku i neće dalje rasti
5

BMW: Težina vozila je dostigla najvišu tačku i neće dalje rasti

1.41K
5
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila iz petnih žila pokušavaju da maksimalno promovišu napore koje čine kako bi njihovi proizvodi na točkovima bili efikasniji i ekološki podobniji, što je svojevrsan paradoks jer u isto vreme stimulišu i iracionalnu tražnju, to jest iniciraju prekomernu potrebu za novim vozilima, utemeljenu u praćenju mode, a ne u realnim životnim okolnostima kupaca.

Kako bilo, ima i istine u tome da pokušavaju da unaprede nove generacije automobila, ali jedan od neželjenih, i čini se neizbežnih efekata ove težnje se ogleda i u tome da svaki novi model postaje teži od onog kog nasleđuje. Jasna posledica ovakvog sleda događaja se tiče i značajno lošije efikasnosti. Međutim, sada stiže vest koja govori da je nemački BMW ubeđen da je automobilska industrija dostigla tačku u kojoj će se trend zaustaviti, a savremena vozila neće više postajati sve teža sa smenom naraštaja.

S masom od 2.640 kilograma, i to bez da ijedna individua sedi u automobilu, potpuno novi BMW i7 predstavlja ubedljivo najteži model BMW-a u ovom trenutku, dok ga prati restilizovani krosover X7 čija se težina zaustavila na cifri od 2.480 kg, opet bez vozača, za kog verujemo da takođe s godinama postaje sve teži :).

Ipak, Kristof Fagšluner u ulozi projekt menadžera (ma šta to značilo) nove Serije 7 iz BMW-a, je rekao u nedavnom razgovoru s novinarima da se s promocijom pomenutog dueta došlo do gornje granice kada se priča o masi vozila. Ili, na drugi način rečeno, on ne očekuje da dolazeći noviteti nadmaše po težini navedene brojeve. Dobro, on veruje da i ako dođe do proboja ovih težinskih granica, to neće biti u značajnoj meri.

“Za nas su ograničenja težine za licence i dalje dovoljno fleksibilna kada pričamo o modelu i7,” rekao je Fagšluner novinarima CarSalesa. “Ne mislim da će vozila biti teža no što su sada, a mnogo je razloga koji me navode da kažem tako nešto. Za nas, kao za firmu koja nudi putnička vozila, i dalje je moguće da zadovoljimo sve potrebe kupaca i da pritom ostanemo u trenutno određenim regulatornim granicama u ovoj oblasti.”

Ali, šta dovodi ka naizgled beskonačnoj trci s uvećanjem mase vozila? Neki smatraju da je trend donela elektrifikacija i večita težnja da se vozila učine bezbednijim. Ali, tu se krije samo deo odgovora, dok je glavni razlog u domenu želje proizvođača automobila da ponudi kupcima što veće doze luksuza, što je priznao i sam intervjuisani projekt menadžer iz Germanije. Kao primer, Fagšluner je naveo sedište vozača koje je danas za najmanje 40 kilograma teže nego ono koje se proizvodilo pre samo dvadeset godina.

“Veličina automobila će takođe jednog skorog dana morati da prestane da narasta, i to će se desiti onda kada više ne budete mogli da stanete na parking mesto ili da se skrenete u drugu ulicu. Deluje da od sada neće biti nužno uvećavati masu vozila kako bi se komfor izdigao jer tehnologija napreduje. Buku možete eliminisati u velikoj meri iz kabine tako što ćete podići masu, dodajući svuda po karoseriji materijale koji izoluju enterijer, ili jednostavno možete ugraditi sistem za aktivno anuliranje efekata buke,” reče Fagšluner.

Težina vozila marke BMW je zaista eksplodirala tokom prethodnih godina, dodatno narušavajući mit o „ultimativnoj vozačkoj mašini“, i lepo je čuti da su menadžeri bavarske kompanije očito toga svesni. Zapravo, novi modeli i7 i X7 će ostati najteža vozila brenda, što će se promeniti kada debituje još jedan iz kategorije „teških komercijalnih vozila“, pri čemu mislimo na serijsku verziju krosovera s oznakom BMW XM.

Za tog debeljka je Fagšluner još priznao da će, s pogonskim sklopom PHEV, biti još teži od luksuznog sedana nove generacije i osveženog gigantskog krosovera znanog kao X7. Šta reći sam: Jaooooo, zašto ti je ovo trebalo BMW, da li je profit i dalje nedovoljan za apetite vlasnika?

AutoRepublika

(1413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Inače će vozači BMW-a, a i ostalih trotonaca, morati da polažu za Cili D kategoriju…

Laki

Za početak C kategorija!

moron

Mislim da je granica 3.500 kg, tako da BMW još ima prostora za „napredak“ 🙂

BB

Ali 3500 kg ukupne mase, dakle i vozilo i putnici, i gorivo (ako ga ima)… Tako da su veoma blizu granice, još par godina 😉

Iznogud Časni

Znamo mi za Šekija i Ford Mondeo kome je težina problem😁🤭