1. Home
  2. Vesti
  3. Kako je Audi posle pet godina tuge ostvario rast prodaje u Rusiji?
Kako je Audi posle pet godina tuge ostvario rast prodaje u Rusiji?
0

Kako je Audi posle pet godina tuge ostvario rast prodaje u Rusiji?

414
0
Podelite sa prijateljima:

Na ključnim svetskim tržištima, poput kineskog i američkog, BMW je po obimu prodaje pretekao Mercedes, a slične vesti sada stižu i iz Rusije gde je tokom 2019. godine, prodato 40.546 „ultimativnih mašina“, 39.675 prometera floskule „Najbolje ili ništa“, 21.832 Lexusa i samo 16.072 primeraka marke Audi koji nikako ne uspeva da opravda ulogu dodeljenu kroz marketinški trik „Napredak kroz tehnologiju“. Ovde treba dodati da je prema podacima nekih drugih analitičara, Mercedes zadržao minimalno vođstvo u premijum segmentu uprkos padu obima isporuka od 17%.

U ovoj priči možda više i nije tako zanimljivo kako je to nekadašnje „Sveto trojsktvo“, (za Audi) postalo „prokleti duet“, već pažnju pre privlači činjenica da „četiri prstena“ padaju već pet godina uzastopno, dok bi tako bilo i sa prethodnim dvanaestomesečnim periodom, da nije bilo odličnih prodajnih rezultata na karju godine.

Analizirajući prodaju novih automobila iz kategorije luksuzne klase, momentalno se primećuje jedan opšti i dugoročni trend pada potencijala Audija. Dok su svi rivali marke iz Ingolštata tokom prethodnih godina rasli s aspekta broja isporuka, Audi je znao samo za pad.

Tokom 2014. godine, tražnja za vozilima ovog brenda je smršala za 5%, naredne godine je pad bio impozantan (-25%), dok je takav trend zadržan i 2016. (-19%). Ništa bolja nije bila ni 2017. godina za Bavarce, pa je i tada došlo da smanjenja popularnosti marke za 18%. Samo 4% je iznosilo dalje razočarenje prodajnim rezultatima Audija u Rusiji tokom 2018. godine, a tek prethodni godišnji period je obeležio rast tražnje od 1%.

Već u januaru koji se završio pre skoro 12 meseci, Audi je zabeležio rast od 24%, a ispostaviće se da je to bio praktično i jedini pozitivan mesec do pred sam kraj godine, kada je zbog visokih popusta u novembru i decembru došlo do ponovonog skoka koji je u poslednjem mesecu izneo 7%, upravo zahvaljujući čemu su „četiri prstena“ i završila u marginalnom plusu.

Već u februaru, tražnja se izjednačila s onom iz 2018. godine, dok je mart doneo pad od 8%. Već u maju, ukupni minus od početka godine je prevazišao januarski rast prodaje, pa je tako po prvi put i godišnji rezultat za minuli deo 2019. godine dobio negativni prodajni predznak, što se, kao što rekosmo, izmenilo tek na kraju godine a zahvalujući dramatičnim sniženjima cena.

Međutim, nisu samo nesvakidašnji popusti doneli rast tražnje za Audijem. Analiza rezultata iz „odličnog“ januara 2019. godine, otkriva da apsolutno nijedan primerak posmatrane luksuzne marke, nije proizveden istog leta gospodnjeg, već su sva isporučena vozila bila proizvedena godinu dana ranije. Otuda +24%. Od ukupno isporučenih 881 automobila, niih 8 je čak bilo proizvedeno tokom 2017.

Ne samo to, od ukupnog broja plasiranih Audija tokom 2019. godine, čak jedna trećina je iz fabričkih hala izašla tokom 2018. ili ranije. Još jedna pikanterija. Audi je prijavo da je tokom decembra isporučio 1.884 vozila, dok je 2.138 novoregistrovano u istom mesecu. Jasno je da su se dileri oslobađali nekurentnih zaliha.

Na kraju se postavlja logično pitanje: „da li je cena rasta prodajnih brojki za Audi bila previsoka“.

AutoRepublika

(414)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments