1. Home
  2. Vesti
  3. EU želi uvođenje limitera brzine u sva nova vozila
EU želi uvođenje limitera brzine u sva nova vozila
5

EU želi uvođenje limitera brzine u sva nova vozila

820
5
Podelite sa prijateljima:

„Veliki brat“ u režiji Brisela… 

Lepo nas je Džordž Orvel upozorio u svom romanu „1984“, ali nismo na vreme uvideli opasnost. Nove vesti koje stižu iz „prestonice“ EU govore o postavljanju specijalnih limitera brzine u sve nove automobile. Ti limitire bi delovali dvojako – prvo bi izbacivali upozorenje vozaču da smanji ubrzinu, a onda bi se delovalo strože. Kako? Pa, umanjivanjem snage agregata!

Ali, kako sve to funkcioniše? Reč je o tzv. inteligentnom limiteru maksimalne brzine, što znači da kompjuter samostalno prepoznaje saobraćajne znakove i na taj način reguliše najveću dozvoljenu brzinu kretanja. Naravno, ovaj sistem se oslanja na GPS, što je još jedan prilog u korist argumenata o narušavanju privatnosti i slobode kretanja.

Ipak, birokrate iz EU navode da se radi o bezbednosnoj regulativi, te da bi primena ovakvih „inteligentnih limitera“ dovela do drastičnog umanjenja smrti u saobraćaju. Njihove procene kažu da bi se spasilo nekih 25.000 života kroz period od 15 godina.

Predlog je da se na početku omogući dugme koje bi aktiviralo odnosno isključilo ovaj sistem, dok se vozači ne naviknu na njegovo prisustvo. Osim toga, traži se i da se podaci arhiviraju na određenu memoriju, kako bi se kasnije mogli proveriti…

Ostaje jedno pitanje… Šta kada se zarad izbegavanja nesreće mora naglo ubrzati na daleko veću brzinu od dozvoljene? Da li će to sistem „dozvoliti“ ili je ipak potrebno otići u smrt da bi se ispunile birokratske norme?!

AutoRepublika 

 

(820)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Vec vidim modele bez limitera za Balkansko tržište. Ili ako pak kojim slučajem im bude jeftinije da ih ostave naši stručni „ćuneri“ će da čeprkaju i otkljucavaju potencijal svih 110 ks 🤣

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Iznogud Časni

Klade ce dobit cijeni

Laki

Ovo će biti jaka „utakmica“ bez sumnje!

BB

Dakle Yugo 45 se vraća u sedlo? 😉

BB

Uskoro će definisati pogonski sklop tek toliko da može da nosi sve silne ekrane koje ugrađuju u auta 🤣😂