1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Ruski Yandex impresionirao tehnologijom autonomne vožnje
Ruski Yandex impresionirao tehnologijom autonomne vožnje

Ruski Yandex impresionirao tehnologijom autonomne vožnje

169
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon par godina testiranja autonomnog sistema vožnje u Moskvi i drugim lokacijama u Rusiji, Yandex, ruski ekvivalent Googlea, predstavio je svoje viđenje samopokretanog vozila na CES-u u Las Vegasu.

Rezultati su zaista bili ohrabrujući, bazirano na iskustvima novinara koji su imali prilike da uživaju u dvadesetminutnoj vožnji u Toyoti Prius, opremljenoj Yandexovom opremom. Vožnja je bila uglađena, zapravo uglađenija od bilo kojih drugih vozila koji su pripadnici sedme sile imali prethodno prilike da testiraju.

Ono što je bilo indikativno je da je ponašanje vozila imalo „humanu vibraciju“, u većoj meri nego što se to očekivalo. Skretanja su bila glatka, bez mnogo oklevanja prilikom uključivanja u gust saobraćaj, uz dobro ubrzanje i odsustvo naglog kočenja. Ruta je uključila leva skretanja bez zaštitnih branika, pešačke prelaze i gust saobraćaj pri brzinama koje su prelazile 70 kilometara na čas. Yandexov inženjer je sedo za volanom, spreman da „uleti“  slučaju potrebe, ali to se nije desilo.

Da bi se pripremio za CES, Yandexov tim je modifikovao Prius kupljen u SAD i opremio ga neophodnim senzorima i hardverom za autonomnu vožnju. Tim je zatim upotrebio tehnologije mapiranja ruske kompanije, da bi se izradila posebna mapa Las Vegasa i neposredne okoline u visokoj definiciji.

Yandexov odgovarajući softver za autonomnu vožnju je zatim uskladišten, lokalizovan i optimizovan za saobraćajne uslove grada. Po ruskoj firmi, transformacija automobila i softvera je kompletirana u okviru jednog meseca.

Yandex ima za cilj da kreira i upravlja flotom autonomnih vozila, poput Alphabetovog Wayma, kojeg mnogi smatraju vodećim u na globalnom planu u trci koja za cilj ima dovođenje autonomnih vozila u realnost.

Dmitrij Poliščuk, šef projekta, rekao je ta će biti potrebno tri do pet godina da bi sistem bio spreman za serijsku proizvodnju. Njegova flota u Rusiji je sastavljena od desetak vozila, uz jedno koje uskoro treba da započne da se testira u Izraelu.

Što se Evrope tiče, Poliščuk je izjavio da je situacija komplikovanija što se tiče dobijanja neophodnih dozvola. „Evropa je veoma konzervativna kada je reč o testiranju autonomnih automobila na javnim putevima, ali ovi testovi su od suštinskog značaja.“

 

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments