1. Home
  2. Vesti
  3. Ford sprema ST izdanje modela Maverick?
Ford sprema ST izdanje modela Maverick?
0

Ford sprema ST izdanje modela Maverick?

76
0
Podelite sa prijateljima:

Sećate se priča mnogobrojnih automobilskih medija kako je Ford Maverick veliki promašaj? U državi gde vlada čuveno pravilo „veće je bolje“, retko ko je očekivao da bi neki kompaktni pikap kamionet mogao da napravi veći uspeh. Štaviše, nekadašnji Fordov model Ranger se povukao iz ove kategorije pre desetak godina baš zbog loše prodaje, da bi se kasnije vratio sa značajno većim dimenzijama.

Maverick je trenutno jedini model u svojoj klasi zajedno s pikapom nazvanim Hyundai Santa Cruz, pa barem na papiru nikako nije trebalo da privuče mnogo kupaca, zar ne?

Ali desilo se suprotno, pa je američkih proizvođač vozila primio preko sto hiljada narudžbi pre nego što je ijedan primerak uopšte sišao sa proizvodne trake. Ford je bio primoran da prestane da prima narudžbe do jeseni, a većina kupaca se do sada odlučila za konfiguraciju sa 2,0-litarskim turbobenzincem sa 250 „konja“ i pogonom na sva četiri točka. Maverick nudi i 2,5-litarski hibrid u baznoj verziji, a ako je verovati pisanju kolega sa sajta AutoBlog, uskoro ćemo videti i još ekstremnije izdanje.

Kao što možete da vidite na poslednjoj priloženoj fotografiji, Maverick sa dva završetka izduvnih cevi je nedavno uhvaćen na testu u američkoj saveznoj državi Mičigen i nije trebalo da prođe dugo vremena pre nego što su mediji krenuli sa nagađanjima o čemu je reč.

Većina se slaže je to sportsko izdanje pod značkom ST, posebno kada vidimo i fotografiju sa većim hladnjakom. Maverick deli globalnu platformu C2 zajedno sa nekoliko modela, kao što su Focus, Escape/Kuga, Bronco Sport i Evos i ni jedan od njih ne pruža veći motor od spomenutog 2,0-litarskog turbobenzinca.

Međutim, modifikovana platforma se takođe koristi i za luksuzni Lincoln Corsair, a on se može naručiti sa 2,3-litarskim turbobenzincem i sa 300 „grla“. Mediji smatraju da bi upravo takav agregat mogao da bude doniran popularnom pikap kamionetu, i na taj način bismo dobili duševnog naslenika uličnih trkača koji su bili jako popularni „preko bare“ pre nekoliko decenija.

Naravno, postoji i ona druga strana priče, a odnosi se na popularnost proterenskih vozila. Ford je prethodne godine zaštitio naziv „Rattler“ i u međuvremenu smo ga videli na popularnom kamionetu s nalepnicom F-150, pa nećemo biti iznenađeni ako značka bude iskorišćena i na Mavericku.

Lista delova za teške terene je već dostupna na spomenutom Bronco Sport i „prebaciti“ ih na kamionet ne bi trebalo da bude previše težak posao. Međuti, u ovom slučaju postoji ono „ali“, a to je podatak da bi Maverick Rattler uveliko ulazio u cenovnu teritoriju većih modela kao što su Ranger pa i F-150 i sigurni smo da Ford to ne želi.


Bilo kako bilo, ne sumnjamo da ćemo saznati odgovore u bliskoj budućnosti, a do tada postoji nada da će kompanija konačno zadovoljiti potražnju. U protivnom, na ovo specijalno izdanje bismo mogli da čekamo i do 2023. godine.

AutoRepublika

(76)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments