1. Home
  2. Vesti
  3. Maserati “sebičan” – ne želi da deli svoj V6 motor sa drugima
Maserati “sebičan” – ne želi da deli svoj V6 motor sa drugima
5

Maserati “sebičan” – ne želi da deli svoj V6 motor sa drugima

1.54K
5
Podelite sa prijateljima:

Poruka braći iz Stellantisa glasi: “Ruke k sebi!”

Maserati želi da novorazvijeni V6 agregat Nettuno ostane isključivo u upotrebi za njihova vozila. Tehnički je moguće da i drugi proizvođači pod kišobranom Stellantisa dobiju pravo na ovu pogonsku jedinicu, ali kako se Maserati tome protivi, teško da će do toga i doći.

Agregat Nettuno V6 debitovao je kod sportiste MC20 gde isporučuje mamutskih 630 ks i 730 Nm, no u upotrebi su i druge, nešto umerenije varijante. Takva verzija pogoni najprestižnije Grecale Trofeo, i ovde taj motor raspolaže sa civilizovanijih 530 ks i 620 Nm.

Nije čudno što je Maserati sebičan po pitanju ovog bloka. Nettuno je projekat koji je od početka do kraja stvaran u Modeni, tako da je sasvim jasno zašto Italijani nemaju nameru da dele V6 sa drugim bratskim brendovima iz Stellantisa.

Ako Maserati zaista zadrži ekskluzivno pravo na upotrebu pomenutog motora, biće to još jedan bonus u priči o ekskluzivnosti te marke. Uostalom, Karlos Tavareš, šef Stellantisa, više puta do sada je rekao da se Maserati mora vratiti na stare staze slave, a za takav poduhvat potrebna je unikatnost koja se ne može dobiti tehnologijom prepakivanja koju je na velika vrata u automobilsku industriju uveo VW, ali se čini da će je Stellantis podići na još viši nivo…

AutoRepublika 

(1537)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Ja,ja. I ne daj! Nek se zna ko pravi najbolje motore i auta.🇮🇹

Matija

„Karlos Tavareš, šef Stellantisa, više puta do sada je rekao da se Maserati mora vratiti na stare staze slave“ – najzad nesto pametno u Stelantisu! Tavares i njegova svita trebalo bi da razmisle o sledecem: Motor Maseratija je V6 sa 3,0 litra zapremine i sa snagom od 510 do 630 KS. Motor Alfe je takodje V6 sa 3,0 litra zapremine i sa snagom od 510 do 540 KS (DJulia GTA) Da li su Stelantisu potrebna dva razlicita motora sa istim performansama? Po rangiranju ekskluzivnosti na prvom mestu je Ferari, drugi je Maserati, na trecem Alfa i na cetvrtom Lancia. U… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Matija
Cuore sportivo

Fino razmišljanje, samo alfa i Lancia su jedno uz drugo a sve tw motore pravi Ferrari. Ovo sto ovi iz Maseratija tvrde da je njihovo, aha how yes no

Matija

Tako je! Ferari liferuje svu potrebnu tehniku.

Mustang

nema više fiat ekskluzivne grupe
sada je stelantis i jedino maserati ima priliku da bude ekskluzivan, makar po pitanju sportskih vozila, dok njihovi suv-ovi su već prepakovane alfe, koje će s druge strane biti prepakovani peugeot ili jeep
jbg, danas ako hoćeš zaraditi i izvući se iz krize moraš se ugledati na vw