1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Neko je platio 470 hiljada dolara za ovaj Porsche 911
AR pijaca klasika: Neko je platio 470 hiljada dolara za ovaj Porsche 911

AR pijaca klasika: Neko je platio 470 hiljada dolara za ovaj Porsche 911

342
0
Podelite sa prijateljima:

Moram da priznam da nikada nisam bio veliki ljubitelj Porschea 911. Daleko od toga da ne poštujem ono što je postigao u automobilskom svetu, i definicija je na temu kako bi pravi sportski četvorotočkaš trebalo da bude razvijen, ali istovremeno, uvek sam smatrao dizajn toliko dosadnim da sam se pitao kako opstaje toliki broj godina šminkajući nešto staro skoro već šest decenija.

Ne mogu reći da smatram kako je 911 samo „glorifikovana Volkswagen „Buba“ kako nam je Džeremi Klarkson pričao, ali u mojoj glavi, uvek sam mnogo više poštovao modele kao što su 924, 928 i 944.

Jednostavno su mi bili zanimljiviji jer su doneli nešto novo, i jer su pokušali da se udalje od originalne formule. Iz tog razloga, retko kada gubim vreme da pišem o modelu 911, jer se zapitam šta mogu da kažem šta već nije rečeno?

Ali, s vremena na vreme se pojavi neki primerak koji oduševi čak i „mrguda“ kao što sam ja, a takav slučaj je sa onim koji vidite na priloženim fotografijama. Nedavno je prodat preko sajta „Bring a Trailer“ za sumu od 470 hiljada američkih dolara.


Proizveden je 1994. godine, što nam govori da pripada generaciji pod kodnom oznakom 964. Proizvodila se od 1989. do 1994. godine i u tom periodu je pronašla 63.762 kupca. Iako je dizajnerska ideja ostala slična originalnom modelu iz šezdesetih godina prošlog veka, 964 je ipak značajno modernizovan od strane stiliste po imenu Bendžamin Dimson.

Spomenućemo da je bio prvi 911 sa opcionim pogonom na sva četiri točka i automatskim menjačem „tiptronic“. Nemački proizvođač vozila je nudio četiri motora u izboru, a najpoželjniji je naravno bio Turbo 3.6S. Ovaj konkretni primerak nije poželjniji „S“, ali dolazi sa 3,6-litarskim benzincem koji razvija 355 konjskih snaga i maksimalnih 520 Nm obrtnog momenta.

Menjač je petostepeni manuelni, a jedan od razloga visoke vrednosti leži u podatku da je u poslednjih 28 godina prešao svega 26 hiljada milja (41.600 kilometara). U oglasu se navodi da je deo ponude od samo 1.500 jedinica koje su završile na američkom tlu tokom 1993. i 1994. godine, a originalno je prodat u saveznoj državi Ohajo.

Od tada je proveo vreme u Ilinoisu, Pensilvaniji, Njujorku i Oregonu pre nego što se obreo u gradu Fauntan Hils unutar savezne države Arizone.

Od opreme poseduje sve ono što bismo očekivali od brenda kao što je Porsche, i navodi se da svaka sitnica još uvek funkcioniše kao onog dana kada je napustio fabriku. Štaviše, vlasnik je dobio sertifikat o vlasništvu od samog Porschea, kako bi potvrdio celokupnu istoriju, a takođe poseduje račune u vrednosti od 13.500 američkih dolara za održavanje, poprakve i sitno osvežavanje u periodu od 2018. do 2021. godine.

Testovi iz navedenog perioda pokazuju da je u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za četiri sekunde i da dostigne maksimalnu brzinu od 278 km/h dok je originalna cena na američkom tržištu iznosila 109.644 dolara (oko 209.903 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Posle sedam dana aukcije i čak 53 prikupljene ponude, najviša od njih je iznosila 470 hiljada najmanjih zelenih novčanica, što priznaćete, nije loše za „jednu starudiju“.

Zoran Tomasović

(342)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments