1. Home
  2. Sport
  3. Subaru je razvio trkački automobil pogonjen sintetičkim gorivom
Subaru je razvio trkački automobil pogonjen sintetičkim gorivom

Subaru je razvio trkački automobil pogonjen sintetičkim gorivom

192
0
Podelite sa prijateljima:

Poznati japanski proizvođač automobila, kompanija Subaru je na temelju kupea poslednje generacije s oznakom BRZ razvila novi konceptni automobil, čiji debi je zakazan u takmičarskoj seriji koja se održava u postojbini marke, a koja nosi naziv ENEOS Super Taikyu Series Powered by Hankook. U pitanju je sezona koja se vozi tekuće godine.

Neobični prototip modela Subaru BRZ je proizvod čije karakteristike su osmislili članovi tima projekta SDA Engineering, i to su učinili na način da bi koncept mogao da sagoreva ugljenično neutralno gorivo. Ekipa uključuje i inženjere koji su stručni u oblasti kreacije i primene novih tehničkih rešenja u automobilima. Dodatno, specijalisti Toyote su učestvovali u procesu razvoja drumskog sportskog automobila.

Ugljenično-neutralna goriva imaju takve karakteristike da praktično koriste ugljen-dioksid, vodonik i biomasu. Dok gorivo koje sagorevaju trkački automobili nije strogo ugljenično neutralno, kako samo ime sugeriše, ali može postati ako sastojci od kojih je sačinjeno budu pronađeni u obnovljivim izvorima energije. Tada bi i proizvodnja i transport istog mogli uzrokovati nulte emisije

Gorivo je u skladu sa japanskim industrijskim standardima (Japanese Industrial Standards – JIS) za benzin, ali će emisija ugljen-dioksida biti blizu nule. Rafiniranje, fino podešavanje standardnog 2,4-litarskog bokser motora Subarua, koji inače razvija 232 konjske snage, na način da može sagorevati novo gorivo. Taj agregat radi u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem i pogonom na zadnje točkove, a u postupku podešavanja je zahtevao minimalne promene.

Pored unapređenog motora, automobil je dobio i opremu neophodnu za trke, uključujući i kavez prilagođen sopstvenom sistemu EieSight. Grafika belog kupea sadrži plavu boju, koja predstavlja strast Subaruovih inženjera, i zelenu, koja predstavlja gorivo bez ugljenika.

Tim SDA Engineering BRZ CNF Concept će debi noviteta upriličiti na stazi Suzuka  na današnji dan, tokom petočasovne trke koja je na programu. Japanski brend još uvek nije obelodanio postojanje eventualnih planova za pokretanje serijske proizvodnje vozila koja bi sagorevala ugljenično neutralna goriva.

AutoRepublika

(192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments