1. Home
  2. Vesti
  3. Preko 70% naručenih primeraka Acure Integre su s manuelnim menjačem
Preko 70% naručenih primeraka Acure Integre su s manuelnim menjačem
7

Preko 70% naručenih primeraka Acure Integre su s manuelnim menjačem

1.58K
7
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da je tehnologija manuelnog menjača ona koja polako, ali sigurno izumire. Amerikanci su ih prestali masovno kupovati nakon 1939. godine kada je General Motorsov brend Oldsmobile debitovao s prvim funkcionalnim automatikom na svetu, a trenutno svega 13% svih novih modela „preko bare“ nudi manuelni menjač kao opciju i samo 3% kupaca ga izabere. Situacija je u Evropi nešto drugačija, ali i tamo brojka polako pada, mada je još uvek na veoma zadovoljavajućoj cifri od nešto manje od 80%.

Moramo da priznamo da nas je baš iznenadio događaj u kom je Acura najavila ponovnu proizvodnju heča pod imenom Integra.

Premijum divizija Honde smatra da još uvek postoje oni kupci koji žele putničke četvorotočkaše umesto krosovera i terenaca, i da je to ključni razlog zašto je povratila svoje legendarno ime. Integra je nedavno predstavljena i deli platformu i većinu mehanike sa Hondom Civic Si, uz naravno elegantniji stil i luksuzniji i bolje opremljeni enterijer.

Samo jedan motor je opcija i to 1,5-litarski turbobenzinac sa 200 „konja“, a snaga se prenosi na prednje točkove preko šestostepenog manuelnog ili CVT menjača. Posebno je atraktivna cena, pošto za bazni model treba izdvojiti svega 30 hiljada dolara, što je za „samo“ 2.700 najmanjih zelenih novčanica više nego što košta spomenuti Civic Si.

Čak i tokom zlatnog perioda Integrine istorije, a to je bio period iz osamdesetih godina prošlog veka, tek oko polovine kupaca se odlučivalo za manuelni menjač. Znajući sve to, uz gore već opisanu situaciju, očekivali bismo da će potražnja za takvom tehnologijom biti na nivou statističke greške u 2022. godini, zar ne?

Pa zapravo dobro smo se prevarili pošto Acura kaže da je shvatila da se posle nekoliko dana od pokretanja prijema narudžbi, čak 70% kupaca odlučilo na sportsku konfiguraciju nazvanu A-Spec sa manuelnim menjačem. Ovaj paket opreme ne donosi veću snagu, ali pruža kraće brzine (stepene prenosa), veće kočnice, modifikovano ogibljenje i mnogobrojne aerodinamične dodatke.


Doduše, ovde je potrebno reći da je moguće naručiti Integru tako što ćete uplatiti 500 dolara, dok mušterija mora da izdvoji ostatak novca kada mu automobil bude isporučen. Međutim, moramo reći da narudžba ne obavezuje mušterije da kompletiraju kupovinu i mogu da se predomisle u svakom momentu.

Čak i ako dosta njih promeni mišljenje, vest je opet primljena sa oduševljenjem i pokazala je da za manuelne menjače još uvek ima mesta na tržištu, odnosno u srcima kupaca. Još samo kada bi ih više kompanija ponudilo…

AutoRepublika

(1581)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Samo je problem sto ova Integra nije ni blizu nekadasnje Integre koja je ikona automobilskog svijeta i prednjeg pogona 😊

Yankee

Ne znam zasto mislis to, ova Intergra je prepakovana Honda Civic Si koja je veoma hvaljen automobil u hot hec kategoriji. Mozda ne jednako hvaljena kao VW GTI, ali retko ko je u Americi imao primedbe.

TheStig

Ne znam da li si gledao civic si aktuelni. Ono je sramota koliko je lose opremljen. Nema stvari koje bi trebao da ima ni kao opciju. Integra u proslosti iako je imala dosta zajednicko sa Civicom bila je opet dovoljno drugacija (vise snage, kruća je bila i bila je luksuznija). I ne treba ni ponavljati da je imala titulu najboljeg automobila na prednji pogon.

Yankee

Honda je u Americi ono sta je VW u Evropi – obavezno ima manje opreme i manje snage od konkurencije, ali obavezno vise kosta. Ali zbog reputacije o pouzdanosti – uvek se super prodavala.

TheStig

Ne sumnjam u pouzdanost Honde. Samo bih volio da manje idu putem punjenja dzepova akcionara a vise se vrate tradiciji.

M M

Mnogo ti znaš šta je Integra, selen smrade s Romanije.

Balkanboj

Kada neko kaže Honda Integra, ja u glavi imam samo Type R iz 1997.g. Tačka.

Ručno sklapan motor B18C sa atmosferkih 200ks, rev limiter na 8500 obrtaja. Počistio je sve u svojoj kategoriji. „Šper“ diferencijal. Recaro sedišta, crvena.

Sve kasnije je samo bleda senka.