1. Home
  2. Vesti
  3. Tek sada obustavljena proizvodnja Dustera prve generacije
Tek sada obustavljena proizvodnja Dustera prve generacije
5

Tek sada obustavljena proizvodnja Dustera prve generacije

830
5
Podelite sa prijateljima:

Evropljani su svedočili smeni generacija Dacije Duster još 2017. godine, dok smo lokalnoj premijeri koja je održana u januaru naredne godine prisustvovali i sami. Odlazeći model je u to doba je sišao sa proizvodnih traka namenjenih sklapanju premijerne iteracije Dustera za stanovnike Starog kontinenta. Međutim, to nije bio kraj prvog Dacijinog krosovera u globalnim razmerama, jer se s montažom nastavilo u Brazilu, Rusiji i Indiji.

Renault je Ruse „poštedeo“ inicijalnog Dustera prošle godine (jer se tamo prodaje pod amblemom patronske francuske marke), dok su Brazilci ostali bez mogućnosti kupovine istog još 2020. godine. Primećujete da ne pominjemo verziju za Indiju, gde je lokalni Duster čak bio predmet i zasebne restilizacije koja je promovisana tokom leta 2020 (naslovna fotografija).

Dacia Duster iz 2010. godine

Zatezanje bora je indijskom Dusteru donelo izmenjen dizajn, 1,3-litarski turbobenzinski motor i CVT transmisiju. Međutim, indijska avantura Dustera prvog naraštaja se privodi kraju jer je obustavljena njegova proizvodnja u Renaultovoj fabrici u Indiji, a istovremeno možemo da izvestimo da nisu poznati eventualni planovi ove manufakturne lokacije koji bi podrazumevali proizvodnju ovog SUV-a druge generacije.

U stvari, u paleti modela namenjenih indijskom potkontinentu je Dusterovo mesto zauzeo nešto manji Renault Kiger, kao i mikrovan Renault Triber. Ti modeli su konstruisani konkretno za potrebe indijskog tržišta, što ih čini više podesnim za ono što tamošnji kupac želi, treba da ima od automobila.

Predstavljene informacije nam dodatno omogućavaju da zaključimo da je Duster uvodnog pokolenja na proizvodnim trakama opstao celih 12 godine jer se pod grbom Dacije počeo sklapati u susednoj Rumuniji u proleće 2010. godine. Pored već pomenutih država, proizvodnja ovog popularnog četvorotočkaša je oplemenile i privrede Kolumbije i Indonezije, jer se i tamo sklapao.

Posebnu zanimljivost predstavlja činjenica da je dva variajateta prvog Dustera i dalje ostaju u službi. Naime, pričamo o krosoveru zvanom Nissan Terrano, koji se sklapa u moskovskoj fabrici Renaulta gde će najverovatnije opstati najmanje do decembra 2023. godine, dokle mu je aktivna dozvola (lokalna sertifikacija). Drugi model je iz segmenta manjih pikapova i zove se Renault Duster Oroch. On se sklapa u Brazilu i „kraj mu se ni ne nazire“.

Preliminarne informacije pak otkrivaju da nema ideja o preuređenju u pikap Dustera druge generacije (ovog koji se godinama unazad nudi kod nas), ali se zato razvija restilizovana verzija brazilskog proizvoda.

AutoRepublika

(830)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Duster Mk1 se u Rusiji još prodaje pod znakom Nissana, kao model Terrano…

https://www.nissan.ru/vehicles/new-vehicles/terrano/model-offers.html

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
BB

Wau, kako mu dobro stoji Nissanova maska 👍

TheStig

Carlos Ghosn edition 😁

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Bungi

Gledao sam i unutrašnjost ovog ruskog Daster Nisana, mnogo bolje urađena.Izgleda neuporedivo ljepše i luksuznije.U odnosu na naš Daster plastikaner iz firme, ovaj dođe kao RolsRojs.

moron

Bog da mi pomogne, ogadiše mi sve … Nekada davno ( tj. taman pre raspada SFRJ ) sam iskreno bio zaljubljen u „pravi“ Nissan Terrano.
A sada je to ime samo Dačija i to Duster prve generacije ???