1. Home
  2. Vesti
  3. Smart ove godine predstavlja električni SUV
Smart ove godine predstavlja električni SUV
5

Smart ove godine predstavlja električni SUV

219
5
Podelite sa prijateljima:

Smart je najavio premijeru svog prvog krosovera. 

Smart #1, to je zvanični naziv idućeg modela ovog brenda. U pitanju je prvi četvorotočkaš koji stiže nakon što je ova kompanija ušla u novu eru poslovanja sa uplivom kapitala Geelyja, koji je sada suvlasnik uz nemački Mercedes.

Prikazane su fotografije novog krosovera koji nosi blagu kamuflažu i ne prepušta mnogo toga mašti posmatrača. Jedan pogled dovoljan je da se shvati da su forme koncepta koji smo videli u Minhenu prošle godine ostale netaknute, a čini se i da je dizajn vrlo sličan. Smart navodi da sprovodi ekstenzivne testove novog modela, a trenutno se vrše ispitivanja na severu Kine pri temperaturama od -40 stepeni Celzijusove skale.

Ono što je već poznato to je da će debitovati u toku ove godine, verovatno krajem 2022, dok će prodaja startovati naredne godine. Smart je planirao da njegov SUV bude dostupan kupcima u Kini i Evropi, centrima elektrifikacije, jer će ovo ipak biti isključivo EV model. Javnosti je saopšteno i da je posebna pažnja posvećena aerodinamici, te da bi budući krosover trebalo da ima koeficijent otpora vazduha od 0,29 cd.

O konceptu iz Minhena

Smart je u Minhenu debitovao sa modelom koji interno označavaju HX11, a u pitanju je potpuno električni SUV. Biće postavljen na SEA platformu iz kineske kompanije, i imaće ukupnu dužinu od 4,29 m. Ovaj Smartov automobil biće ujedno i najveći model tog brenda, i primaće maksimalno pet putnika. Budući krosover će biti širok 1,91 m i visok 1,7 m, uz međuosovinsko rastojanje od 2,75 m.

Sa takvim razmakom između dve osovine, predstojeći model trebalo bi da pruži popriličan komfor u kabini. Koncept je imao četiri sedišta, ali će serijsko izdanje ipak primati pet putnika. Nikakvi zvanični podaci nisu saopšteni o dometu i snazi motora ovog prototipa. No, kolege novinari iz Nemačke su najavljivale da će uvodna varijanta imati na raspolaganju 250 ks i autonomiju kretanja od 440 km…

AutoRepublika 

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pitam se zbog cega je maskiran kada je vec objavljeno mnostvo fotosa?

Bice ovo simpatican i koristan auto. Sa 4,3m duzine nije veliki a prostran je i udoban. Visina od 1,7m je preterena, 1,6-1,65m bilo bi sasvim dovoljno za udobno sedenje i udoban i brz ulaz-izlaz iz vozila. Njegovu sirinu od 1,9m smatram takodje preteranom i nepodobnom za grad – 1,8m je sasvim dovoljno. Nadam se da ce serijska varijanta zadrzati simetricno otvaranje prednjih i zadnjih vrata koje je prikazanao na prototipu. Ovo je najjednostavnije resenje za maksimalan komfor ulaska-izlaska! Vidi sliku:
comment image

BB

Kako pamet raste… Ovaj Smart ima veće mećuosovinsko rastojanje nego što je obični Smart ukupno dugačak…

Matija

Siguran sam da ce mali Smart, Fortwo, uskoro doziveti radikalne izmene. Skup je, lose se prodaje, nije dovoljno praktican. Kinez Geely ovo nece da tolerise!

Matija

Ipak ce biti sasvim obicna zadnja vrata – upravo sam u internetu nasao tzv. patentnu sliku na kojoj se vidi kvaka na zadnjim vratima.

comment image

BB

Na ovoj slici liči na Opel Adam (jedino broj vrata ne odgovara).