1. Home
  2. Vesti
  3. Ineos Grenadier je spreman za proizvodnju: verzije i specifikacije
Ineos Grenadier je spreman za proizvodnju: verzije i specifikacije
1

Ineos Grenadier je spreman za proizvodnju: verzije i specifikacije

1.24K
1
Podelite sa prijateljima:

Model Grenadier je skoro potpuno spreman za nastup na tržištu, pa je u skladu s tim, proizvođač Ineos Automotive konačno objavio sve pojedinosti u vezi s dizajnom i karakteristikama četvorotočkaša. Podsetićemo vas da je Grenadier čedo Džima Retklifa, rukovodioca i vlasnika engleskog koncerna iz hemijske industrije pod imenom Ineos, a koji je veliki poklonik klasičnog Defendera.

Nakon što je Land Rover obustavio proizvodnju ovog modela, pomenuti Reklif je organizovao autombilsku diviziju Ineos Automotive, potpisao ugovor s mašinskim kompanijama Magna i AVL, okupio razvojni tim, i sada se sprema da na tržište lansira ovaj terenac.

Spoljni izgled novajlije je prikazan još 2020. godine, dok je enterijer viđen tokom prošle godine. Grenadier je začet kao ideološki naslednik klasičnog Defendera, pa je njegov dizajn jednostavan i trajan. Čak je i engleski sud presudio po tužbi kompanije Jaguar Land Rover, a u vezi navoda o krađi dizajna, da se „kocka“ kao oblik ne može prisvojiti niti smatrati originalnim dizajnom.

Kako bilo, Grenadier je utemeljen na okviru s uzudužnim ramovima od čelika debljine 3,5 milimetara. Šasija je s kontinualnim osovinama koje potpisuje firma Carraro (do glavni par ima odnos zupčanika 4,1: 1), oprugama Eibach i kočnom sistemu Brembo. Deklarisano je da je hod ogibljenja impresivnih 585 milimetara! Terenac može nositi točkove s felnama od 17 ili 18 inča (kako od čelika, tako i od lake legure), dok je klirens na nivou od 246 mm. Prilazni ugao je 35,5 stepeni, dok je izlazni 36,1 stepen.

Prenos snage je na sve točkove i to na permanentnim osnovama. Prenosna kutija Tremec ima mehaničku kontrolu (konvencionalna poluga u kabini), demultiplikator sa reduktorom u odnosu od 2,5: 1 i središnji diferencijal za zaključavanje. Prenosna vratila i povezane komponente isporučuje Dana Spicer. Od „off-road” elektronike tu su pomoćnici za spuštanje i uspon (penjanje), a u Off-Road režimu se menja algoritam sistema za kontrolu proklizavanja, parking senzori, podsetnik na nevezane pojaseve i start-stop sistem su isključeni.

Kao što smo već i čitali, Grenadier će pokretati motori koje je razvio BMW. U pitanju su trolitarske, šestocilindarske i linijske jedinice s oznakom B58 (286 konjskih snaga i 450 Nm), kao predstavnik sveta benzinskih agregata, kao i turbodizel pandan s indeksom B57 (249 konjskih snaga i 550 Nm najvišeg obrtnog momenta).

Pride, zanimljivo je naglasiti da izbor motora neće uticati na cenu vozila, iako Ineos neće nuditi obe verzije agregata na svim tržištima. Na primer, Amerikanci će biti uskraćeni za mogućnost kupovine dizela. Menjačka kutija nema alternativu, pa je i ona došla u paketu s BMW-om. Pričamo o osmostepenom automatiku s konvertorom obrtnog momenta koji je potpisao ZF. Čak je i ručica menjača jednaka onim u BMW-u. Za sve verzije noviteta je zajedničko da bezbedno mogu da pregaze potok koji je plići od 0,8 metara, kao i damogu da vuku prikolicu koja ne preteže u odnosu na 3,5 tona.

Utility Wagon

Grenadier može da se dobije jedino s petoro vrata, iako dvokrilna vrata u odnosu 30:70 vode pravo do prtljađnika. Dozvoljena masa tereta na krovu se graniči s cifrom od 420 kilograma. Bazične verzije su sertifikovane kao laka komercijalna vozila. U pitanju su kombiji s dva ili s petoro sedišta, kao i s rešetkastom pregradom iza sedišta.

Zapremina prtljažnog prostora iznosi 2.088 ili 1.255 litara, redom, a umesto zadnjih prozora se mogu izabrati i oplate koje ne propuštaju svetlost. Kod putničkih verzija bez pregrade, zadnja sofa je pomerena malo dalje kako bi se povećao nivo udobnosti, pa je zapremina prtljažnika 1.152 litara, a sa preklopljenim drugim redom – 2.035 litara.

Kako je i planirano, kupci će moći da naruče terence u pojedinačnim konfiguracijama: obezbeđen je širok spektar opcija i dodatne opreme. Ali, u osnovi se nude i dve fiksne konfiguracije. Grenadier Trialmaster (gornji set fotografija) je opremljen punim arsenalom off-road mogućnosti: Eaton (elektronski kontrolisane) centralne blokade diferencijala, disalica (snorkel), terenski pneumatici BFGoodrich All-Terrain T/A KO2, štitnici za telo i opciona baterija od 12 volti.

Grenadier Fieldmaster (na fotografijama neposredno iznad i ispod) pak jeste ideološki opozit modifikacije Trialmaster. Takav SUV nudi enterijer obložen kožom, grejana prednja sedišta, dva panormska krovna otvora, iznad glava putnika iz zone u blizini vozača, elektropokretane i grejane retrovizore, kao i kameru za olakšane manevre ka nazad i dodatne priljučke za USB.

Prijem narudžbina u pretprodaji za automobile je otvoren u septembru prošle godine, ali punopravni konfigurator sa svim opcijama i cenama će početi da radi tek od 18. maja. Uzgred, Grenadir je od jeseni poskupeo za hiljadu britanskih funti, pa sada cene počinju od 49 hiljada funti. Početak masovne proizvodnje zakazan je za jul: Ineos je još 2020. godine kupio fabriku u francuskom gradu Ambahu od koncerna Daimler, o čemu smo više puta pisali. Tamo i dalje proizvode mikroautomobile Smart Fortwo, ali će tek na leto njihova proizvodnja biti obustavljena.

Prva tržišta ostrvskog terenca će biti Evropa, Australija, Novi Zeland, kao i neke zemlje Afrike i Bliskog istoka. Isporuke u Ameriku i Aziju počeće kasnije. Da li je suvišno reći da Rusija ni u početku nije bila na listi potencijalnih tržišta? Inače, automobili će biti pokriveni petogodišnjom garancijom, ali ako u Evropi i na Bliskom istoku garantna kilometraža nije ograničena, onda je za Afriku ograničenje 100 hiljada kilometara, a za Severnu Ameriku – 60 hiljada milja (97 hiljada kilometara).

AutoRepublika

(1243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ako kupci budu reagovali ovako „burno“ kao sto to posetioci „Autorepublike“ reaguju, Grenadieru se pise crno! 🙂 Treca godina njegove prodaje bice presudna za njegov dalji opstanak. Prve i druge godine navalice oni koji ovaj projekat prate od samog pocetka i stvarmo zele ovaj auto. Od trece godine pa nadalje odlucujucu ulogu imace dotadasnji kupci terenaca drugih marki a koje je Grenadier inspirisao na promenu. Da li ce mu to uspeti? Problem vidim u njegovoj nedoslednosti: Dzim Ratklif je zapoceo projekat sa namerom da napravi kopiju/naslednika Defendera, koji je bio jednostavan kao traktor! Tokom projekta vozilo se transformisalo u luksuznog… Pročitaj više »