1. Home
  2. Vesti
  3. Nemačka železnica zabranjuje dizel i prelazi na biogoriva
Nemačka železnica zabranjuje dizel i prelazi na biogoriva

Nemačka železnica zabranjuje dizel i prelazi na biogoriva

261
3
Podelite sa prijateljima:

Nemačke železnice predstavljene kroz preduzeće Deutsche Bahn ukidaju upotrebu dizela u svojim lokomotivama kako bi se dostigao cilj vezan za klimatsku neutralnost. Umesto nafte, kompozicije će se kretati zahvaljujući sagorevanju biogoriva. Ipak, kako bi doneta odluka u potpunosti bila sprovedena, biće potrebno vreme.

Planom je predviđeno da se Deutsche Bahn preorijentiše na upotrebu biogoriva, što se tiče celokupne flote, najdalje do 2040. godine. „Počev od ove godine ćemo naših tri hiljade lokomotiva polako prebaciti na alternativni pogon,“ tvrdi šef preduzeća Deutsche Bahn, Ričard Luc. Kompanija već planira da se u potpunosti prebaci na zelenu, električnu energiju. Pomenuti Luc je najavio da će sledeći korak doneti „postepeno odustajanje od dizela“ do 2040. Kao takav, to je jedan od „centralnih ekoloških projekata“ Deutsche Bahna.

Iz izjava uprave nemačkih železnica proizilazi da je opredeljenje ka sagorevanju biogoriva dobijenih iz otpadnih materijala. Na taj način bi se izbegla situacija u kojoj bi proizvodnja biološkog goriva bila organizovana na teret proizvodnje hrane. Pride, postojeći dizel motor ne bi morali biti prilagođavani novoj vrsti energenta.

Svakako, plan pretpostavlja brzu konverziju lokomotiva pod kontrolom firme Deutsche Bahn ukoliko je namera da se do 2040. godine raskrsti s dizelom. Međutim, najvažnija tačka se odnosi na naponsku mrežu. U dalekometražnom saobraćaju, vozovi se skoro u potpunosti kreću na struju kojom se napajaju sa žica iznad kompozicije, dok je oko 90% ukupne pružne mreže pokriveno strujom, odnosno elektrifikovano. Stoga se otklon od dizela uglavnom tiče regionalnih ruta.

PreduzećeDeutsche Bahn od leta 2020. godine testira eko-dizel, za koji se navodi da dovodi do smanjene emisije ugljen-dioksida od 90%. Dodatno, ideja je da Nemci u budućnosti kupuju samo električne ili vodonične pogonske sklopove za železnički saobraćaj, dok će uskoro krenuti i testovi baterijskih kompozicija, koliko već tokom predstojećih meseci.

Teretna podružnica DB Cargo je tek sredinom januara objavila da želi da u srednjem roku sve dizel lokomotive zameni modernijim pogonima. Vozni park će, između ostalog, biti dopunjen i takozvanim dvomotornim lokomotivama. One mogu da „se igraju“ izborom između konvencionalnog dizel motora i modernog električnog pogona, i stoga se mogu koristiti i na elektrifikovanim deonicama pruge, kao i na rutama bez nadzemnih vodova.

AutoRepublika

(261)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Anda besplatno poslužuju pasulj putnicima pa da, specijelno konstruisanim, sjedištima uzimaju energiju za pokretanje?

moron

😀😀😀

Renault Terminator

Misliš na ovaj vid energije😁..
https://youtu.be/iBAEt06J2Ho