1. Home
  2. Vesti
  3. Revolucionarna presuda suda menja pravila u vezi prelaska preko pešačkog
Revolucionarna presuda suda menja pravila u vezi prelaska preko pešačkog
3

Revolucionarna presuda suda menja pravila u vezi prelaska preko pešačkog

1.82K
3
Podelite sa prijateljima:

Ruski sud je, doduše pod jednim veoma važnim preduslovom, izrečenom presudom omogućio vozačima da ne moraju nužno da propuste pešake kada ovi krenu u avanturu prelaska ulice preko obeleženog pešačkog prelaza. Evo o čemu se ovde radi.

Odluka suda sadrži navod prema kom je vozaču dozvoljeno da bez zaustavljanja pregazi pešački prelaz, čak i u slučaju da se na njemu nalazi fizičko lice, pešak koji je nameran da dopre do drugog kraja druma, pod uslovom da se putanje kretanja dva pokretna objekta ne ukrštaju niti u jednoj tački.

Ovde je važno reći da je odnosnu presudu doneo vojni, a ne civilni sud, i to kasacioni. Tom prilikom je sud stao u odbranu vozača iz Jekaterinburga, koji nije propustio čoveka na pešačkom prelazu. Prema rečima sudije, vozilo nije ometalo kretanje pešaka duž zebre, pošto se njihove putanje nisu ukrštale. Oslobađajuća presuda može suštinski da promeni sudsku praksu, koja će vozačima u Ruskoj Federaciji omogućiti da bez usporavanja automobila u blizini pešačkog prelaza prošu preko zebre, ako automobil nije prepreka kretanju pešaka.

Sud je dakle razmatrao slučaj jednog stanovnika Jekaterinburga, koji je praktično automobilom prešao preko pešačkog prelaza u trenucima kada je na tom potezu prelazio pešak. I pored toga što se automobil kretao dozvoljenom brzinom, saobraćajna policija je smatrala da se vozaču previše žurilo, pa ga je zaustavila i napisala prijavu zbog nepoštovanja prava prvenstva prolaza preko pešačkog prelaza.

Vozač je tokom suđenja koristio snimak sa kamere za video nadzor saobraćajnih zbivanja, a na njemu je ostalo zabeleženo da je u trenutku kada je lice tek kročilo na pešački prelaz, automobil je već bio prošao obeleženi prelaz, i to na suprotnoj strani saobraćajnice koja broji ukupno četiri trake.

Sudija je procenio i presudio da su automobil i pešak bili na zavidnoj udaljenosti, i da se trajektorije njihovog kretanja nisu preklapale niti u jednom trenutku. Pored toga, nailazak automobila nije ni na koji način prisilio pešaka da promeni smer kretanja, a isto se može reći i za tempo pešačenja. Tako je sud stao na stranu vozača odbacujući prekršajnu prijavu policije.

Kada smo već kod pešačkih prelaza u Rusiji, da napomenemo da je u maju prošle godine u moskovskom ataru u rad pušten pametan semafor, onaj koji ima instaliran hardver i softver sposoban za praćenje kretnje pešaka u prilasku ka obeleženom mestu za prelazak ulice. Inovativna zebra omogućava da se u trenutku kada osoba kroči na drum, aktivira osvetljenje istog, što je dobra ispomoć pešaku, ali i vozačima kojima se skreće pažnja na ovaj način (fotografija iznad).

AutoRepublika

(1818)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ime poznato redakciji

Sličnu situaciju sam imao pre desetak godina u Čačku. Tek sam bio položio vozački ispit i maminim golfom sam tumarao ulicama Čačka. U mom slučaju pesak nije pokazao nameru da će preći kolovoz kojim sam se ja kretao, već je to učinio nakon što smo se fizički mimoišli, a do tog trenutka on se kretao trotoarom za pešake. Međutim, saobraćajni policajac nije to tako video i napisao mi kaznu jer nisam propustio pešaka. To mi je bila prva i jedina kazna u saobraćaju do sad. Kasnije na sudu sam ispričao kako je bilo ali sudija se samo smeškao i kao… Pročitaj više »

M M

Ovakve odredbe Zakona (ZOBS) već važe u Srbiji, osim ako su u pitanju deca ili invalidi – nemoćna stara lica.

moron

Jako je škakljivo ovo tumačenje suda. I potencijalno baš veoma opasno za pešake, kao ugroženu kategoriju učesnika u saobraćaju.
A baš zbog mogućeg potencijalnog ugrožavanja pešaka, nisam baš za to da se vozačima da sloboda da oni cene da li će se putanja vozila i pešaka u nekom trenutku „preseći“ ako se vozač ne zaustavi ispted pešačkog kad je na njemu pešak ili kada tek stupa na kolovoz.