1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen je ubedljivo najprodavanija automobilska marka u Evropi
Volkswagen je ubedljivo najprodavanija automobilska marka u Evropi
13

Volkswagen je ubedljivo najprodavanija automobilska marka u Evropi

1.13K
13
Podelite sa prijateljima:

Brend iz Volfzburga ostavio je daleko iza sebe najbliže konkurente iz Japana i Francuske.

U 2021. godini u EU je prodato 9,7 miliona vozila, što je za 2,4% slabiji rezultat nego 2020. Ipak, ako se to uporedi sa nivoom isporuka iz vremena pre pandemije korona virusa, onda je ostvaren gubitak od 3,3 miliona automobila (naspram 2019. godine).

Ukoliko se brojkama dodaju zemlje članice EFTA, i Velika Britanija, onda je ukupno registrovano 11,77 miliona četvorotočkaša, što je za 1,5% manje nego 2020. godine.

Nemačka je i dalje najveće evropsko tržište automobila sa nekih 2,6 miliona isporučenih jedinica. Slede Velika Britanija i Francuska sa po 1,6 miliona, te Italija 1,4 miliona i Španija sa više od 859.000…

Tri najpopularnije marke u Evropi (EU+EFTA+UK) bile su: Volkswagen, Peugeot i Toyota. Germanski brend je uspeo da proda 1,274 miliona automobila na Starom kontinentu (-6,2%). Volkswagen je cele godine grcao sa problemima u vezi sa nabavkom mikročipova i poluprovodnika što je značajno umanjilo broj proizvedenih vozila.

Na drugom mestu je Peugeot sa još jednom vrlo dobrom godinom. Francuzi su našli put do 724.383 potrošača u ovom delu sveta. To je blagi pad prodaje od 2,3% u poređenju sa 2020. godinom.

Toyota je trećeplasirana sa 712.574 registracije. No, Japanci imaju više razloga za sreću. Pre svega jer su uspeli da upišu boljitak od 10,2%, što ih svrstava u red retkih brendova koji su to ostvarili u prošloj godini.

Nekolicina marki uspela je da pronađe snagu u kriznim vremenima i probije se do većeg broja kupaca. Takav je slučaj sa Alpine (+83,6%, 2.438), zatim Smartom (+31,3%, 27.135), ali i južnokorejski dvojcem Kia/Hyundai koji su prosto briljirali prošle godine u Evropi.

Kia je prodala 502.677 automobila, odnosno 20,6% više nego li 2020. godine, dok je bratski Hyundai imao 515.886 isporučenih vozila (+21,6%).

Bilo je i proizvođača koji su u “debelom minusu”. Tako je Fordov rezultat oslabio za 19,2%, te su Amerikanci spali na skoro 524.000 registracija u Evropi. Honda je imala pad od 15,3% (68.346), Nissan 14,2% (249.232)…

Nisu se proslavili ni Renault sa manjkom od 17,1% i ukupno 678.736 prodatih četvorotočkaša, kao ni Mercedes (-12,5%, blizu 643.000 isporuka). No, apsolutni tragičari na evropskom tlu su Mitsubishi i Alfa Romeo.

Japanska marka stigla je do 73.370 lica na našem kontinentu, što predstavlja za 29,1% slabiji plasman nego li 2020. godine. Alfa je dostavila samo 26.322 automobila u Evropi, uz pad prodaje od 27,8%.

AutoRepublika 

(1127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
bocca

Pa kad ste dobili podatke dajte i tabelu! Ovde puno toga nema, Fiat, Citroen, BMW, Audi…

Cuore sportivo

Jest vala, kako me ovakva vijest nervira i ljuti!!! Mnogo volim prodajne rezultate, obraduje me naslov otvorim ono dno dna!!! Ovakva vijest je jedna od najvažnijih oni je zbrljave i masakriraju…

Rikošet

To što neka pekara, koja ima najviše radnji proda najviše hljeba ne znači automatski da je taj hljeb i najbolji…

Super je biti prvi, ali žulja ovaj poveliki minus, koji se prelio u korist Kia/Hyundai i Toyote, koji još ne forsiraju bijelu tehniku na četiri točka, a kupcima se ne žuri da pređu na EV…

M M

Rkošetu, a ko to prodaje „belu tehniku na 4 točka“ ako to nije Hujndaiji, Tojota and ostali azijati!? Aman!
Uspeh prodaje vozila u prošloj godini se svodio na rešavanje problema nestašice čipova, a azijati su u centru zbivanjanja proizvodnje istih, pa su uspešnije preleteli preko toga. Uz to, u Evropi je opšta kriza i to kriza morala, ekonomije, duha, pameti, energije…..
Kudiš ovde jedan VW, a veličaš njegovu kopiju, brzličnu, bezdušnu, bezobličnu Tojotu! A o kopiji kopije, to jest Hju/Kija, glupo je trošiti tastaturu.
Samo bi te podsetio, da se ne jede sve što leti!

Rikošet

Ja se ne ustručavam napisati ono što mislim, a to često nije ono s čim se slaže većina… VW je jedan prosječan automobilski brend, koji ima vrhunsku organizaciju i marketing svih ovih godina, ali čije poslovanje je odavno izašlo iz sfere zakona… Cijenim tvoju strast sa kojom voliš Škodu, ali od 1991. osim strugalica za led i par korisnih Simply Clever dodataka ona nije razvila ni napravila nijedan jedini dio VW automobila. Tačnije sve što se u Škodi nalazi prepakovano je iz VW i nosi njegov žig, od motora, preko mjenjača do izduvnog sistema… Dakle Škoda je pakirnica (kao i… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Cuore sportivo

Svaka čast druze. Maloprije sam te vrihedjao ja konto ti vagenovac hahha. Sta ces moras da se pomiris s tim da je auto akoro isto samo drugi logo. Hvala na ovom za vagen ima da nerviram vagenovce

Iznogud Časni

Dok je Fiat imao jtd, a vw pumpa dizna , sve novine u Hr su uvijek pisale u korist TDI samo da smanje štetu vw, dok vw ne izbaci svoj jtd. To se nije moglo čitati, od Marušića pa nadalje, isto je bilo u Njemačkoj. Svi su oni dio iste propagande. Teško se sjetiti zadnjeg vw doprinosa tehnici, osim prepakiranja kojeg psa i ostali uspješno slijede, no sada kad ćeš imati telefon oko točkova i kad će konkurencija biti od svukuda, pitanje je šta će biti. No, vw i dalje zgrce ogromnu lovu, najviše od svih, tako da ga afere… Pročitaj više »

BB

Sve si u pravu osim žena (ne računaju se one sa TV) 👍

moron

Sve lepo receno.
Svaka čast.
S tim da mislim da je PSA uveo DPF sa Euro 3, 2,0 HDI iz 2001 ( u jačim verzijama ), dok se AdBlue i SCR kod njih pojavio tek u prvim Euro 6 motorima.

Rikošet

Znam da je 307 koristio aditive ELOIYS DXP 176 i ELOIYS DXP 42

https://www.automika.co.rs/product/eolys-aditiv-dpf-fap-filtera-dpx-42-beli/

a stvarno mu ne znam sastav.

2,0 hdi 110ks dobio FAP od 2003. godine čini mi se

Ako sam pogriješio oko aditiva/Ad Blue tečnosti izvinjavam se, jer sam mislio da je AdBlue u pitanju.

U svakom slučaju sistem prečišćavanja FAP filtera sa „aditivom“ Peugeot je uveo među prvima, dok je kod VW tu opciju nije razmatrao još desetak godina iza njih. Čini mi se da je Ad Blue prvi dobio Touareg dvojka nakon redizajna, ali nisam siguran u taj podatak…

Rikošet

Ispravka pravi naziv aditiva je Eolys…

Iznogud Časni

Što ne volim statistiku, to je čudo jedno, a tek kad vidim da je nekome argument nešto u postocima, dobijem ospice. U Australiji 92 % stanovništva cijepljeno sa dvije doze, 36 umrlih danas, 33 cijepljeno sa dvije doze, 3 sa 3 doze. Kako da su umrli ako su cijepljeni?! Svako cjepivo (ono pravo) navodno štiti od bolesti, odmah ubija uzročnika, sjetimo se variole vera u SFRJ, ovdje to nije slučaj,niti štiti niti ubija virus ubija samo domacina. Prve godine tzv pandemije u Australiji 200k zaraženih, nema vakcine, 2022 Australija ima 1.3 miliona zaraženih, 92% stanovništva 2x pelcovano. Pelcovano prenose virus… Pročitaj više »

BB

Kakva je australija zemlja dokaz je da kenguri svoju djecu nose u torbi, inače da je normalna, ostavili bih kući… 😂