1. Home
  2. Vesti
  3. Šta kaže čovek koji je prodavao Yugo u Americi?
Šta kaže čovek koji je prodavao Yugo u Americi?
42

Šta kaže čovek koji je prodavao Yugo u Americi?

13.47K
42
Podelite sa prijateljima:

Šta bismo mogli da kažemo o američkoj avanturi našeg Yuga, a što već nismo napisali? Teško da postoji neka priča koju već nismo spomenuli, od toga zašto je tamo završio, šta je javnost mislila o njemu, tužnim godišnjicama i nekim zanimljivim modelima iz oglasa. Priče na te teme možete da pronađete koristeći opciju pretrage na našem sajtu.

Javnost se većinom fokusirala na iskustva kupaca pošto je 141.651 mušterija odlučila da potroši novac na našeg četvorotočkaša u periodu od 1985. do 1992. godine. Uvoz je zapravo stopiran godinu dana ranije iz poznatih razloga dok su neki neprodati primerci „prerađeni“ u modele za 1992. godinu i naknadno isporučeni kupcima sa povećim popustima.


Kolege sa sajta Jalopnik nam donose iskustvo čoveka koji je zarađivao za hleb prodajući model iz Kragujevca. Njegovo ime je Deril Rardon i priču započinje tako što kaže da je Yugo koštao koliko i motocikl, i pritom vam je omogućavao da ne pokisnite tokom kišnih dana. Njegova famozna cena je iznosila tek 3.990 dolara što iznosi 10.900 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Radi poređenja, za sledećeg najbližeg cenovnog konkurenta (a to je bio Hyundai Excel) je bilo potrebno izdvojiti oko hiljadu dolara više (današnjih 12.623 najmanjih zelenih novčanica), a 1989. godine je debitovao i Geo Metro (Suzuki Cultus) sa cenom od 5.995 dolara (današnjih 14.408 dolara).

Rardon je prodavao Yugo nekih godinu dana počev od 1986. godine preko izložbeno-prodajnog salona nazvanog Precision Import u gradu Tampa unutar američke savezne države Floride. Opstao je svega godinu dana, ne kao proizvod ličnog izbora, već zato što je vlasnik salona odlučio da prodaje četvorotočkaše nekog konkurentskog brenda.

Rardon započinje priču da su glavne mušterije bile mlađarija, oni koji su ranije posedovali motocikl ili oni koji nisu bili u stanju da kupe neki bolji model. Lako bi bilo reći „pa bolje je potrošiti novac na kvalitetan polovnjak nego na novi Yugo“, ali je naš model stizao sa fabričkom garancijom koju polovnjak naravno nije imao.

Zatim kaže da je prvi utisak potencijalnih mušterija uglavnom bio jako pozitivan iz razloga što je Yugo nudio više metalnih delova od drugih jeftinijih modela. Ovo je ipak bio period kada je vladala plastika, pa nije bila retkost da recimo vidimo takve branike umesto hromiranih.

Naš model je barem na prvi pogled dao impresiju da je čvršći nego što u stvari jeste, sa metalnim detaljima. Rardon dodaje da su sedišta bila od „čudnih materijala sličnim peškirima“ i da „ni Bog ne bi mogao da ga ubaci u rikvrec korišćenjem ručice menjača“, ali barem na prvi pogled kupci su bili zadovoljni.

Nažalost, pozitivno iskustvo nije dugo trajalo i vlasnici su se često žalili na probleme koji se možda i ne bi desili da su kojim slučajem pročitali uputstva. Poznato je da Jenkiji jako slabo odražavaju svoje ljubimce i da se uglavnom drže one tvrdnje „ne zamaraj mozak već uzmi veći čekić“. Primer radi, uputstvo za upotrebu bi navelo da se zupčasti kaiš mora menjati svakih 40 hiljada milja (64 hiljade kilometara), ali su Amerikanci navikli da to rade na značajno većim kilometražama, pa nisu preterano obraćali pažnju.

Yugo je imao još jednu manu, a to je podatak da bi sajla kvačila često pucala, a isti problem je imao i model na kojem je bio zasnovan (Fiat 127). Problem je postao toliko očigledan da su servisi menjali ovaj deo na potpuno novim automobilima pre nego što su pronašli vlasnike, jer su očekivali da će se kupac brzo vratiti i prijaviti problem.

Ok, niko nije ni očekivao da će tako jeftini automobil biti (preterano) pouzdan, ali je Zastava takođe imala veoma slabu mrežu distrubutera i često nije imala potrebne rezervne delove. Sam Rardon se lično seća vremena kada je morao da posećuje razne zvanične servise Fiata u nadi da će pronaći delove za mušterije, a koji će možda odgovarati i Yugu.

Spomenuti izložbeno-prodajni salon Precision Import je takođe prodavao i Saab, Peugeot i Isuzu. Rardon kaže kako su oni finansirali našeg velikana na kome je profit bio nepostojeći ako bi kupac izabrao bazni model. Salon bi video kakvu-takvu zaradu tek ako bi mušterija želela da potroši novac na bogato opremljene konfiguracije, kao što je recimo GVX za koga je bilo potrebno izdvojiti 5.699 dolara (današnjih 14.356 „zelembaća“) ili pak retki kabriolet koji je bio nešto skuplji.

Veliku ulogu u tome je igrala i niska preprodajna cena, pa bankama nije bilo u interesu da odobre kredite, posebno što su mnogobrojne mušterije bile one koje u dosta slučajeva nisu redovno plaćale račune. Kada je postalo teško dobiti kredit za naš automobil, Precision Import više nije imao interesa da ga zadrži i rešio ga se posle samo godinu dana.


Rardon ipak ima veoma pozitivno mišljenje o Yugu. Kaže da je neprocenjiv osmeh kupaca koji su po prvi put postali vlasnici novog četvorotočkaša, ali i onih koji su prethodno u svom vlasništvu imali deset i petnaest godina star Ford ili Chevrolet.

A verovali ili ne, Yugo im je dao takvo zadovoljstvo…

AutoRepublika

(13473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ah taj zupčasti i prokleta sajla kvačila 😊
Ipak, za nas je to zbog niske cene bilo odlično vozilo. Šteta je što danas nema tako nešto (cenovno) u ponudi.

BB

Eto sad živimo u raju samo dobrih vozila, nema više „kominističkih krševa“, e pa gospodo izvolite platiti 😜💸💵💳💰

Fala Qrcu

I komunistički krš je koštao 10 000 maraka onomad

BB

Moj ćaća 2 nova uzeo a ja moram nagradnu idru igrati da bih imao nov automobil 😜

Fala Qrcu

10 000 maraka ondašnjih je koliko sad ? Onda je plata bila…..? Dopuniti rečenice. Mos i ti kupit dva 500l za 20 000 eura al nećeš. Al niko danas ne proizvodi takav šrot više 🤷

BB

Kupio Ladu za 5000 tadašnjih maraka, bilo tada nekih 8 plata, i služila kao kamion 18 godina, dosta brate…

moron

Eh, moja draga Lada 🙂

moron

Pa ni 500L odavno niko i neće da kupi. Svi hoće nešto savremenije i bolje. Zato se i Dacia sve bolje prodaje …

Milan Grozdanović

Kad citam ova iskustva, cudim se, jer primerci koji su bili i jos uvek su u vlasnistvu moje porodice su izuzetno pouzdani. Ocigledno je da je problem u Amerima

TheStig

Ma nasi im podvalili škart. Kod mene Yugo 55 stajao pred kucom godinama. Jedne prilike nije paljen 5 godina. Promjenjen filter goriva i svjecice, upalio iz prve. I vozio se kao sto se vozio i kad je izasao iz fabrike. Nije se nikad pokvario do zadnjeg dana kad je vozen. Jednostavna i pouzdana vozila.

BB

Razmaženi… Hoće da plate pljeskavicu a da pojedu vola

TheStig

Upravo tako. Cekamo da se javi najveci Yankee od svih da nam objasni kako su i ovaj put Ameri u pravu. 🤣😂

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Yankee

Pitaj Skotija da ti uz sav dramatican glas kaze u facu, ti jedino tako razumes stvari.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Yankee
TheStig

Muahah why so salty Yankee?

Yankee

Ma evo Holandija postigla gol … 😉

TheStig

Jbg vi ne znate kad je lopta okrugla. Ako je mimo ostalog svijeta krštenog kako Bog zapovijeda to je vaš fah 😆

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Yankee

Hehe hajmo samo reci da su dalje dogurali neko manekeni iz jedne druge drzave gde se pricalo da ce biti najvece iznenadjenje prvenstva, kad ono primili 8 golova u 3 utakmice … 😉

TheStig

Pa ti si iz države manekena. Uh ček ja sam zaboravio. Ti se deklarišeš kao Amerikančina kaubojska, ali ipak dolaziš ovdje jer je zov postojbine ipak jači haha.

Da dodamo samo da Amerikance ne smije niko da provjerava na takmičenjima protiv dopinga jer američka vlada garantuje za njih. Jer naravno američka vlada ima posla samo sa kriminalom ovaj pardon poštonjem hahaha

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Yankee

Hajmo plakati jer zivot nije fer zbog zlih Amerikanca … 😉 Cak ni u sportu … 😉

TheStig

Odjebaćete u skokovima uskoro u svoje dvorište, vjeruj mi. Brzih dana… Ko se zadnji smije najslađe se smije haha

Yankee

Evo verujem ti …

TheStig

Vjerovaćeš kad budeš van Amerike prodavao kukuruz na ulici haha

Yankee

Evo idem odmah da trazim radnu dozvolu za Kanadu ili Meksiko 😉

Renault Terminator

Eee nemoj samo u Albertu leba ti,zime su surove i duge😁..kažem ti iz iskustva.

Yankee

Ja mnogo volim zime, jedva cekam sneg i da bude ispod nule. Ona tri meseca leta u Wisconsinu mi mnogo na zivce idu.

Renault Terminator

Koji si ti lik…Alberta plače onda za tobom,snijeg padne početkom Novembra i do Ðurđevdana se ne povlači.Objeliš i ti sa snijegom za to vrijeme😂

Fala Qrcu

I drugi 😁

Matija

Jugo je bio napravljen na bazi FIATa 127/128, oba modela poticu iz 1970 godine. U momentu nastupa na americkom trzistu 1985 godine Jugo je po konceptu i konstrukciji vec bio u dubokoj starosti od 15 godina! Uopste nije bilo lako prodavati ovako zastareo auto na trzistu koje je naviklo na brze promene modela! U tom smislu je cena od 4.000 dolara bila sasvim OK, vise nije zasluzio. Nastup na americkom trzistu imao je pozitivan povratni uticaj na kvalitet Jugica na nasem trzistu – i ako je to bio jedan te isti auto, razlika modela pre USA i posle bila je… Pročitaj više »

s mile

očev Jugo 55 je od 1991 do skoro bio korišćen, zaista bez ikakvih kvarova, redovno održavanje, auspuh, i po neka sitnica od 10-20eur. 30 godina se skoro vozio.

Vala, veoma često smo spominjali inžinjere, jer nisu promenili ona vrata gepeka, da su oborili onu gredu gde su bile tablice, da bude lakši pristup gepeku, bio bi puno bolji.

Icepali smo gomilu džakova svega i svačega na onoj kuki za zabravljivanje gepek vrata.

Matija

🙂 Na tu temu, zasto zadnja vrata ne idu do branika, imao sam zestoku ali prijateljsku diskusiju sa direktorom marketinga Zastave, dr Srboljubom Atanackovicem. Pita on mene: „pobogu, sta ce ti tolika vrata!?“ a ja njemu „pa ne vozim se samo ja u njemu, ponekad mora i ves masina, televizor itd. na popravku, ponekad treba prevesti dzak krompira, prase, itd!“ Problem je bio cvrstoca karoserije – sa kompletnim otvaranjem zadnjeg zida, karoserija se pozadi pretvara od kutije u otvorenu „cev“ koja je nestabilna. Tada je to bio problem bez proverenog resenja a metode proracuna bile su primitivne u odnosu na… Pročitaj više »

s mile

E, baš to je bila naša porodična muka. Prvi auto je bio R4, prevezao boga oca, kuću napravio, a otac 1991god kupi Yuga na kredit. Ono, NOV NOV NOV auto u kući, prve godine je služio samo za svadbe i sahrane ;-), posle je prodat R4, pa je postao multipraktik. Ali, sa R4 na Yuga, ko s konja na magarca, jes bio servo volan i kočnice, ali praktičnost NULA, u odnosu na R4. Ja i dan danas, imam „traume“ od Yuga, nikada neću kupiti auto sa 3 vrata, a i kad god mogu biće karavan, baš zbog ravne površine koju… Pročitaj više »

Matija

Jugo nije imao servo volan. Sve ostalo si tako opisao kao da sam svojim ocima video! 🙂

s mile

jbg, odavno sam vozio, pa zaboravio. Drug kupio polovnu Corsu A, brate al je motao sa jednim prstom, a ja sa dve ruke, iz ramena motam -…..

BB

Nekad se bilo mlađe i jače, ja Ladu motao jednom rukom… A da vidiš tek muka na kmaionu Zastava 645AD, kad kompletnu težinu 5t radnici natovare samo na prednji dio, volan kao da je zavaren…

Sad i servo težak 😜

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Fala Qrcu

Gdje nadje takva imena, prvoslav! Još umirem od smijeha

Matija

Pogledaj u guglu, ime je originalno.

Fala Qrcu

Ne mogu, smijem se idalje.

Fala Qrcu

Jel ovo Šeki u štrajku?

moron

Nije. Naprotiv. „Radi kao crnac“

Fala Qrcu

Je, kod francuza tegli stvari. A đe Test,,?

Izmenjeno 1 godina pre od strane Fala Qrcu
Ćiu-Ćiu Tup

Nevjerovatno ružan automobil

Matija

Ne preteruj! Bas je simpatican! 🙂