1. Home
  2. Vesti
  3. Allison predstavio novu menjačku kutiju za specijalne mašine
Allison predstavio novu menjačku kutiju za specijalne mašine
0

Allison predstavio novu menjačku kutiju za specijalne mašine

228
0
Podelite sa prijateljima:

Allison, kao jedan od globalnih lidera na polju konstrukcije pogonskih sklopova za velika vozila, poznat je i po hidro-automatskim transmisijama. Angažovan je u njihovoj proizvodnji tokom prethodnih sedam decenija i njegovi proizvodi pripadaju skoro vim segmentima transporta.

Automatski menjači ove marke su instalirani na stotinama vozila različitih klasa, poček od lakih platformi pa sve do samohodnih platformi ogromnih gabarita. Autobusi su u ovoj priči zasebno izdvojeni, pa je tako Allison razvio prvu automatsku menjačku kutiju za teška komercijalna vozila ovog tipa još 1947. godine. Skoro svi moderni američki autobusi, baš kao i građevinska i vojna oprema, takođe se oslanjaju na hidraulične jedinice Allisona.

Kompanija Allison je čuvena i u Evropi gde kontroliše poslovanje sopstvene fabrike čiji su se proizvodi širili po kontinentu, a dobacili si u unutar granica Ruske Federacije. Istini za volju, na tamošnjem tržištu je Allison moguće pronaći, uglavnom kao sastavni deo pogonskih sklopova autobusa koji obavljaju funkciju javnog prevoza u većim gradovima.

Hidraulične automatske mašine iz serije 2100 su u jednom periodu bila ugrađivane i u kontingent autobusa PAZ-3204 iz Sankt Petersburga, dok se novi set ovog brenda ugrađuje i u nove Vectore

Međutim, postoji još jedan segment gde već dugo vremena figurira Allisonova hidraulična transmisija, i to na svim meridijanima. U pitanju su vozila izrađena za specijalne namene, ponajpre za eksploataciju od strane preduzeća koja se bave eksploatacijom i preradom naftne i prirodnog gasa.

To su teške mašine, veoma često vanstandardnih gabarita i shodno tome, sa šasijom koju krasi više ugrađenih osovina. Takve specijalne mašine su osposobljene za rad u najtežim uslovima, dok su najmoćnije hidraulične komponente instalirane na njima, posebno na starijim serijama (6000-9000).

Na osnovu ovakvih jedinica razvijena je nova hidraulična automatska mašina serije Oil Field, koja će u masovnu proizvodnju krenuti sledeće godine. Iz naziva je jasno za koji segment je namenjen.

Međutim, ova menjačka kutija nije dizajnirana za ugradnju u šasiju, već na prikolicu. Tačnije, namenjena je ugradnji u sklop jedinice za hidraulično lomljenje. Zbog toga će moći da se nosi sa snagom motora koja doseže i do 3.300 „konja“. uz monstruozni obrtni moment od 13.558 Nm.

Nova osmostepena menjačka kutija ima procenjeni očekivani korisni vek upotrebe od oko 25 hiljada radnih sati i oprmeljena je integrisanom kontrolnom jedinicom, sistemom torzione kontrole vibracija i daljinskim sistemom nadzora.

AutoRepublika

(228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments