1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Peugeot 404 slavi šezdesetu godišnjicu u Argentini
Zanimljivost dana: Peugeot 404 slavi šezdesetu godišnjicu u Argentini

Zanimljivost dana: Peugeot 404 slavi šezdesetu godišnjicu u Argentini

972
8
Podelite sa prijateljima:

Francuska limuzina i njeni derivati su imali uspešnu karijeru van Francuske. Posebno u Argentini gde su sedan i pikap proizvedeni od 1962. do 1980. godine u više od 160.000 primeraka. Osvrnimo se na argentinsku istoriju Peugeota ​​404.

Godine 1960. Peugeot je predstavio svoju novu porodičnu limuzinu na Salonu automobila u Parizu. Peugeot 404 je nasledio 403 i imao je poseban pik Citroen DS (u to vreme je Citroen još uvek bio nezavisan). Njegove modernije linije i inovacije koje je doneo su omogućile da sedan 404 bude prvi automobil opremljen ubrizgavanjem – veliki uspeh za Peugeot.

 

Različite verzije (limuzina, karavan, kabriolet, kupe, kombi, itd.) biće proizvedene u skoro 3 miliona primeraka, a 404 će preživeti skoro 30 godina sa karijerom koja se završava 1989. u Keniji. Zato što je Peugeot 404 takođe simbol Peugeotovog međunarodnog uticaja. Prodavaće se u mnogim zemljama, na primer, jedan je od Peugeota koji su se prodavali u Sjedinjenim Državama, a proizvodiće se čak i veoma daleko od galskih granica.

Ovo je posebno slučaj u Argentini. Još 1962. godine, kompanija IAFA (Industriales Argentinos Fabrications de Automoviles) je dobila rezervne delove od galske marke za lokalno sklapanje limuzine 404 u svojoj fabrici Berazategui (provincija Buenos Ajres). Proizvodnja je malo premašila 2.000 primeraka tokom ovih prvih godina, ali je pravni skandal primorao IAFA da se zatvori.

Priča se tu ne završava jer argentinska srednja klasa počela da jača, a takođe i potreba za automobilima. Proizvodnja je stoga ponovo pokrenuta 1965. godine od strane SAFRAR-a (Sociedad de Automoviles Franco Argentino), novog entiteta stvorenog za tu priliku i koji je od Peugeota dobio dozvolu ne da sklapa, već da proizvodi limuzinu po licenci.

Peugeot 404 će se proizvoditi do 1980. kao limuzina i do 1981. kao pikap koji se pridružio portfoliju 1973. godine. Tokom ovih skoro 20 godina proizvodnje, 404 će doživeti trenutke slave, kao što su pobede na Turu Argentine 1963. i 1965. ili vrhunac proizvodnje tokom druge polovine šezdesetih godina prošlog veka (do skoro 15 hiljada sedana proizvedenih tokom 1968. godine).

Njegova prodaja će polako opadati sa manje od 4.000 limuzina i manje od 1.000 pikapa proizvedenih 1979. Peugeot 404 će ipak ostati uspešan u Argentini i deo automobilskog nasleđa zemlje, sa ukupno 162.583 sedana i pikapa.

AutoRepublika

(972)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Kakav automobil. Sjajan.
Takve oldtajmere treba sačuvati u što većem broju.

Laki

Neki dan vidjeh u tvom gradu ovakav model.

Balkanboj

Ja čekam da komšija smekša, i da mi proda njegov 404. Greota da čuči u garaži i propada.

Laki

👍

moron

Bila mi je veoma lepa ta cela gama x04

Laki

Itekako.

Matija

Vanvremenski lep i elegantan auto! Ou to je francuski udoban. Zasto se PSA ne vrati ovoj eleganciji?
Model 404 kao pikap – to je skrnavljenje jedne otmene limuzine!

BB

👏