1. Home
  2. Vesti
  3. Renault Sport je i zvanično otišao u zaborav
Renault Sport je i zvanično otišao u zaborav
8

Renault Sport je i zvanično otišao u zaborav

2.41K
8
Podelite sa prijateljima:

Kraj za R.S značku na Renaultovim performantnim automobilima. 

Pomalo čudno, ali Francuzi su Renault Sport odeljenje ispratili „na počinak“, bez imalo pompe. Sve što je učinjeno, jeste da su na društvenim mrežama objavili fotografiju sa poslednjim pozdravima za nekada slavnu R.S. diviziju.

Renault je pod rukovodstvom Luke de Mea počeo sa metamorfozom u drugačiji brend, okrenut ka skupljim vozilima. Sada je cilj prodavati manji broj skupljih automobila, naspram nekadašnjeg velikog broja jeftinijih četvorotočkaša. Osim toga, marka Alpine dobila je na mnogo većem značaju.

Tako će se Alpine u budućnosti baviti razvojem sportskih i performantnih vozila, kako za svoj, tako i za račun Renaulta. Prvi takav projekat trebalo bi da bude predstojeće hot heč izdanje nove generacije Renaulta 5. U međuvremenu, R.S. značka opstaće bar još neko vreme, jer Renault i dalje nudi Megane u takvoj potentnoj verziji.

Renault Sport nastao je još davne 1976. godine, mada Francuzi godinama nisu upotrebljavali R.S. oznaku preferirajući druge značke. Losange se okreće R.S. proizvodima tek 1999. godine kada je plasiran čuveni „hot“ Clio sa 172 ks.

Otada je Renault Sport odeljenje ponudilo niz izuzetno atraktivnih, performantnih, a nadasve zanimljivih automobila. Kroz šake inženjera ove divizije prolazile su generacije Clija, Twinga i naravno Meganea. Možda je kruna truda Renault Sporta rekord na stazi Nirburgring koji je postavio Renault Megane R.S. Trophy R.

U slavu Renault Sporta podsetimo se testa Meganea R.S. koji je ne tako davno sproveo naš kolega Perica Rajković.

AutoRepublika 

(2413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Šta će da budži Alpine kod Renaulta,Arkana,Kaptura,novog nadolazećeg Mađara,kroasana MeganE…smejurija živa.

Goran Jurkovic

Pa vidiš da je to ferari od dačije. 😀

TheStig

Frizideri i tosteri sa Alpine bedžom u dolasku. Rezervišite svoje šklopocije sada 😂

Renault Terminator

Nekada je to bio muški sport,Clio Williams je predvodio F1 aždaje..bilo nekada,sada se pričalo…Sad je Renault go ku.ac od auta,bar ono što je dostupno običnim ljudima.U F1 možda nešto i urade ali je velika šteta što tu tehnologiju iz F1 više ne primenjuju u izradi automobila,pogotovo sportskih kao što su radili nekada kada su ti performantni primjerci bili najbrži u svojim segmentima pa čak brži i od mnogo jačih i izvikanih mašina.Lično sam veoma razočaran pravcem kojim ide Renault.comment imagecomment image

Yankee

Mali preview za tebe za jednu od buducih zanimljivosti dana. Vec napisana, samo ceka objavu …

comment image

Renault Terminator

Ima u Linzu jedan takav.

Cuore sportivo

Vidi mu svjetala al kopira alfu 🙂

igi

Može i ovo da se oživi – ali sa e-motorom, sada ih svuda stavljaju.