1. Home
  2. Zelene strane
  3. Materijali u izradi BMW-a sutrašnjice biće podložni reciklaži sa oko 70 do 80%
Materijali u izradi BMW-a sutrašnjice biće podložni reciklaži sa oko 70 do 80%
0

Materijali u izradi BMW-a sutrašnjice biće podložni reciklaži sa oko 70 do 80%

75
0
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač BMW želi da ponovo bude u vrhu industrijskog segmenta u kom se nadmeće poslednjih stotinak godina. Ovoga puta, to možda neće biti zbog primene tehnoloških rešenja koja olakšavaju život kupcima, već ponajpre zbog unapređenja u proizvodnim procesima i to na dugi rok posmatrano. Kompanija je na jesenas održanom Salonu automobila u Minhenu, predstavila konceptni automobil koji je prezentovan s ciljem da se svetu prikaže kako je moguće sklopiti vozilo od materijala koji su u potpunosti podložni reciklaži. Iako je to veoma teško dostižno u ovom momentu, u nekoj bliskoj budućnosti to neće biti slučaj.

Mišljenje izvršnog direktora bavarske firme, Olivera Cipsea govori o tome da bi svi proizvošači automobila trebalo da teže tom cilju. U razgovoru s nemačkom publikacijom Merkur.de, on je rekao da čovečanstvo ne može nastaviti da razvija potrošački mentalitet koji je građen tokom prethodnih par vekova.

“Čovečeanstvo u ovo trenutku koristi oko stotinu milijardi tona sirovina na godišnjim osnovama, a sve to se uglavnom skida s gornjeg sloja Zemlje. Ovo je put kojim se ne može ići večno, i to ekonomskom smislu, ali isto tako i kontekstu (ne)održivosti.”

Ovo je bez dileme verodostojna konstatacija, ali ljudima su istovremeno potrebni novi automobili i novi telefoni, i to, što kaže naš narod „svako malo“. Kako bi ovo pitanje onda trebalo rešavati u datim okolnostima? Odgovor je jasan i zove se reciklaža.

Nakon predstavljanja koncepta BMW i Vision Circular na IAA, Cipse je u planove kompanije uveo želju da se više uradi na temu mogućnosti buduće reciklaže. Stoga, iako današnji automobili koriste samo oko 30% materijala podesnih za reciklažu, taj udeo preradivih sirovina bi trebalo da poraste zahvaljujući platformi Neue Klasse, a koja bi trebalo da debituje u 2025. godini.

“Današnji udeo preradivih materijala u novom automobilu je oko 30%, a u novoj klasi i na novoj platformi, taj procenat ćemo približiti cifri od 50. U nekoj doglednoj budućnosti, mogu da zamislim da učešće materijala podložnih reciklaži doseže i 70 ili 80 procenata. Međutim, ovo nije pitanje puke odluke nekog iz uprave, već mora biti i koordinisana težnja svih aktera u lancima nabavke,” rekao je Cipse pun optimizma tokom intervjua.

Kao glavnu prepreku na putu ostvarenja ovog cilja, izvršni direktor BMW-a vidi dostupnost takvog tipa materijala, dok je i sam postupak reciklaže istih, pun izazova velikih razmera.

Bilo kako bilo, čovek kaže da se BMW izazova ne boji i da su ciljevi vredni truda jer bi se s uspehom u ovoj oblasti došlo do toga da se učini velika stvar za čistotu naše jedine planete.

AutoRepublika

(75)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments