1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai nalaže kupcima da svoje krosovere parkiraju van garaža
Hyundai nalaže kupcima da svoje krosovere parkiraju van garaža
6

Hyundai nalaže kupcima da svoje krosovere parkiraju van garaža

5.12K
6
Podelite sa prijateljima:

Već po drugi put ovog meseca, južnokorejski proizvođač automobila Hyundai instruira vlasnike SUV vozila da svoje limene ljubimce, inače kupljene od ovog azijskog konglomerata koji uključuje i radničku marku Kia kao i premijum brend Genesis, parkiraju na otvorenom, odnosno mimo garažnih prostorija.

Savet, ili možda bolje reći, naredba Hyundaija je uslovljena greškom koju sadrže kompjuterski programi namenjeni kontroli rada sistema koje koriste krosoveri korejske marke, a koja bi mogla dovesti do kratkog spoja, inicirajući na taj način samozapaljenje četvorotočkaša.

Tako će oko 180 hiljada vlasnika s američkim pasošima, kompaktnog SUV-a s oznakom Tucson, izvesti svog ljubimca da prenoći „u prirodi“. Sva defektna vozila s povišenom pozicijom sedenja, podležu servisnoj akciji od 2019. do 2021. godine. Iz kompanije dodatno navode da i korozija može dovesti do kratkog spoja u električnim instalacijama vezanim za funkcionisanje ABS sistema, odnosno u kočnom sistemu, što može biti dovoljno velikih razmera da bi iniciralo čak i požar, i to u uslovima kada motor s unutrašnjim sagorevanjem nije aktivan.

Hyundai navodi da je svestan da se dogodilo dvanaest takvih tragičnih slučajeva, ali bez ikakvih posledica po zdravlje ljudi.

AutoRepbulika

Izvor: Economic Times

(5122)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

šega li je ?

Don

Blago se Fiatu

Neša SP

Sadržaj teksta je neviđena glupost!!! Sumljivi softver, korozija i ABS, i na kraju – samozapaljenje ???!!! Da su kosultovali običnog električara da izmisli neki logički problem bar bi malo uverljivije delovalo. Pri gašenju auta ovi sistemi su u potpunosti iskljčeni i prekida im se dotok električne energije.
Svi znaju da je Tucson najpouzdaniji i najprodavaniji Hyundai model. Verovatno to nekome ne prija…

moron

Postoji link na izvornu vest ( „Hyundai warns owners to park outside, recalls 180,000 SUVs. For the second time this month, Hyundai is telling some SUV owners to park outdoors because an electrical short in a computer could cause vehicles to catch fire…“ )

Yankee

Lakse je pokrenuti teoriju zavere da Hyundai nekome smeta nego na google potvrditi vest … 😉

Goran Jurković

Većina modula u autu u moderno doba ostaje trajno napajana iz akumulatora i nije kao u starije doba gdje je ključ kontakt gasi sve module. Dakle esp se ne gasi kad se ugasi motor nego će samo procesor otići na spavanje kada se canbus komunikacija utihne. Kada je auto zaključan i potpuno ugašen prilaskom autu sa keyless će auto oživjeti. Pale se svjetla u vratima u autu. Kada dodirnes kvaku pali se benzinska pumpa da priredi sustav da bude spreman za paljenje motora. Kod mene se pali i vakuum pumpa da nadruka kočnice. Dakle ostao si otprilike 30 godina u… Pročitaj više »