1. Home
  2. Vesti
  3. Koliko bi koštala nova baterija za Ford Mustang Mach-E?
Koliko bi koštala nova baterija za Ford Mustang Mach-E?
26

Koliko bi koštala nova baterija za Ford Mustang Mach-E?

3.87K
26
Podelite sa prijateljima:

Odgovor bi glasio – previše za svakog racionalnog čoveka.

Najezda električnih modela kojoj smo izloženi u prethodnih godinu dana pokazaće sve svoje mane tek kroz nekoliko godina, kada dođe do masovnih problema sa sve manjim dometom tih vozila zbog degradacije baterija.

Stoga se opravdano postavlja pitanje troškova novih baterija za takve automobile. Videli smo nedavno da je jedan Finac odlučio da raznese svoj Tesla Model S, jer mu je američka marka za novu bateriju za taj četvorotočkaš tražila više od 20.000 evra!

No, šta bi bilo kada bi danas bila potrebna zamena baterija za Fordov električni Mustang Mach-e? Verovali ili ne, ali baterije bi koštale sumanutih 23.684 dolara! Ali, tu nije kraj, jer “plavi oval” navodi da je neophodno izvršiti i druge promene koje staju još 5.000 dolara…

Dakle, u zbiru bi za nove baterije bilo neophodno izdvojiti više od 28.000 zelenih novčanica. Teško onom ko bude bio primoran na takav korak…

AutoRepublika

(3873)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
peki

Ma ode do Kineza, ima da mu je zemene tri puta jeftinije…🤣

moron

Ali, sad će pobornici EV-a da nam kažu da fabrička baterija u praksi traje maltene večno.

Branko

Ništa ne traje vječno, ali su garancije već dosta solidne: 7-8 godina, 150 + kkm,… S druge strane, prijateljica je prešla preko srušenog drveta zbog orkanske bure i razbila karter na A4 2.0 tdi 2015. Osiguranje odbija platiti štetu jer je vozila još 100 m. Ugl, najbolja ponuda za drugi (polovni) motor i zamjenu je 7.500 EUR…

Balkanboj

Iskreno, neko pokušava tvoju prijateljicu da opljačka.
7.500 za motor sa ugradnjom?? Taj Audi ceo vredi 14k eura max.
Cenim da bi obnova motora (generalka) bila oko 2.000e sa rukama. Nije to raketna nauka.

Branko

Auto je imao svega 80.000 km kad je motor ostao bez ulja. Motor je blokiran, ne može se “okrenuti”. Ako znaš nekog tko bi to uradio za 4.000 EUR, javi.
Btw, ja ne znam gdje se može kupiti takav za 14 k EUR, obzirom da je Sport line, koža, motor je EURO6 (sa Ad blue sustavom)…kod nas barem 20.000 EUR.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
BB

Naravno da svi pokušavaju da opljačkaju, nema veze za tip pogona. Kada ti prodaju, sve savršeno, malo troši, ne kvari se, jeftinije održavanje (samo napucaju do besvijesti interval zamjene), a kad nešto ode, onda vade lupu da čitaju mala slova u garanciji, motor kao od zlata itd.. Kao što možeš zamijeniti polovan motor ili napraviti generalku, tako već ima frikova koji rastavljaju baterije, traže ćelije koje ne valjaju p aih mijenjaju ili neke druge elemente (recimo kočioni otpornik koji je bio problem kod C Zero a strada u nekoj kombinaciji kada crkne olovni 12V akumulator koji napaja električne sisteme kao… Pročitaj više »

Rikošet

Ako nov košta 43.895 dolara u USA, zašto bi neko davao 28.000 dolara da „popravi“ polovan automobil? Razlika je u 15.895 dolara… Kod ovog You Tube Tesla Finca raketaša nigdje nije naveden nijedan podatak o automobilu, koliko je star, prešao, za koju namjenu ga je koristio (porodični automobili ili taksi…) i kako je uostalom baterija izgubila kapacitet. Kratak spoj, voda, ekspolatacija ili je sama od sebe izgubila kapacitet… Ne branim električare, ali ove „projekcije“ bi se isto mogle izvoditi i za klasične automobile. Npr. zamjena automatskog CVT mjenjača na X-Trailu starom dvije godine sa radovima poznanika je „koštala“ 9.000 Eura…… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Balkanboj

Sam auto je katastrofa, a ne baterije.

TheStig

Automobil je dobar. Imas recenzija masu pogotovo GT verzija.

TheStig

Odgovor je jedan jedini – previse. 😅

Matija

Zamena baterije kod E-Mustanga kosta 28.000$ = 28.000 x 0,88 = 24.640 EUR. Zamena motora na Audiju kosta navodno 7500 EUR – vise nego tri puta manje! Realno su troskovi opravke motora nizi – napr. trebalo bi menjati blok a ne ceo motor. Kada bismo koristili vodonik kao gorivo, svi troskovi odrzavanja i popravke motora bili bi na nivou sadasnjih benzinskih! Jos jedan jak argument protiv baterijskog pogona!

garbage

Cisto sumnjam je motor na Audiu samo 7.5000 EUR, kolegici crko DSG samo popravak odmah 2.000 E. Baterije na autu se nece mijenjati, traju koliko i auto, mogu nešto izgubiti kapacitet ali u principu traju koliko i auto. Vodik se nece primiti, iskoristenje elektromotora je preko 90 posto, a vodika u SUS motoru vjerojatno ispod 40 posto. Uz probleme oko proizvodnje i manipulacije vodikom rekao bi slijepa ulica. Nije bez vraga da je vecina proizvođača najavila da odustaje od vodika, a ako te nitko ne slijedi znaci da nesto ne funkcionira. Primjer i VW sa pumpa duse tehnologijom koja je… Pročitaj više »

TheStig

Druze kako vam se ne moze objasniti. Ne traje baterija koliko i automobil. Zavisi od eksploatacije i nacina koristenja. Nece biti litijuma dovoljno za baterije i nece biti dovoljno el energije. Razvoj u nauci se ne smije sputavati i ograniciti. Zbog mogucnosti da se sasvim slucajno otkrije neki revolucionarni pronalazak. Ako kazes nema sus motora vise nikako odmah ukidas polje za razvoj u tom domenu. I el automobili su slijepa ulica. Ocigledno je i jasno ko dan.

Goran Jurkovic

Ako se uzme da je životni vijek auta 5 godina onda itekako baterija nadživi auto.
Ali balkan će biti u banani jer nema više 26 godina starih auta.

TheStig

Druze gdje zivis ti? Gdje je prosjek 5 god? U Njemackoj je prosjecna starost automobila veca od 10 god. To je problem danas. Sve se nesto uzima sto je van pameti i neostvarivo. Znaci po tebi treba napraviti automobil gdje je najslabija karika sposobna da izdrzi 5 godina time cinjeci i cjelokupan automobil sposobnim za trajanje ne duze od toga. Znaci ko zarađuje dovoljno da to sebi moze da priusti treba da vozi automobil. Ostali neka jašu magarce. Bravo Jurkovicu, svaki put me iznova zadiviš svojim mislilačkim sposobnostima. Pa treba svi da imaju mogucnost da zive (kad kazem to mislim… Pročitaj više »

Goran Jurkovic

Ja ti govorim kamo nas elita vodi. Nema sirotinje u planovima elite.

TheStig

Haha e bas ti hvala sto si me podsjetio na ono cega sam bio svjestan i prije 10 god. 😂

Goran Jurkovic

Ne znam što sam te točno podsjetio i na što misliš. No ova plandemija I sve ide u smjeru koji sam napisao. Baterijski auti itekako imaju smisla u njihovim planovima jer će biti manje od milijardu ljudi. Šesto milijuna da budem točniji. Od toga pola elita a druga polovina korisne ljudske radne snage. U tom scenariju su itekako realni baterijski auti. Tako da teško ovdje itko vidi širu sliku. No evo. Ja sam ju napisao. Možda će sada nekome konačno sinuti u mozgu i upaliti se lampica zašto je elita toliko uvjerena da 2030 godine više neće biti ne-elektricnih auta?… Pročitaj više »

Garbage

Kako znas da baterija ne traje koliko i auto? Nekima crkne i ranije, to stoji, no većini vjerojatno neće. Evo već ima dosta ovih Renault Zoe koji imaju po 7 ili 8 godina, mnogi sa puno km. Zanima me imaš li statistiku koliko je postotak takvih vozila izvan voznog stanja jer je baterija rikla ? Ima i dosta ovih hibrida kojima i nakon 10 godina baterija valja. Vrijeme će pokazati.

Goran Jurkovic

Meni je krepala baterija stara skoro 10 godina.

TheStig

Slabo ti surfas po yt. Tesle iz 2013 niko nece da kupi druze. Cijene im po 20 so 30 hiljada a bile su oko 97 000. Nekima je kapacitet 70 odsto a neke su riknule. Ne znam kako ti nije jasno da ti automobili nemaju rezidualnu vrijednost kao sus automobili nakon prestanka prve upotrebe (kod prvog vlasnika).

garbage

Gle ja bi bio jako sretan da si mogu priustiti jednu Teslu 3 staru oko 4 godine, no sumnjam da ce deprecijacija biti toliko velika. U oglasniku nema nista ispod 39.000E (dvije godine stare) a nova 42.000 i jos minus 9.000 E poticaj (u DE). Zivi bili pa vidili.
Kapacitet od 70 posto na autu starom 10 godina i nije tragedija. takav auto je vec dobro amortiziran i ne vrijedi vise od 20 do 25 posto novog, neovisno jel elektro, dizel ili benzin, tako da ako kupujes nesto tako staro mozes i ocekivati nesto manji doseg.

garbage

Nitko nece reci nema SUS, vec ce ti EU regulativa nametnuti da moraš imati čist ispuh. Sustavi pročišćavanja su sve složeniji i skuplji (podložni problemima poput DPF,…) Sam sustav proćišćavanje će koštati tolko puno da će mainstream proizvođačima postati jednostavnije raditi električna auta što je dobar dio njih već i najavio.

Goran Jurkovic

Uvijek mogu lažirati podatke kao njemački proizvođači

Branko

Garbage, polovni motor za Audija iz 2015. sa ugradnjom 7.500 EUR, ne novi! Novi bi bio bar 10.000 EUR.

Garbage

E bas tako da polovni motor 7.500 🙂

Inace litija ima bez brige, po sadasnjoj proizvodnji u poznatim nalazistima ima za sljedecih 165 godina, u oceanima ima 5000x veća količina (naravno nije još ekonomski isplativo). Dodatno kako bude vise baterija biti ce i vise materijala za reciklazu. Osim litija postoje i natrijeve baterije, tehnogija ide naprijed i riješenje će se uvijek naći gdje ima volje i potražnje. Ja od kada znam za sebe kažu nafte ima za još 30 godina a eto ima je i dalje 😉