1. Home
  2. Vesti
  3. BYD razvija dva elektrifikovana jeftilena
BYD razvija dva elektrifikovana jeftilena
1

BYD razvija dva elektrifikovana jeftilena

176
1
Podelite sa prijateljima:

Kineska kompanija BYD je tokom 2023. godine postala najmasovniji proizvođač elektrifikovanih automobila na svetu: 3.024.417 jedinica, uključujući hibride koji se mogu puniti. Po prodaji čisto električnih vozila (1,57 miliona) i dalje je ispred Tesle (1,8 miliona), međutim, BYD namerava da uskoro zauzme prvo mesto u ovom segmentu. I u ovom slučaju ne možete bez jeftinih modela.

Asortiman kompanije već uključuje kompaktne modele tipa hečbek, i to su Seagull i Dolphin, a sličan krosover je na putu.

Mali SUV BYD Yuan UP bi trebalo da se pojavi na tržištu ovog proleća. On će tako doprineti proširenju linije proizvoda na četiri točka pod nazivom Yuan i postati deo bazične ponude. Novajlija je izveden u uobičajenom korporativnom stilu: glatki oblici karoserije, uski farovi i zadnja svetla u kombinaciji sa LED trakom.

Međutim, tu su i nove karakteristike – na primer, dvostruki srebrni umeci na branicima i na pragovima, takozvani plutajući krov i minimum implemenitranog hroma. Nudi se nekoliko opcija za točkove koji integrišu naplatke prečnika 17 inča.

BYD Yuan UP meri 4.310 milimetara u dužinu, 1.830 mm u širinu i 1.675 mm u visinu. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.620 mm. Ovaj krosover se po gabaritima čini kao blizak rođak manjim modelima iz kategorije C SUV. Već je najavljeno da će na tržište izaći dve verzije sa pogonom na prednje točkove, sa jednim elektromotorom tipa „vatrene moći“ od 95 ili 177 KS.

Maksimalna brzina je 150 ili 160 km/h, zavisno da li je ugrađen jači ili slabijij agregat. Težina praznog vozila takođe varira od 1.520 do 1.540 kilograma, a dok je bruto masa na nivou od 1.895 do 1.915 kg. Kapacitet trakcione baterije, kao i druge tehničke karakteristike, biće poznati bliže početku prodaje, a koja je planirana za mart.

Istovremeno, priprema se relativno pristupačna hibridna limuzina nazvana BYD Qin L. Ovo je već treća generacija modela Qin. Na zvaničnim slikama, automobili su i dalje sakriveni debelim kamuflažnim filmom, ali je već jasno da je ova limuzina konstruisana u stilu starijih modela.

Na špijunskim fotografijama unutrašnjosti se vidi obruč upravljača skraćen na dnu, ogroman „TV“ u sredini i minijaturni selektor transmisije. Možda je bolje reći da nema ničeg što bi se dalo okarakterisati kao suštinska novotarija.

BID Qin L će promovisati petu generaciju hibridnog pogonskog sklopa s indeksom DM-i. Taj koktel uključuje turbo SUS motor zapremine 1,5 litara i elektromotor, ali njihove karakteristike još nisu objavljene. Međutim, kapacitet trakcionih baterija je poznat i iznosi 10,08 ili 15,87 kWh, pa kupci neka biraju.

U prvom slučaju, čisto električni domet dostiže 60 kilometara, u drugom 90 km. Baterija se može puniti na kućnoj utičnici. Masa praznog vozila je 1.660 kg za manje željenu verziju i 1.775 kilograma za poželjniju. Još nema čak ni preliminarnog datuma za početak prodaje, ali sudeći po stvarnom izgledu maskirinih vozila, BID Qin L neće dugo čekati, pre nego „naskoči“ na proizvodne trake.

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

BYD se valjano trudi, i debelo napreduje. Još sa proizvodnjom u EU… uzdrmaće tržište. Verujem da će za EU napraviti nov model,kao Kia sa Ceedom svojevremeno.