1. Home
  2. Vesti
  3. BYD će mućnuti glavom u pogledu eventualne gradnje druge fabrike automobila na tlu Evrope
BYD će mućnuti glavom u pogledu eventualne gradnje druge fabrike automobila na tlu Evrope
21

BYD će mućnuti glavom u pogledu eventualne gradnje druge fabrike automobila na tlu Evrope

5.06K
21
Podelite sa prijateljima:

Ovih dana je u centru pažnje stanovnika ovog dela Evrope poseta regiji kineskog predsednika Si Đin Pinga. Lider Narodne Republike Kine je pre dva, tri dana boravio u Beogradu, odakle je stigao iz Pariza, da bi se nakon kraćeg vremena, praćen svitom partijsko-privrednih moćnika, zaputio dalje ka Budimpešti. Iako su našem svemu Aleksandru Vučiću puna usta prijateljstva sa kineskim narodom i vrhom partije, tužna je istina da su se tamošnje automobilske kompanije opredeljivale da pogone za proizvodnju četvorotočkaša podižu na više drugih mesta koja se ne zovu Srbija.

Sada stižu vesti o tome kako uprava kineske grupe BYD namerava da sledeće godine razmotri ideju o izgradnji druge fabrike na tlu Starog kontinenta. Direktor kineskog diva za Evropu, Majkl Šu je ovu vest objavio u četvrtak, kako su preneli brojni mediji, a među njima prvi, najverovatnije je to učinio Reuters.

Šu je ozbiljno kazao da BYD želi da postane vodeći proizvođač električnih vozila (EV) u Evropi do 2030. godine. „Uvereni smo da ćemo dostići vrhunac do 2030. godine“, rekao je zvaničnik na konferenciji posvećenoj budućnosti automobila.

Podsetićemo da je kompanija BYD u prošlom decembru objavila nameru o gradnji fabrike za proizvodnju električnih automobila na tlu Mađarske, ironično, veoma blizu granice sa našom zemljom. To je bilo pre samo par meseci, da bi od tada još nekoliko proizvođača objavilo opredeljenost za izgradnju pogona na teritoriji našeg kontinenta. Inače, BYD je prvi veliki, da ne kažemo ključni proizvođač automobila iz Kine koji je najavio gradnju postrojenja u Evropi.

Ne bi trebalo gajiti velike nade u pogledu toga da će BYD ili neka druga kineska firma postavljati pogone za proizvodnju elektromobila u našoj državi jer nismo, i deluje da sve i činimo da ni u budućnosti ne budemo, deo EU. Znajući da naš privredni sistem i sama vlast, počiva na sveprožimajućoj korupciji i nemoralu, moguće da i nije loše da se ovakve priče ne otvaraju u ovo zlo doba.

Pride, dok su druge države iskoristile veoma zahtevan period izgradnje putne infrastrukture i investicija od strane države, kako bi pokrenule uspavanu privredu, međutim, kod nas su milijarde usmerene na račune putograditelja iz Kine, Azerbejdžana, Bugarske, Turske…

AutoRepublika

(5058)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yrraf

Au brate kakav politički pamflet. Pa ovo ni „doajeni“ novinarstva iz Danasa ne bi ovako sastavili. Gradili smo mi i još uvek gradimo puteve i od EU novca i pazi sad čuda, ni tamo ne grade naše firme nego EU firme. EU koncesionar aerodroma zavrće plate radnicima a država ćuti. Ko god ti daje pare gleda da profitira i koristi sve tržišne i političke mehanizme za to tako da bolje batalite idealizam i prihvatite se realizma. A osim toga objasnite sebi kako Stelantis ima fabriku u Srbiji a praktično svi EU proizvođači imaju fabrike u Turskoj, koja gle čuda, nije… Pročitaj više »

Tomislav

„Znajući da naš privredni sistem i sama vlast, počiva na sveprožimajućoj korupciji i nemoralu, moguće da i nije loše da se ovakve priče ne otvaraju u ovo zlo doba.“

Sta u ovom nije jasno ?

Vuk

Ceo američki sistem se zasniva na korupciji. Samo ga zovu lobiranje

DOLF

Nema razloga da se bilo koji oblik kriminala opravdava (bez obzira što je do te mere ulepšan da su ga legalizovali).

Milos

Pa iskreno nije jasno nista, ako nemas predlog a ti nemoj da pljujes

MRN

Ma, ta ce buduća kineska fabrika sigurno biti kod nas, nema gde drugo. Mi smo postali jedno. Baš čitah vest na RTS o tome:
„Predsednici Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping potpisali su posle sastanka dve delegacije Zajedničku izjavu kojom se odnosi država sa nivoa strateškog partnerstva pomeraju na rang zajedničke budućnosti.“

Ranko

Jedini način da ovde neko nesto proizvodi je da nam ukinu tih 10% poreza za izvoz u EU. Taj ugovor ima Turska zato ima dosta fabrika od auta do kamiona i autobusa. Naravno to im je Nemačka sredila

BB

Kojih 10%?
Pa ako proizvod ima porijeklo iz Srbije, carina je nula posto
I uprkos uvroježenom mišljenju da se samo svinjski papci proizvode u Srbiji, stvarnost je mnogo drugačija i ne treba padati u autošobinistički trans

igi

Biće i kod nas kineska fabrika – ali letećih automobila. Zvaće se Ikarcar, logično.

Vuk

Drugosrbijanci prestajem da vas pratim

Milos

Vi ste najobicniji neradnici a niste ni narocito pametni, niti imate bilo kakvu harizmu ali hocete da zemenite coveka koji sve to ima, pa to nije ni pravedno, svako je tacno na mestu na kom treba da bude.

Ja bre

Mnogo nam je zao vas petnaestosrbijanaca sto nas necete vise pratiti.
Bas sam tuzan…

Bulatovic Nebojsa

Korupcija i nemoral😂😂😂, ??? Sta bi se moglo reci za ove pre ovih, zaasinski mozak.🤣🤣🤣🤣🤣🤣.

DOLF

Pa sve su to mafijaši nastali 90ih, sazrevali 2000itih i danas dosegli top formu. Tako da nema razlike između onih i ovih jer su to isti reketeši samo su uznapredovali i tim promenili. Da nije bilo prošlih ni ovih ne bi bilo.

Xenon

Tekst je politički obojen,a to nam sužava prostor za logiku. Nama je uslov svih uslova priznavanje Kososva&Nato,uz razlaz sa Kinom i Rusijom za ulazak u EU.Ako je već sada poznat isbod tog budućeg referenduma za ulazak u EU,pod gore uslovima,onda se zna da narod stoji,iza svih posledica koje iz toga proizilaze,a isti taj narod je i glasao za političare koji su na vlasti. Pošto je sve legitimno sa naše strane,onda je pronalaženje privrednih partnera ,u datim okvirima jedino moguće.Uspeli smo da privučemo dosta proizvođača auto delova,da potpišemo bescarinske tarife sa dosta zemalja,pa čak je i razvojni centar Rivijana došao kod… Pročitaj više »

Ja bre

Potpuno je to realan tekst.
Nego sta nije politika?

Marko

Ko god da piše ovakve pro EU političke pamflete umesto realnih i profesionalnih tekstova, ne zaslužuje naše dragoceno vreme. Od sada vas zaobilazim u širokom luku