1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Novi automobili nikada nisu bili skuplji no što su sada!
Istraživanje: Novi automobili nikada nisu bili skuplji no što su sada!

Istraživanje: Novi automobili nikada nisu bili skuplji no što su sada!

1.21K
8
Podelite sa prijateljima:

Nestašica poluprovodnika usporava proizvodnju novih automobila, a nasuprot tome se javlja suprotan trend koji karakteriše porast potražnje za vozilima. Kupci, stoga sada osećaju sve intenzivnije promenu strukture moći, pa dojučerašnje tržište kupca, što je bio samo privid, polako postaje apsolutno ogoljeno tržište prodavca, što znači da uslove diktiraju faktori sa strane ponude. Ukratko, zaboravite na „popuste“.

Izveštaji s nemačkog, kao najmoćnijeg tržišta Starog kontinenta, govore da su u ovom trenutku novi četvorotočkaši najskuplji ikada. Zaključak je proizašao iz izveštaja o ispitivanju tržišta koji je pripremio Centar za istraživanje tržišta automobila iz Duizburga (Center Automotive Research – CAR). Dokument je predstavljen u četvrtak.

Prema rečima vođe projekta istraživanja, Ferdinanda Dudenhofera, tendencije koje su oličene u poremećenim lancima nabavki i povezanim ukidanjem pogodnosti prilikom kupovine, nastaviće se i u narednih nekoliko meseci u 2022. godine. Primarni razlog za ovakav razvoj događaja se krije u nestašici elektronskih komponenti. Trend rasta cena donekle barem maskiraju aktuelne državne subvencije za inovativna električna vozila.

Sudeći po tome što piše u izveštaju o istraživanju tržišta, skoro svi indikatori ukazju na rast potrošačkih (maloprodajnih) cena novih automobila i u decembru. Konkretno, popusti koji se preko interneta nude za trideset najtraženijih modela koje je moguće konfiguresati onlajn, spali su na prosečnih 16,7% u odnosu na kataloške cene. Najizdašniji popusti su trenutno aktuelni za različite modele iz Forda i Renaulta, a isto tako, popusti od nekih bezmalo 25% se dobijaju i prilikom kupovine modela Fiat 500.

Proizvođači i distributeri registruju i manji broj demo i kompanijskih vozila, što su primerci koji se nakon par meseci nude po povoljnijim cenama. Udeo takvih vozila je u Nemačkoj ponovo opao u novembru za dodatnih 1,4%, pa je tako CAR naveo da ih je na nivou od 22,5%.

Proizvođači sve više tipuju na pljačkaški pretplatnički model koji je postao za trunku pristupačniji, gledano u proseku. Broj takvih ponuda je porastao sa 300 na 314. Kupci koji se opredele za ovu relativno novu formu lizing aranžamana, a koji uključuje i troškove održavanja i osiguranja vozila, na isporuku automobila čekaju od osam nedelja (za baterijske modele) do skroro šesnaest nedelja (za dopunjive hibride).

AutoRepublia

(1208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Najveći problem kod kupovine novog automobila je taj što plate nisu ispratile rast cena i inflaciju u zadnjih 10 godina.
Ako pogledam svoju platu pre 10 ili 15 godina, moja kupovna moć je bila veća. Mereno kroz cene namirnica, komunalija, goriva.

Nisu automobili poskupeli, nama su plate smanjene.

moron

Ma, ova stvorena atmosfera „psihoze“je pravo vreme za lov u mutnome od strane trgovaca … i klanje kupaca.

Laki

Na sceni „klepanje“ samo tako!

M M

Ko je pratio moje komentare, zna da sam predvideo današnje stanje. Stanje nedostatka električne energije, suludo stanje sa EV, sa „zelenim“ standardima, opšte uništenje automobila, opštom histerijom, teškom krizom koja tek nadolazi. I nije čudo da kartel autoindustrije diktira cene veštačkim neštašicama, jer ne postoji strategija razvoja ni za najkratkoročniji period. A zlo tek dolazi. Danas distributeri plaćaju u EU, 1MW struje 500 evra. A to je 10 puta skuplje od skupe tarife struje u Srbiji!! Nemci gase nuklearke, drugi ih prave. A sve podeseća na bivšu Jugu, tamo pred raspad….. Samo kad se setim filozofa ovdašnjih koji su tvrdili… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
BB

Original bivša Juga…

Iznogud Časni

Da da, u švedskoj je preko 600€ ako se ne varam. Em.paneli, em Tesla baterija 2€ jednom u100 godina mijenjas em dildo se kvari, milion km s jednim punjenjem ….svašta ćeš da čuješ ovdje, a vamo hibrid na 120km/h troši 11l, struja nikad skuplja, u deficitu A istom, baterija 20 000€ Maks vijek trajanja 8 godina
..

.Živjela stvarnost!

Goran Jurkovic

Koji to Lexus na 120 troši 11? Moj na 120 troši 4.5-5 litara

Goran Jurkovic

Ti si nešto predvidio? 😂
Ti ne znaš da etanol podiže knock resistance.
😂